López wint slotrit Vuelta a Burgos, eindzege Landa
foto: Sirotti
zaterdag 5 augustus 2017 om 16:30

López wint slotrit Vuelta a Burgos, eindzege Landa

Miguel Ángel López heeft de slotetappe in de Vuelta a Burgos gewonnen. De Colombiaan van Astana versloeg Enric Mas (Quick-Step Floors) en Mikel Landa (Sky) op de Lagunas de Neila. Landa moest in de laatste honderden meters passen, maar zijn eindzege kwam niet in gevaar. Jetse Bol (Manzana Postobon) eindigt de Vuelta a Burgos  als beste Nederlander op een tiende plaats in het klassement. Hij werd vandaag dertiende in de rituitslag.

In de openingsfase van de wedstrijd reden veertien renners weg uit het peloton. Daarbij zat met Sjoerd van Ginneken (Roompot-Nederlandse Loterij) één Nederlander. Hij had vooraan gezelschap van Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM), Benjamin King (Dimension Data), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), José Herrada (Movistar), Larry Warbasse (Aqua Blue Sport), Romain Sicard (Direct Energie), Alessandro Bisolti (Nippo-Vini Fantini), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Pablo Torres (Burgos-BH), Pello Bilbao (Astana), Anthony Perez (Cofids), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) en Tao Geoghegan Hart (Sky).

De maximale voorsprong van de kopgroep bedroeg slechts twee minuten. Aan de voet van de slotbeklimming naar Lagunas de Neila was daar nog maar één minuut van over. Geoghegan Hart bleek vooraan over de beste klimmersbenen te beschikken. De jonge Brit sprong op zes kilometer voor de top weg van het restant van de kopgroep. David de la Cruz (Quick-Step Floors) zat daar inmiddels ook bij. De Spanjaard, die op plek twee stond van het klassement, was met behulp van Alaphilippe naar voren gereden, maar kon niet volgen toen Geoghegan Hart demarreerde. De la Cruz zakte vervolgens weer terug naar het groepje met favorieten, waar Astana op kop reed in dienst van Miguel Ángel López. De Sky-trein van klassementsleider Mikel Landa zat ondertussen te lachen in het wiel, aangezien hun ploegmaat voorop reed.

Geoghegan Hart wist echter niet stand te houden. De Brit werd op twee kilometer voor de top ingerekend, waarna Landa besloot te versnellen. Alleen Enric Mas (Quick-Step Floors) kon hem in eerste instantie volgen. Een paar honderd meter later zou ook Lopez het gat dichten, waardoor we drie koplopers kregen. De la Cruz moest zijn eerder inspanning bekopen en kon niet mee. De winnaar bleek al snel vooraan te zitten. Op 250 meter voor het einde sprong López op overtuigende wijze weg van zijn twee metgezellen. De Colombiaan soleerde vervolgens naar de overwinning. Mas kwam vijf seconden later als tweede binnen, terwijl Landa derde werd op elf seconden.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2017 16:33
Bol toch sterk hoor. Landa duidelijk de beste en leek de overwinning weg te geven. Apart of kon hij echt niet beter? Lopez ook een stuk beter dan 2 dagen terug.
5 augustus 2017 16:34
Bol 13e in etappe en 10e in het eindklassement
5 augustus 2017 16:36
Bol kan met zijn sprint en deze klimbenen zomaar meedoen voor een etappe in de Vuelta in een overgangsetappe. En daar zijn er nogal wat van de komende Vuelta, dus genoeg kansen.
5 augustus 2017 16:43
Die bol heeft toch al een interessante route binnen de profcategorien achter zich. Best netjes 10e in t eindklassement hier.
5 augustus 2017 16:55
En wat te denken van Mas? Wat kan hij in de Vuelta. Misschien wel sterker dan de la Cruz
5 augustus 2017 17:00
De La Cruz viel vandaag al vroeg aan op de slotklim, dat zal hem op 't eind wel de aansluiting met de top 3 gekost hebben. Zo'n Mas komt nog maar net kijken, wordt z'n eerste grote ronde, De La Cruz eindigde vorig jaar al top 10. Dus de rolverdeling lijkt me daar wel duidelijk.
5 augustus 2017 17:21
Goed dat Lopez zijn niveau terug vindt.
5 augustus 2017 17:54
Lopez toch wel één van de favorieten voor de Vuelta, ook omdat hij wel een tijdrit heeft.
5 augustus 2017 17:56
Als ie niet weer eens frontaal tegen de vlakte gaat #asfaltmagneet
5 augustus 2017 18:53
@Romans

Kelderman en Lopez beiden topfavoriet voor eindzege Vuelta. Froome gierende derde.
5 augustus 2017 18:58
Bol is klaar voor de Vuelta.
5 augustus 2017 19:15
@Chaba,
Ik heb het niet gezien, maar ik krijg wel het idee dat Landa erg goed is in de kijker te laten denken dat hij de sterkste in koers is. Ook als ik dit verslag van de NOS lees. http://nos.nl/artikel/2186600-landa-wint-ronde-van-burgos-lopez-pakt-slotrit.html
5 augustus 2017 19:57
@nasibal

Haha ja qua vallen/pech wel ja!
5 augustus 2017 20:22
Bol was toch gewoon een tweederangs sprinter of heb ik het mis? Hij heeft al een giro gereden, maar ontdekt zichzelf hier als klimmer ofzo? Typisch.
5 augustus 2017 20:45
@Fast Freddy

Bol was/is er eentje van 13 in een dozijn die niet echt bekend staat als een gevleugelde klimmer , maar wat hij hier laat zien daar snap ik helemaal niks van , slechts op 2,49 van Landa , zal wel goed verzorgd worden en te eten krijgen in die Colombiaanse ploeg.
5 augustus 2017 21:05
Nou moeten we ook niet overdrijven wat betreft Bol. Deelnemersveld is natuurlijk wel gewoon matig.
5 augustus 2017 22:17
Dat is waar, maar er is een groot verschil tussen altijd in de bus zitten of hier top 10 rijden, ondanks het deelnemersveld.
6 augustus 2017 00:07
Had iets meer verwacht van Soler in deze ronde als voorbereiding op de Vuelta
6 augustus 2017 10:01
Misschien at hij altijd in de bus om zich te sparen voor sprints? Verstandig voor een sprinter of knecht...
6 augustus 2017 16:45
Weening niet eens gestart? Is hij ziek ofzo? iedere dag zowat als laatste binnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.