Lorena Wiebes juicht te vroeg, Marianne Vos sprint naar zege in ingekorte Amstel Gold Race
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2024 om 14:13

Lorena Wiebes juicht te vroeg, Marianne Vos sprint naar zege in ingekorte Amstel Gold Race

Marianne Vos heeft de ingekorte tiende editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De renster van Visma | Lease a Bike leek in de sprint genoegen te moeten nemen met de tweede plaats, maar wist de te vroeg juichende Lorena Wiebes met een ultieme jump nog te verschalken.

Voor de tiende keer ging het Women’s WorldTour-peloton de Nederlands-Limburgse hellingen bestormen die de Amstel Gold Race zo kenmerken. Draaien en keren, dalen en klimmen is het recept voor deze prestigieuze wedstrijd. De crème de la crème van het vrouwenwielrennen stond vandaag aan het vertrek in Maastricht, met titelverdedigster Demi Vollering, wereldkampioene Lotte Kopecky, vrouw-in-vorm Elisa Longo Borghini en Nederlandse kanshebbers als Marianne Vos en Shirin van Anrooij.

Wedstrijd stilgelegd na ongeluk met agent
In een zeer onderhoudende openingsfase probeerden meerdere rensters het hazenpad te kiezen, maar aanvankelijk raakte niemand weg. De eerste die een kloof van betekenis wist uit te bouwen, was Anne Knijnenburg. De voorsprong van de 22-jarige renster van VolkerWessels werd alleen nooit groter dan een halve minuut en dus leek een hergroepering een kwestie van tijd. Nog voor de beklimming van de Adsteeg werd de eenzame koploopster weer ingerekend. Dit bleek voor een ploeggenote van Knijnenburg, Quinty Schoens, het sein om te demarreren.

Kopecky en Vos wachten op de herstart – foto: Cor Vos

De thuisrenster probeerde samen met de Canadese Clara Emond een vroege vlucht op poten te zetten. Na ruim veertig kilometer koers moest de organisatie echter een drastische beslissing nemen en de wedstrijd neutraliseren, wegens een ernstig ongeval met een politieagent op een deel van het parcours waar de rensters nog moesten passeren. Omdat de hulpdiensten hun werk moesten doen, kon de wedstrijd er niet langs. Dit had ook gevolgen voor de mannenkoers: de Bergseweg werd geschrapt uit de route en via een omweg gingen de renners richting de Korenweg.

Slechts drie rondes rond Valkenburg
Na een oponthoud van ruim een uur kwam er weer beweging in het peloton, maar de organisatie zag geen andere oplossing dan om de rensters vanaf de Bergseweg geneutraliseerd naar Valkenburg te laten rijden, naar de start van de lokale finaleronde. Daar zou de wedstrijd weer op gang worden geschoten voor slechts drie omlopen (55 kilometer) met de Cauberg (0,8 km aan 6,6%), Geulhemmerberg (0,7 km aan 6,6%) en Bemelerberg (1 km aan 4,4%) als overgebleven scherprechters.

De rensters konden zich met andere woorden opmaken voor een zeer korte en explosieve editie van de Amstel Gold Race. Al in de eerste kilometers werd er slag om slinger gedemarreerd. Ook de grote namen lieten zich reeds zien in de spits van de koers: op de flanken van de Geulhemmerberg mengden Kopecky, Longo Borghini en Lucinda Brand zich al in de debatten. Het viel dan ook op geen enkel moment stil, maar hierdoor bleek het ook bijzonder moeilijk om weg te rijden uit het peloton.

De wedstrijd wordt weer hervat – foto: Cor Vos

Spektakel op eerste passage van de Cauberg
We stormden dan ook met een compacte groep af op de allereerste passage van de Cauberg, waar het peloton op een lint werd getrokken en door Longo Borgini zelfs uit elkaar werd gereden. De Italiaans kampioene van Lidl-Trek gooide op de steilste flanken van de beroemde Limburgse helling de knuppel in het hoenderhok. Slechts vijf rensters hadden een antwoord in huis, met Katarzyna Niewiadoma, Else Chabbey, Amber Kraak, Anna Henderson en Demi Vollering.

Een interessant gegeven: met Lidl-Trek (Longo Borghini), SD Worx-Protime (Vollering), Visma | Lease a Bike (Henderson), Canyon//SRAM (Niewiadoma, Chabbey) en FDJ-SUEZ (Kraak) waren bijna alle grote ploegen vertegenwoordigd in dit elitegroepje. De vlucht leek dan ook een kans van slagen te hebben, maar de samenwerking voorin was toch niet optimaal. Bij het opdraaien van de Geulhemmerberg werden de zes toppers dan ook weer bij de lurven gegrepen.

Van Agt en Kastelijn in de aanval
Op de uitloper van deze klim zagen we alweer een volgende aanvalspoging. Dit keer zagen Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck), Ricarda Bauernfeind (Canyon//SRAM) en Eva van Agt (Visma | Lease a Bike) hun kans schoon om er vanonder te muizen. Het peloton liet nu wel begaan en zo liep de voorsprong al snel op richting de minuut. Anouska Koster zag dit met lede ogen aan en besloot dan ook in de tegenaanval te gaan, maar de Nederlandse van Uno-X Mobility slaagde er niet in om het laatste gaatje te dichten.

Koster bleef een tijdje hangen op een vijftiental seconden, maar verloor in aanloop naar de tweede passage van de Cauberg nog meer terrein. Kastelijn, Bauernfeind en Van Agt begonnen dan weer met een zeer mooie bonus (ruim een minuut) aan de 800 meter lange kuitenbijter. De favorieten hadden kortom nog flink wat werk voor de boeg, maar door de tegenwind bleek er niet veel animo om de lont aan het kruitvat te steken. Longo Borghini voelde zich voor een tweede keer geroepen om door te trekken.

Van Agt, Kastelijn en Bauernfeind in de aanval – foto: Cor Vos

Opvallende ontknoping: topteams houden zich afzijdig
De Italiaanse wist de groep zo opnieuw uit te dunnen, maar raakte andermaal niet weg. Door de aanval van Longo Borghini kwam het peloton wel weer een stuk dichter bij de kop van de koers. De drie aanvallers begonnen zo met een voorsprong van een halve minuut aan de laatste lokale ronde van goed achttien kilometer. Was dit genoeg om uit de greep te blijven van het peloton? Het zag er plots een stuk minder rooskleurig uit voor Kastelijn, Van Agt en Bauernfeind, maar opgeven stond niet in hun woordenboek.

De drie koplopers bleven in de daaropvolgende kilometers goed samenwerken, terwijl het in de achtergrond vooral moest komen van de vrouwen van EF Education-Cannondale. De Amerikaanse formatie kreeg opvallend genoeg geen hulp van topteams SD Worx-Protime en Lidl-Trek. De twee formaties hadden niemand mee in de kopgroep, maar hielden zich in deze fase van de wedstrijd afzijdig. Dit speelde de drie aanvallers in de kaart: het verschil groeide met nog acht kilometer te gaan richting de minuut.

Voorsprong smelt als sneeuw voor de zon, toch een sprint 
De grote namen lieten zich opzichtig verrassen in aanloop naar de laatste keer Cauberg, want het verschil van een minuut leek niet meer te overbruggen in de resterende kilometers naar de finish. Van Agt, Kastelijn en Bauernfeind: kreeg één van deze rensters een unieke kans om de Amstel Gold Race te winnen? Van Agt probeerde al op de voorlaatste helling, de Bemelerberg, haar medevluchters overboord te gooien. Bauernfeind bleek in staat om te volgen, Kastelijn leek te moeten lossen. Die laatste wist op hangen en wurgen echter weer aan te sluiten.

De beslissing moest dan ook vallen op de stroken van de Cauberg. De drie vluchters waanden zich wellicht al zegezeker, maar door beulswerk van onder meer Lidl-Trek en Lotte Kopecky – in dienst van haar ploeggenotes – daalde de voorsprong zienderogen. Aan de voet van de Cauberg bedroeg het verschil nog maar vijftien seconden, en dus kregen we in extremis nog een hergroepering. Ondanks enkele versnellingen bergop – van onder meer Longo Borghini – wist geen enkele renster meer het verschil te maken.

Lorena Wiebes juicht, maar te vroeg! – foto: Cor Vos

Wiebes huilt, Vos juicht
Een sprint met een grote groep moest uiteindelijk een winnares aanwijzen. Vollering hield het tempo hoog in de laatste rechte lijn in dienst van topfavoriete Wiebes, die de schifting had overleefd. Longo Borghini besloot de sprint te openen, maar Wiebes wist haar te remonteren. De voormalige Europese kampioene leek zo op weg naar winst, begon al te juichen, maar deed dit te vroeg. De sluwe Vos had nog een ultieme jump in de benen en won zo nog met een half wiel verschil. De renster van Visma | Lease a Bike won zo voor een tweede keer de Amstel Gold Race.

De Noorse Ingvild Gåskjenn snelde – in de schaduw van Vos en Wiebes – verrassend naar de derde plaats. Pfeiffer Georgi en Longo Borghini vervolledigden de top-5. Met Amber Kraak (8e) en Yara Kastelijn (9e) eindigden er nog twee Nederlandse vrouwen bij de eerste tien.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.