Lorena Wiebes sprint naar zege in Burgos, massale valpartij net voor slotkilometer
Foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 15:38

Lorena Wiebes sprint naar zege in Burgos, massale valpartij net voor slotkilometer

Lorena Wiebes heeft de derde etappe in de Vuelta a Burgos Feminas naar haar hand gezet. De Nederlandse won overtuigend de massasprint, die werd ontsierd door een massale valpartij.

De derde etappe in de Vuelta a Burgos Feminas was op papier de makkelijkste van de vier. Tussen Roa de Duero en Melgar de Fernamental stonden 123 kilometer te wachten, grotendeels biljartvlak maar wel met een iets heuvelachtiger middenrif.

Na een vijftigtal kilometer koers werd er voor het eerst melding gemaakt van een echte kopgroep. Visma | Lease a Bike stuurde Eva van Agt vooruit, Movistar deed hetzelfde met Sara Martin, terwijl de Cypriotische Antri Christoforou de renster van Roland voorin was. Zij mochten zo’n twee en een halve minuut vooruitrijden, tot SD Worx-Protime zich met de zaken kwam bemoeien. Vooral de sterke Marlen Reusser deed de koplopers zweten, waardoor de Cypriotische zelfs moest afhaken.

Zware valpartij
Van Agt en Martin kregen even later wel nog steun van Neve Bradbury (Canyon//SRAM Racing) en Simone Boilard (Uno-X Mobility), maar in de laatste vier kilometer werd duidelijk dat we toch een pelotonsprint zouden krijgen.

Op 1,7 kilometer gingen in circa dertigste positie enkele rensters aan hoge snelheid neer, die vervolgens heel wat andere rensters in hun spoor meenamen. We zagen een massale en ook pijnlijke valpartij, onder andere Marie Schreiber (SD Worx-Protime) en Nederlanders Shirin van Anrooij (Lidl-Trek) en Nina Buijsman (FDJ-Suez) waren bij de val betrokken. De schade leek even niet te overzien.

Voorin lag het tempo, onder impuls van klassementsleidster Demi Vollering (SD Worx-Protime), onverminderd hoog. Zij loodste uiteindelijk ook lead-out Femke Gerritse en sprintster Lorena Wiebes in een ideale situatie naar de laatste vijfhonderd meter. Wiebes zette de sprint als eerste in en won al bij al gemakkelijk met enkele fietslengten voorsprong.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.