Lorena Wiebes weerstaat aanvallen en kroont zich tot Nederlands kampioen
foto: Cor Vos
zaterdag 29 juni 2019 om 17:49

Lorena Wiebes weerstaat aanvallen en kroont zich tot Nederlands kampioen

Lorena Wiebes is de nieuwe Nederlands kampioen op de weg bij de vrouwen. De sprintster van Parkhotel Valkenburg zag haar ploeg de gehele wedstrijd controleren, waarna de Mijdrechtse in de slotfase aanvallen weerstond van Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten. Oppermachtig sprintte zij vervolgens naar de overwinning voor Marianne Vos en Amy Pieters.

Tropische temperaturen teisterden zaterdagmiddag het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen in Ede. Bij de beloften bleek een massasprint het verdict te zijn, maar bij de vrouwen was dit nog allerminst een sinecure.

Dit kwam mede door de temperatuur en door de aanwezige toppers die liever geen massasprint zagen. Wie? Denk aan Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij of Lucinda Brand! Vooral naar het snode plannetje van Van Vleuten was het uitkijken: de in Wageningen woonachtige renster van Mitchelton-Scott wilde voor vrienden en familie maar al te graag de Nederlandse driekleur winnen.

Van Haaften en Van Witzenburg kleuren de openingsfase
Het was Kirstie van Haaften die iets na half drie ten aanval trok. De renster van het geplaagde Health Mate-Cyclelive kreeg direct de zegen van het peloton. Even reed zij solo, maar al gauw zag zij zich vergezeld worden door Marieke van Witzenburg. Een minuut is de voorsprong die zij bij elkaar reden, maar nog voor halverwege koers riep het peloton hen weer tot de orde.

Het peloton, met daarin Riejanne Markus en Demi Vollering – foto: Cor Vos

Favorieten trappen de finale af, Parkhotel Valkenburg in de achtervolging
Daarna begon de finale al. Toppers als Chantal Blaak, Ellen van Dijk en Floortje Mackaij roerden zich al vroeg. Samen met Evy Kuijpers, Riejanne Markus, Kirsten Peetoom, Nancy van der Burg en Julia Soek reden zij weg uit het peloton met nog zestig kilometer te gaan. Hun voorsprong groeide heel langzaam, maar groeide wel. Met nog veertig kilometer te gaan hadden zij een voorsprong van veertig seconden bij elkaar te gereden.

Parkhotel Valkenburg leidde daarachter – zoals van werd verwacht – de dans voor Lorena Wiebes, maar de ploeg kende moeilijkheden om de voorsprong onder controle te houden. Dat was niet heel vreemd: de kopgroep met Van Dijk bezat de nodige PK’s. Het begon er steeds beter uit te zien voor de kopgroep, maar toch werden zij weer teruggepakt op twaalf kilometer van de meet.

Van Vleuten voert selectie door
Op dat moment liet Van Vleuten zich gelden. Met een ferme demarrage reed zij het peloton uit elkaar. Alle favorieten volgden, waardoor een groep van vijftien rensters overbleef om de zege. Anna van der Breggen probeerde het even, net als Ellen van Dijk, maar zij kregen geen ruimte.

Brand lijkt te winnen, maar Wiebes is oppermachtig
Wie wel de ruimte kreeg, was NK-specialist Lucinda Brand. Met nog vijf kilometer te gaan reed zij weg uit de kopgroep. De Dordtse leek op weg naar haar derde Nederlandse titel op de weg, maar in de slotkilometer zorgde Van Dijk ervoor dat een select groepje nog werd teruggereden. Wiebes was een van de weinigen die Van Dijk nog kon volgen, waarna de Mijdrechtse in pole-position aan haar sprint kon beginnen. Daarin kon niemand haar van de zege afhouden. Met twee fietslengtes voorsprong op Vos en Pieters kwam zij over de finish, waardoor zij zich voor het eerst in haar leven tot Nederlands Kampioen kroonde.

Lorena Wiebes, Nederlands kampioene – foto: Cor Vos

Uitslag flag-nl NK op de weg voor vrouwen Ede
flag-nr1 flag-nl Lorena Wiebes
flag-nr2 flag-nl Marianne Vos
flag-nr3 flag-nl Amy Pieters

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.