Lotte Kopecky (24): “Eerst wat rust, daarna in rechte lijn naar Tokio”

Door , donderdag 19 maart 2020 om 19:00
Lotte Kopecky (24): “Eerst wat rust, daarna in rechte lijn naar Tokio”

© Cor Vos

Na het WK baanwielrennen maakte Lotte Kopecky snel de switch naar het voorjaar op de weg. Met succes: in Le Samyn des Dames werd de Lotto Soudalrenster meteen derde. Het coronavirus dwingt Kopecky echter om haar plannen te wijzigen. “Ik neem nu een weekje relatieve rust. Daarna begint de opbouw naar de Spelen.”

Eerst nog even terug naar dat WK in Berlijn. Lotte Kopecky kon er samen met Jolien D’hoore, Gilke Croket en Shari Bossuyt Belgische geschiedenis schrijven door zich te kwalificeren voor de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen. Jammer genoeg was het kwartet drie tienden van een seconde te traag om concurrent Frankrijk van het laatste ticket te houden.

Lotte, is die domper ondertussen verteerd?
“Het is vooral ontzettend jammer voor Annelies (Dom, vaste waarde maar er in Berlijn niet bij door een blessure, red), Silke en Shari. In tegenstelling tot Jolien en ikzelf zullen zij er nu niet bij zijn op de Spelen. Ik had vooraf echter gezegd dat ik me niet teveel wilde laten meeslepen, want er stonden na die achtervolging nog twee belangrijke dagen op de agenda. Dat is me wel gelukt. Trouwens, veel kan ons ook niet verweten worden. Het is niet in Berlijn dat we het lieten liggen. Dit ging over een periode van twee jaar. En uiteindelijk hebben we op korte termijn wel grote stappen gezet. Daar mogen we fier op zijn. Al blijft het zonde dat het niet gelukt is.”

Jij bent in Tokio inderdaad zeker van je plaats in de ploegkoers, samen met Jolien D’hoore. Maar wie verdedigt ons land in het omnium?
“Dat wordt afwachten. Er is één plek voor dat onderdeel en die is ofwel voor Jolien, ofwel voor mezelf. We weten van elkaar dat we het allebei graag willen. Mijn standpunt is dat wie op dat moment over de beste conditie beschikt, moet rijden. Als dat Jolien is, leg ik me daarbij neer. Maar als ik beter ben, zal ik die plaats zeker niet afstaan. Maar voor alle duidelijkheid, momenteel is dit geen item en ik zie dit ook niet als een duel tussen ons twee. We gaan met een gemeenschappelijk doel naar Japan en dat is de ploegkoers. In dat onderdeel hebben we volgens mij overigens de grootste kans op een medaille.”

Na Berlijn maakte je snel de switch naar de weg, maar het coronavirus strooit roet in het eten. Welk effect heeft dat in de aanloop naar de Spelen?
“Het zorgt voor een hoop onzekerheid. Bedoeling was om het klassieke voorjaar af te werken en daarna, met een dag of tien rust tussendoor, in rechte lijn naar Tokio toe te werken. Die planning moeten we nu omgooien. Ja, het is nog lang tot begin augustus. Anderzijds, het zal er sneller zijn dan we denken. Laten we nu vooral duimen dat dat virus snel onder controle is. Indien niet, lijkt het me verstandig om ook de Spelen uit te stellen, maar ik hoop uiteraard dat alles doorgaat zoals gepland.”

Het Belgische dameskwartet tijdens de achtervolging op het WK in Berlijn – © Cor Vos

Jouw planning omgooien. Wat betekent dit concreet?
“Aangezien de eerstvolgende zes weken al zeker niet gekoerst wordt, mag ik niet te zot gaan trainen. Daarom las ik nu eerst wat rust in om daarna in één lijn door te trekken naar de Spelen. Het zou – althans voor mijn persoonlijk – niet verstandig zijn om nu elke dag vier, vijf uur te trainen. Dat is mentaal niet haalbaar. Ik onderhoud de conditie wel met krachttraining en lopen. Zie het als een pauze zoals we die hebben in de winter. Nog een weekje. Daarna bouwen we stilaan opnieuw op, in de hoop dat we eind mei weer kunnen koersen.”

Stel dat we in mei of juni opnieuw koersen, hoe ziet jouw programma er dan uit?
“Bedoeling was om begin juni The Women’s Tour (8-13 juni in Groot-Brittannië, red) te rijden, maar die is intussen ook al gecanceld. Hopelijk blijft de Lotto Thüringen Ladies Tour (26-31 mei) wel overeind. Daarna volgen nog de Belgische kampioenschappen en de Lotto Belgium Tour (eind juni). Met tussendoor veel training uiteraard. En als de Spelen doorgaan vertrekken we op 26 juli richting Japan. Dat is niet vroeg, maar op de baan is de aanpassing minder groot dan in de buitenlucht. De piste is meer geacclimatiseerd en we kunnen ons vooraf goed voorbereiden op de warmte en de vochtigheid.”

Wordt er nog specifiek met Jolien op de ploegkoers gewerkt?
“Jawel. Al zijn er in de aanloop naar Tokio geen baanwedstrijden meer. Het zal dus via training moeten gebeuren. Maar we gaan zeker nog wat bijschaven om een nog hoger niveau te halen. Maar ook dat is voor later, tijdens de specifieke aanloop naar de Spelen.”

Is Tokio 2020 het grootste doel in jouw carrière tot nu toe?
“Zeker weten! Daarom ook dat ik er met volle focus en zeer gemotiveerd naartoe wil werken. Wat als ook de Spelen zouden uitgesteld worden naar een latere datum? Uitstel hoeft geen ramp te zijn, maar dan wil ik dat uiteraard graag – zoals iedereen denk ik – zo snel mogelijk weten. Maar laten we vooral positief blijven en er vanuit gaan dat alles doorgaat zoals gepland.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.