Lotte Kopecky is na grootse solo voor de vierde keer Belgisch kampioene wielrennen
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2024 om 14:12

Lotte Kopecky is na grootse solo voor de vierde keer Belgisch kampioene wielrennen

Lotte Kopecky (SD Worx-Protime) is voor de vierde keer Belgisch kampioene wielrennen op de weg ge worden. Op het BK in Zottegem stond er geen maat op de wereldkampioene, die na een solo van 30 kilometer met gigantisch verschil over de finish kwam. Vier (!) minuten later strandde Sanne Cant (Fenix-Deceuninck) op de zilveren plaats en pakte Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal) brons.

Voor de eerste keer in de geschiedenis is het Oost-Vlaamse Zottegem gastheer van het Belgisch kampioenschap op de weg. Er lag een lastig parcours op de renners te wachten, maar wel eentje dat bij het grote publiek nog onbekend is. Na de start in Sint-Lievens-Houtem reden de rensters naar één grote lus door Herzele en Zottegem van 48,2 kilometer, met drie hindernissen: de Klemhoutstraat (1.800 meter aan 3%), Hostellerie (1.300 meter aan 4,3%) en de kasseien van de Paddestraat (2.300 meter).

Na deze lange lus volgden er nog drie passages over een 22,9 kilometer lange plaatselijke omloop in en rond Zottegem. Ook hier weer telkens drie scherprechters, maar die lagen korter bij elkaar en dichter bij de aankomst. Het ging om de Grotebergstraat (800 meter aan 3,6%) en verder de kasseien van het Kruiswaterplein (200 meter) en de Lippenhovestraat (1.200 meter). De Lippenhovestraat lag op slechts 5,5 kilometer van de streep in Zottegem.

Finale breekt al vroeg open, geen maat op Kopecky
Al vroeg werd het Belgisch kampioenschap bij de vrouwen opengebroken. Ruim 50 kilometer voor de finish koos topfavoriete Lotte Kopecky al de aanval vanuit een achtervolgende groep, waarmee ze iedereen op de limiet zette. Fleur Moors (Lidl-Trek) kon wel mee, waarna Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal), Sanne Cant (Fenix-Deceuninck) en Jesse Vandenbulcke (De Ceuster-Bonache) nog de oversteek wisten te maken.

foto: Cor Vos

Voor Kopecky ging het niet hard genoeg, waardoor ze besloot om 30 kilometer voor de meet in Zottegem een demarrage te plaatsen. Daarmee verraste de wereldkampioene van SD Worx-Protime de rest. Op de kasseien van het Kruiswaterplein en de Lippenhovestraat vergrootte ze haar voorsprong, waardoor de zege haar bijna niet meer kon ontgaan. De enige die nog in de achtervolging ging, was Ghekiere. Zij zag de voorsprong van Kopecky echter steeds verder oplopen, tot meer dan 40 seconden.

Spannende strijd om zilver en brons
De vierde Belgische titel stond daardoor in de sterren geschreven voor Kopecky, die profiteerde van het vrouw-tegen-vrouwgevecht dat al vroeg ontstond. Binnen no time had Kopecky anderhalve minuut voorsprong en dat gat werd in de slotronde alsmaar groter. Meer dan drie minuten achter haar streden Ghekiere, Moors, Cant en Vandenbulcke om de andere medailles.

Op de laatste keer Lippenhovestraat was Vandenbulcke de eerste die afhaakte onder het geweld van Cant. Alleen Ghekiere kon de veldrijdster volgen. In een sprint met twee verzekerde Cant zich van het zilver en Ghekiere zich van het brons.

foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.