Geen Tour de France voor Lotte Kopecky: “Focus volledig op de Olympische Spelen”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 22 april 2024 om 17:54

Geen Tour de France voor Lotte Kopecky: “Focus volledig op de Olympische Spelen”

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is nu ook definitief: Lotte Kopecky zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France Femmes. De wereldkampioene wil zich in de zomer volledig richten op de Olympische Spelen.

De derde editie van de Ronde van Frankrijk voor vrouwen begint op 12 augustus in Rotterdam, amper één dag na het omniumnummer (discipline in het baanwielrennen) op de Olympische Spelen in Parijs. Met andere woorden: een zeer ambitieuze combinatie.

Te ambitieus voor Kopecky en dus zal de 28-jarige Belgische passen voor de Tour. Kopecky wist de wielerwereld vorig jaar nog te verbazen door als tweede te eindigen in het algemeen klassement van de Ronde van Frankrijk, achter haar ploeggenote Demi Vollering.

“Het omnium eindigt de zondagnamiddag, de Tour start de maandagochtend. Dat is bijna onhaalbaar om dat op een goede manier te doen”, laat Danny Stam, de sportief manager van SD Worx-Protime, weten aan Sporza. “Die twee evenementen combineren zou ook mentaal een heel moeilijke opgave zijn. Als je dan olympisch goud zou pakken, dan is het te kort dag om de ochtend nadien in de Tour de starten. Ze kan zich nu volledig focussen op de Spelen.”

Aanloop naar Spelen
Twee weken geleden raakte bekend dat Kopecky – die sinds vandaag geniet van een rustperiode – zich via de Ford Ride London Classique (24-26 mei), Tour of Britain (6-9 juni), het BK wielrennen (20 en 23 juni) en de Giro d’Italia (7-14 juli) zal voorbereiden op de Olympische Spelen. In Parijs richt Kopecky zich op de weg, maar tevens op enkele baannummers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.