LottoNL-Jumbo gelooft in podiumkansen Steven Kruijswijk
foto: Sirotti
maandag 10 september 2018 om 09:36

LottoNL-Jumbo gelooft in podiumkansen Steven Kruijswijk

Ploegleider Addy Engels van LottoNL-Jumbo is voorzichtig optimistisch over de podiumkansen van Steven Kruijswijk. De Nederlander bevindt zich momenteel op een vijfde plaats, een kleine minuut achter op nummer drie Nairo Quintana. “Het podium is mogelijk, maar dan moeten er wel mannen gaan kraken”, aldus Engels tegenover De Telegraaf.

Het podium in een grote ronde zou voor Kruijswijk een primeur zijn. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam nooit verder dan een vierde plaats. Deze behaalde hij in de Giro d’Italia van 2016 waarin hij lange tijd op koers lag om deze ook te winnen, maar een valpartij gooide destijds roet in het eten. Om nu dichterbij dit podium te komen, volgt dinsdag allereerst een tijdrit van 32 kilometer. “De verschillen zullen niet groot zijn, maar ten opzichte van de mannen die voor hem staan heeft ’Stevie’ geen slechte papieren”, denkt Engels hardop.

Bij menig wielervolger staat Kruijswijk bekend om zijn sterke derde week. Zijn herstel- en uithoudingsvermogen laten hem altijd uitblinken in de laatste week van een grote ronde, waar anderen juist steeds minder worden. “Als ik kijk naar het slotweekend in Andorra, zijn dat bergritten die hem het beste moeten liggen. Ook al omdat Steven iemand is die in een derde week van een grote ronde zeker niet minder wordt ten opzichte van de rest”, bevestigt zijn ploegleider dit ook nogmaals.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
10 september 2018 10:01
Had net het artikel op de site van de Telegraaf gelezen en vond daar ook al dat de kop de lading niet echt dekt. Als je zegt dat er wel mannen moeten kraken voor het podium, dan hoop je wellicht op een podium, maar om nou te zeggen dat je er in gelooft...
  10 september 2018 10:10
  Haha.. hoop je juist op dingen waar je in gelooft of hoop je als je je geloof hebt opgegeven? Dat zijn diepe vragen ...
  10 september 2018 10:15
  Het betreft dan ook in eerste instantie het geloof in 'podiumkansen'. En niet zozeer in 'podium'.
  10 september 2018 10:21
  @xistnc: je hebt gelijk. Dat onderscheidt deze kop in positieve zin van die van de Telegraaf. Ik had het verschil moeten zien.
  10 september 2018 10:51
  De verschillen zijn klein dus hij moet er simpelweg voor blijven gaan. Wellicht dat hij op klasse en geluk nog plaatsjes kan winnen (of pech van anderen).
  10 september 2018 21:34
  Je kunt ook geloven dat er nog mensen kraken. Bij yates en valverde is dat vrij standaard in week 3. Lopez één keer wel één keer niet afgelopen grote rondes.
10 september 2018 10:14
Ik hoop en geloof er ook in! Zijn sterke 3e week moet nog komen en Valverde kraakte gisteren al. Alejandro zal komende dagen meer en meer gaan kraken, terwijl Kruissie dit niveau wel vasthoudt (zelfs met de Tour in de benen).

Over Yates weten we nog steeds niet of hij dit 3 weken volhoudt. Giro is andere wedstrijd natuurlijk en niet te vergelijken met deze ronde of Yates, maar toch.
De strijd om het podium zal waarschijnlijk gaan tussen Yates, Lopez, Quintana en Kruijswijk.
  10 september 2018 10:56
  Verschil met de Giro is natuurlijk wel dat Yates zich nu de eerste week heel gedeisd heeft gehouden. In de Giro hield hij het twee weken vol (maar net niet tot het einde), nu in de Vuelta is hij er later aan begonnen en houdt hij het wellicht wel tot het einde uit.
  10 september 2018 11:48
  Ik zie Quintana eerder kraken dan Valverde.
10 september 2018 10:15
laten we realistisch zijn. Het halen van het podium zal heel lastig worden, maar is absoluut niet onmogelijk. Als je je van tevoren neerlegt bij deze positie en niets meer zal proberen gaat het ook maar saai worden. Laat ze er maar lekker in geloven en alles proberen om dat podium te halen, maakt het voor ons als volgers ook alleen maar leuker!
10 september 2018 10:29
Hoop doet leven, maar echt reeel is het niet. Eerst zal hij zelf een dijk van een tijdrit moeten rijden en dan nog vermoed ik dat hij hooguit 30-40 seconden kan pakken op Lopez en Quintana. Yates en Valverde zullen gelijkwaardig zijn of iets beter dan Kruijswijk in de tijdrit. 4-5e plek lijkt vooralsnog het hoogst haalbare als hij er zelf niet doorheen zakt.
Hij zal de steun van Kuss, de Tier en Bennet hard nodig hebben, maar of die dat nog kunnen is maar zeer de vraag.
  10 september 2018 21:37
  Yates heeft toch maar 1x een goede tijdrit gereden, toen hij in de vorm van zn leven was
10 september 2018 10:30
In de tour wist hij in de laatste week twee plaatsjes op te schuiven. Als hij dit nu weer weet te flikken staat hij op het podium.
10 september 2018 10:40
Onder de huidige omstandigheden zou ik zeggen: vierde of vijfde. Valverde kraakt wel, maar breekt niet. Lopez is zeer stabiel. Yates is weer flink bezig zichzelf te vermoeien maar moet het kunnen halen in mijn ogen. Quintana is niet helemaal betrouwbaar, bij hem lijkt aanhaken een mentale kwestie. Er zou er dus best eentje tussenuit kunnen vallen in de podiumstrijd, maar dat kan Steven zelf ook overkomen.
10 september 2018 10:42
ja normaal gesproken heeft kruissie minder verval in de derde week. maar hij heeft de tour ook al uitgereden dit jaar. Alles staat nog vrij dicht bij elkaar dus er kan nog genoeg gebeuren, 1 slechte dag en je bent gezien
  10 september 2018 11:22
  Geen speld tussen te krijgen.
  10 september 2018 21:38
  Quintana en valverde hebben tour ook uitgereden. Yates en Lopez de giro die schijnbaar extreem zwaar was.
10 september 2018 10:42
Hoe kunnen mensen spreken over een sterke derde week van Kruiswijk in dit specifieke geval. Hij heeft nog nooit een combinatie gedaan van Tour-Vuelta waarin hij bewezen heeft een sterke derde week te hebben. Heeft wel ooit de combinatie Giro-Tour gedaan. Dat was geen doorslaand succes. Zijn derde week is tot nu toe alleen gebleken in die ene enkele ronde per seizoen.

Wat hij tot nu toe laat zien is beter dan ooit te voren. Maar om te nu te verwachten dat zijn 'famueze' derde week nog komt is overdreven. Het is eerder een kwestie van afwachten hoe het kwartje valt.
  10 september 2018 10:56
  Toen werd hij in de derde week wel sterker en heeft hij op de Alpe nog veel werk gedaan.
10 september 2018 10:56
Ik denk dat de huidige top-7 podiumkansen heeft, alleen zijn ze voor de een wel duidelijk groter dan de ander. Wil Kruijswijk het podium halen, dan zullen enkele mannen die voor hem staan er wat doorheen moeten zakken, zoals Engels al aangeeft, en zal hij zelf een hoog niveau moeten blijven houden. Het podium lijkt me niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Een eerste stap zou een sterke tijdrit moeten zijn, waarin hij op de meeste mannen om hem heen wat tijd pakt.
10 september 2018 11:07
Iedereen heeft het altijd maar over zijn fantastische 3e week, maar als ik eerlijk ben vind ik dit meer een overgebleven fabeltje uit zijn eerste 2 Giro's. In zijn laatste grote rondes incl de Giro van 2016 die hij had moeten winnen was Kruijswijk helemaal niet in de 3e week zoveel beter dan in de eerste 2 weken. Hij heeft volgens mij zijn aanpak/voorbereiding gewoon veranderd waardoor hij nu gewoon 3 weken goed is.
  10 september 2018 11:32
  Hij wordt ook niet beter, hij wordt minder snel slecht dan de rest. Maar hij zorgt er nu inderdaad voor dat hij al wat scherper is aan het begin.
  10 september 2018 12:23
  Lees de interviews met Stevie er maar op na: hij spreekt zelf ook van minder verval in zijn 3e week dan de meeste andere concurrenten.

  Waar dat dan vandaan komt en of dat nu opnieuw opgeld doet is niet relevant. Zijn mentale gesteldheid - waar Froome het in Etten-Leur al over had - zal dit gegeven goed doen en zolang het tegendeel niet bewezen is kan/moet dit een motivator zijn om te gaan voor die podiumplek.

  Uiteraard kan hij ook nog helemaal uit de Top-10 vallen, net als Kelderman weer terug kan keren in die Top-10 (zoals Pinot gisteren deed). Maar op basis van hetgeen we tot nu toe zien (in deze Vuelta en voorgaande grote ronden) is het geloof in zijn podiumkansen gewoon realistisch.
  10 september 2018 21:40
  Goed punt. Hij had misschien meer slechte eerste weken vooral
10 september 2018 11:34
Wat een pessimisme hier. Kruiswijk eindigd toch echt in twee bergetappes voor een aantal mannen die voor hem staan. De gehele top 5 op yates na kan nog wijzigen mijns inziens
  10 september 2018 21:42
  Yates is onveranderlijk qua klassering?
10 september 2018 11:38
Morgenavond staat die denk ik al 3e in het AK. De grote vraag is welke verschillen er in de bergen van Andorra gaan ontstaan. Yates en Quintana lijken mij de sterkste klimmers, van Lopez heb ik geen idee hoe die zich daar gaat handhaven. Valverde zal normaliter wegvallen en misschien kan Kruijswijk profiteren van de verdeeldheid binnen Movistar.
Plek 3 is mogelijk maar het wordt kneitermoeilijk.
  10 september 2018 11:42
  Ik hoop het van harte voor Steven, maar zodra ze met tempowisselingen gaan rijden en trekken daarna wel door, verliest hij tijd.
  Maar taai is hij!
  10 september 2018 21:43
  Ze trekken niet door omdat ze dat niet kunnen.
10 september 2018 11:44
Kruijswijk zal in mijn ogen ook nooit een grote ronde gaan winnen denk ik en daarvoor heeft hij zijn kans al laten liggen. Kruijswijk is een uitstekende klassementsrenner alleen heeft geen echte punch om eens goed door te trekken of te demereren.
  10 september 2018 11:48
  Nee klopt, dan had hij al een keer gewonnen of een podium gehaald.
  10 september 2018 12:16
  @scott sunderland
  Wat je zegt zou ergens op slaan als hij toen de Giro niet won door z'n gebrek aan punch...

  Zo zonde dat hij toen in die sneeuwmuur reed. Het zou in elk geval een hoop onzin op wielerfora hebben gescheeld ;)
  10 september 2018 12:18
  Dewat, wielergoes?
  10 september 2018 12:40
  @ Tendam

  Natuurlijk snap ik je punt, maar hij heeft veel meer grote rondes gereden natuurlijk. Die Giro had hij gewoon kunnen / moeten winnen. Hij heeft vaker goed gereden ervoor en ook erna. Dit jaar is hij goed op dreef. Maar zoals toen niet. Dat was exceptioneel. Graag zie ik hem deze Vuelta winnen. Heel graag. Als ik het één renner gun is Kruijswijk wel. Maar ik verwacht het niet nee.
  10 september 2018 12:49
  @scott sunderland
  Ik denk dat hij in de Tour wel dat niveau had van 2 jaar terug. In veel van de grote rondes die hij reed zat hij om de haverklap in de ontsnapping, dat hij nog klassementen reed is eigenlijk een wonder.
  10 september 2018 21:48
  Hij kwam juist enkele keren de top 10 binnen via ontsnappingen.
  Verder had het geholpen als hij zich niet op de tour zou richten in sommige jaren. Net zoals mollema en gesink in hun rop jaren best podium giro of vuelta hadden kunnen pakken en misschien zelfs meer.
  Qua prijzen pakken was dat beter geweest. Maar ja de sponsors...
  10 september 2018 22:07
  @mwielerfan
  Enkele keren? Wanneer dan?

  Zeggen dat hij zich teveel op de Tour heeft gericht is ook onzin, volgens mij was dit de 2e keer...
10 september 2018 11:46
En Pinot die slechts 41 seconden achter Kruijswijk staat, die nemen we niet mee in onze overwegingen?
  10 september 2018 11:53
  @KimJungPoels: hoe zijn Pinots tijdritten?
  10 september 2018 12:06
  Erg wisselend, net zoals van al die andere mannen die in de top-6 staan. Alleen van Lopez mag gezegd worden dat ie het echt niet kan en Quintana zal ook wel wat tijd verliezen. Bij de andere vier kan het voor mij alle kanten op.

  Datzelfde geldt dan voor Uran/Buchmann daarachter, al zie ik die geen rol meer spelen voor top-5. Izagirre was altijd erg constant maar is juist dit jaar wat minder in veel tijdritten. Mas is nog moeilijk te peilen, maar zou ik zeggen dat ook wat verliest.

  Al met al rijden er hier geen Dumoulin's/Thomassen of Froome's rond waarvan je op voorhand kan zeggen dat ze ff flink tijd gaan pakken. Ook Kruijswijk niet.
  10 september 2018 13:32
  Hoezo kan Lopez " er echt niks van" Het is geen hoogvlieger maar pak zn uitslagen er maar eens bij (vorig jaar 22e.in de vuelta bijvoorbeeld) . Die gaat niet zoveel tijd verliezen op zijn concurrentie
  10 september 2018 21:49
  22ste zou in veel jaren echt goed zijn geweest voor kruijswijk
10 september 2018 11:47
Niet onmogelijk om misschien derde te worden. Mooi als hij zijn eerste podium zou halen in een grote ronde. Een eerste etappezege in een grote ronde zou trouwens ook niet slecht zijn. Makkelijk wordt het niet. Veel hangt af van of Yates, Quintana en Lopez hun vormpeil vasthouden. Zo ja dan zijn zij in principe de grootste podiumkandidaten.
10 september 2018 11:57
Het is allemaal waar wat er in het artikel staat maar de mannen boven hem en een Pinot achter hem hebben ook allemaal met het bijltje gehakt van grote rondes en de befaamde 3e week. Ook Kruijswijk kan minder worden. Allemaal nog kansrijk zou ik zeggen al denk ik dat Yates dit keer niet kraakt, Quintana zit er beter in dan de tdf, Valverde is erg moeilijk te kraken en Lopez is erg goed bezig. Pinot heeft een opwaartse lijn. Daar tussenin of net achter eindigen is al een bijzondere prestatie. Daarvoor eindigen is super..
10 september 2018 12:04
We moeten ook niet vergeten dat Movistar een traditie heeft hoog te houden, qua prestaties na de tweede rustdag.
10 september 2018 12:32
@simonvanderzee
En dan hopelijk niet uit een ton met toverdrank o.i.d.
10 september 2018 12:38
En zo is het, het begint bij geloof in je eigen kunnen. Als je geen doel heb en ambitie om dat kan halen hoef je er niet eens aan te beginnen.
De reacties hierboven zijn over algemeen negatief in Kruijswijk's kunnen, en gebaseerd op wat? Prestaties en tegenvallers uit het verleden geven geen garanties voor de nabije toekomst.
10 september 2018 12:57
De aankomsten bergop passen niet bij het type klimmer dan Kruijswijk is. Daarom verwarcht ik dat hij in de drie overgebleven etappes met aankomst bergop geen tijd zal kunnen winnen op zijn tegenstanders. Dat zou dus betekenen dus dat hij in de tijdrit op het podium van het algemeen klassement terecht moet komen zodat hij in de overgebleven etappes deze positie alleen hoeft te verdedigen.
  10 september 2018 14:12
  Dan zou het prettig zijn wanneer hij nog een ploeggenoot bij zich heeft, voorlopig is hij de afgelopen dagen net zo eenzaam als Dumoulin in de TdF.
10 september 2018 14:31
Het is nog de vraag of Valverde volle bak blijft gaan met het oog op het WK.
10 september 2018 14:50
@fast freddy....wanneer gaat Valverde niet volle bak, als hij ergens aan de start verschijnt? Valverde laat echt een topnotering in de Vuelta niet lopen.
10 september 2018 16:10
Moeilijk om in te schatten zeker omdat hij in de TDF al piekte dus kan hij zo'n topniveau wel zo lang vasthouden. Vond het wel klasse dat hij zich gisteren terugknokte. Maar de tegenstand is sterk en Pinot zit er ook achter.
Maar op de laatste bergrit na komen geen extreme bergritten meer. En zijn de percentages niet extreem steil dus zou hij inprincipe als die echt goed weet te herstellen zeker mee kunnen doen voor t podium.
10 september 2018 18:13
Prognose verschillen tijdrit Kruijswijk tov de rest top AK :
Yates: - 5 secondes
Quintana: + 1 minuut
Valverde: + 5 secondes
Lopez: + 30 secondes
Pinot: + 5 secondes
10 september 2018 19:23
Maar wie had op voorhand voorspelt dat Geraint Thomas de tour zou gaan winnen ??? Kruijswijk kan echt nog wel de Vuelta winnen hoor, dat kan zeer zeker nog. Denk dat het grootste gevaar nog van Pinot gaat komen als die een redelijke tijdrit rijdt.
Yates zakt er de laatste bergrit volokomen door. Quintana en Lopez gunnen elkaar het licht in de ogen niet en Valverde gaat kraken. Dus....
Hoop doet leven !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.