LottoNL-Jumbo lijft Addy Engels in

dinsdag 24 november 2015 om 18:04
LottoNL-Jumbo lijft Addy Engels in

Foto: Sirotti

Addy Engels gaat volgend seizoen aan de slag bij LottoNL-Jumbo. De oud-renner wordt als coach toegevoegd aan de technische staf, maakte de Nederlandse ploeg vandaag bekend. Engels was de afgelopen vier seizoenen werkzaam als ploegleider bij Giant-Alpecin en maakte daar eerder deze maand zijn vertrek bekend.

Volgens Engels was het de hoogste tijd voor een overstap. “Ik merkte dat ik afgelopen jaar steeds minder paste bij mijn team”, vertelt hij in het persbericht. “Dan is de conclusie dat je verder wil en het beter is een nieuwe uitdaging te vinden. Ik ga bij LottoNL-Jumbo het grootste deel van mijn energie stoppen in coaching, waar ook mijn passie ligt.”

Algemeen directeur Richard Plugge ziet in Engels iemand die goed kan werken volgens de visie van LottoNL-Jumbo. “Hij is iemand die het tactisch plan kan overbrengen op alle leden van het team. Addy kan een groep binden en voor elkaar laten werken en zodoende het individu boven zichzelf laten uitstijgen.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

limbo 24 november 2015 om 18:17

Edit redactie: Bedankt

Coldeportes 24 november 2015 om 18:39

Edit redactie: Niet doen

Sorry, maar het wordt in de titel als nieuws gebracht maar het is feitelijk een bevestiging vanuit de ploeg van nieuws dat (ook op WF) al uitgelekt was. Als dat niet gezegd mag worden, vind ik dat wel ver gaan..

Verweggistan 24 november 2015 om 18:44

Wellicht: 'LottoJumbo bevestigd komst Addy Engels'

Want hier stond het nog als gerucht: http://www.wielerflits.nl/nieuws/122479/engels-vertrekt-bij-giant-alpecin-kijk-uit-naar-nieuwe-uitdaging.html/comment-page-1

schipperaar 24 november 2015 om 18:49

Lijkt er bijna op alsof ie niets(meer) in te brengen had, benieuwd naar het vervolg.

Arema Pro Cycling Team 24 november 2015 om 19:54

Na de Vuelta was het over voor Engels bij G-A.

vlek 24 november 2015 om 20:06

Ik neem aan dat ze daarvoor al uit elkaar aan het groeien waren. Giant is nu niet echt een ploeg die bekend staat om paniekvoetbal en heeft volgens mij ook al ruim voor de Vuelta andere aan de technische staf toegevoegd. Engels zelf zal genoeg nuttige kennis voor Hofland, Groenewegen en de hun ondersteunende renners meenemen.

xistnc 24 november 2015 om 20:07

De twee ploegleiders die er samen in slaagden om hun ploeg een hele Vuelta lang maximaal te laten presteren, vertrekken dus beide bij Giant. Dat lijkt me een aderlating.

Daan° 24 november 2015 om 20:21

Was al bekend toch? Volgens mij is dit zeker een versterking voor LTJ!

schipperaar 24 november 2015 om 20:39

@xistnc
Laten we t niet altijd bij de ploegleiders zoeken als er gepresteerd wordt. Dat de ploeg hard moest werken kwam alleen maar omdat Dumoulin vanaf dag 2 op de 2e plek stond, ze moesten wel.
Daarbij hebben spelers het soms beter als het om strategie gaat, niet michels won in 88 maar eerder Gullit en van Basten.
Als hem de misgelooen zege id Vuelta wordt verweten, zouden ze beter de medische staf verwijten, hep nog altijd een sterk “vermoeden” dat het aan zoutgebrek te wijten was, dan word je nl lijkbleek en verlies je je transpiratie vermogen, bij de marine en ook id alpen meegemaakt, asof je motor stilvalt.

xistnc 24 november 2015 om 20:48

@schipperaar
Waar jullie het wel of niet zoeken, mogen jullie natuurlijk helemaal zelf weten. De rol van ploegleiding zal wellicht niet zo zeer betrekking hebben op het presteren van een individuele topper, maar wel op het functioneren van alle andere renners in dienst. Inclusief het opofferen van andere individuele belangen. In dat ‘proces’, zoals Giant dat altijd graag benadrukt, is de ploegleiding een zeer belangrijke schakel.

Kelder is de Man 24 november 2015 om 21:27

Ook in een eerder topic werd al kritiek geuit op het functioneren van Engels in de vuelta. Persoonlijk begrijp ik dat niet. Alsof het vooruitsturen van ploeggenoten ook maar iets had geholpen aan de offday van Dumoulin. En TLJ heeft kennis genoeg om te zien wat Engels kan betekenen voor de ploeg. Ik ben er blij mee..

jessevdalen 24 november 2015 om 21:35

Komt die belgische meneer die van Aert en vd Broeck coacht ook nog of hoe zat dat ook alweer?

rahimns 24 november 2015 om 21:43

je bedoelt Marc Lamberts, dit is nog niet door de ploeg bevestigd

ikbenprocycling 24 november 2015 om 22:07

Doe ons juichen in 2016, Engels :-)

tendam 24 november 2015 om 22:14

@arema
Ja, de Vuelta was namelijk een drama voor Giant…

@rahimns
Wel door Lamberts zelf.

Romāns Vainšteins 25 november 2015 om 08:08

Ik heb het nooit zo gezien in die Engels als ploegleider maar wie weet gaat het zo bij LTJ hartstikke goed, verandering van spijs kan doen schrokken. Gezien zijn lange periode zonder al te veel emor en geklaag bij Skil/Giant heeft hij daar vast wel aardig werk geleverd, uit te sluiten valt het geenszins.

jan jansen 25 november 2015 om 08:38

. “Ik merkte dat ik afgelopen jaar steeds minder paste bij mijn team”. Waarom?

“Algemeen directeur Richard Plugge ziet in Engels iemand die goed kan werken volgens de visie van LottoNL-Jumbo.” Welke visie?

Dat is eerder nieuws voor de volgers.

Wielerfan1987 25 november 2015 om 10:26

Ik ben het tot op zekere hoogte wel eens met Xistnc,

Als Engels niet goed gefunctioneerd had of (te) vaak steken had laten vallen had men hem bij Giant nooit zo lang behouden.
Men heeft gewoon 'terecht' beslist om wat vers bloed in de organisatie op te nemen, en zoals Vaughters al wel eens heeft gezegd, soms moet je de een laten gaan om een ander een kans te geven, je ploeg kan maar zo groot zijn.

Bij Giant wilde men van Dongen binnenhalen om hem een kans te geven (met bijkomend voordeel dat de handtekening van Oomen zo goed als verzekerd zou zijn) , dan moet je daarvoor een ander laten gaan… en dat is ongeacht of de persoon in kwestie al dan niet zelf ook is uitgekeken binnen je organisatie.

Voor wat betreft afgelopen Vuelta:

Uiteraard zijn de ploegleiders van dienst debet aan het goed funtioneren van de diverse individuen an sich en de ploeg als samenwerkend geheel, al kan natuurlijk niet alle winst of alle verlies aan een of twee mensen worden toegeschreven.
Vraag is dan echter alsnog;

kwam die positieve inbreng vanuit de ploegleiding vanuit Engels? Of vanuit zijn collega ploegleider?
Punt van belang daarbij is wie van de twee die ronde als 'eerste ploegleider' is aangewezen (of hanteert men dit systeem bij Giant niet?)

Of het op de betreffende offday van Dumoulin iets had kunnen helpen als er een of twee ploegmaats vooruit waren zullen wij nooit meer weten, dat is van diverse factoren afhankelijk en die zijn nu achteraf niet meer dusdanig te simuleren om daar een eerlijk antwoord op te kunnen geven.

Feit is dat die ploegmaats niet op de bewuste plek waren, vraag is of hiertoe wel of niet een opdracht was gegeven (en door wie) en of die opdracht niet is nageleefd door onkunde (geen inzicht) of gewoon niet beter kunnen van de ploegmaats.
En bij al deze redenen is het nog maar de vraag of Engels hier uberhaupt nog wel invloed had kunnen uitoefenen gezien de ontstane situatie.

Ik ben van mening net als Xistnc dat Giant afgelopen Vuelta de hele ronde boven zichzelf uit is gestegen in een rol die voor hen allen vrijwel onbekend terrein was.

Of Dumoulin een hongerklop had, of een zouttekort, of gewoon echt leeg was (hoewel het de dagen erna niet op dat laatste leek) doet er bijna niet toe.

Het is nog maar de vraag of het zout/mineralen tekort als dat er was voorzien had kunnen zijn door de medische staf en/of de voedingsbegeleiding, en of het uberhaupt opgevangen of voorkomen had kunnen worden.

In geval van een hongerklop is de renner er uiteraard ook zelf schuldig aan alsmede de koerssituatie (niet kunnen eten).

Moraal van het verhaal…. niemand maar dan ook niemand van ons kan zeggen dat Engels er schuld aan had dat Dumoulin die dag uit het klassement zakte

tendam 25 november 2015 om 11:36

@wielerfan
Je gaat er gemakshalve wel even vanuit dat Engels weg moest bij Giant, terwijl dat nergens uit blijkt. In de Volkskrant zegt Engels zelf weg te willen, omdat hij bij Giant te veel bezig was met organisatorische randzaken en hij zich meer op de renners wil focussen.

yoeri 25 november 2015 om 13:07

@Wielerfan; “Of Dumoulin een hongerklop had, of een zouttekort, of gewoon echt leeg was (hoewel het de dagen erna niet op dat laatste leek) doet er bijna niet toe.”

De dagen erna? na deze rit was er alleen nog maar de slotrit naar Madrid…

schipperaar 25 november 2015 om 13:23

@youri
Hij bedoelt dat ie op het wk in goede vorm verkeerde en bepaald niet uitgepier(enee)d was.

schipperaar 25 november 2015 om 13:33

@wielerfan
Neem aan dat zoutgehalte te meten is via de urine. Bij Giant hebben ze een heel gezonde keuken waar ze misschien (te) zuinig met zout omspringen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.