LottoNL-Jumbo stapt uit MPCC
woensdag 10 juni 2015 om 10:04

LottoNL-Jumbo stapt uit MPCC

LottoNL-Jumbo is niet langer lid van de MPCC, de vereniging voor een geloofwaardig wielrennen. De Nederlandse wielerploeg is na het uitvoeren van aanvullende tests tot de conclusie gekomen dat George Bennett ten onrechte uit de Giro d’Italia is gehouden wegens een te lage cortisolwaarde. LottoNL-Jumbo heeft daarop laten weten het lidmaatschap te beëindigen, staat in een verklaring op de website.

Volgens de ploeg is aangetoond dat de MPCC-procedure rondom cortisolmetingen niet honderd procent waterdicht is. “Er is veel contact geweest tussen het team en de MPCC. Binnen de MPCC was het niet mogelijk een aanpassing van de procedures rondom cortisolmetingen te realiseren voor de algemene vergadering in oktober en hiermee te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan”, schrijft de ploeg op de eigen website.

Het team benadrukt de beslissing met tegenzin genomen te hebben. “LottoNL-Jumbo kan zich niet confermeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet honderd procent waterdicht is. Het team ondersteunt de uitgangspunten van de MPCC en betreurt daarom deze lastige beslissing.”

De ploeg hoopt de situatie in de toekomst te zien veranderen. “Wij vinden, en met ons andere teams/teamartsen en renners, dat de procedure rond de meting van lage cortisolwaarden geëvalueerd en aangepast dient te worden, om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan en teams onnodige imago- en sportieve schade lijden”, zegt algemeen directeur Richard Plugge.

Uitsluiting Bennett
Plugge komt tot de conclusie op basis van onderzoek naar de uitsluiting van Bennett. “Eén van de experts, door de MPCC zelf benaderd, heeft gedurende de Giro d’Italia gereageerd. Zijn conclusie is als volgt: de huidige procedure van het enkel bepalen van een ochtend cortisolwaarde is onbetrouwbaar en kan leiden tot vals positieve resultaten waarbij gezonde renners onterecht aan de kant worden gezet”, weet Plugge.

De door LottoNL-Jumbo zelf geraadpleegde experts kwamen tot dezelfde conclusie. “Bij Team LottoNL-Jumbo bleek uit de aanvullende testen dat er geen sprake was van een ongezonde situatie en ook niet van misbruik van externe corticosteroïden.”

Eerder bleek al dat astmamedicatie de oorzaak was van de verlaagde cortisolwaarde bij Bennett. De Nieuw-Zeelandse wielrenner uitte in een blog al uitgebreid zijn frustraties over het in zijn ogen gebrekkige systeem van de MPCC.

Bardiani
LottoNL-Jumbo is al de tweede ploeg binnen een week die uit de MPCC stapt. Donderdag liet Bardiani-CSF via een open brief weten de vereniging te verlaten.

[poll id=”51″]

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
10 juni 2015 10:07
Klinkt logisch, maar ben benieuwd hoe de andere teams hier tegenaan kijken. Een stap terug in de strijd tegen doping?
10 juni 2015 10:09
MPCC lijkt echt een clubje te worden waar je in en uit kunt stappen.
10 juni 2015 10:09
Doodsteek voor de MPCC.
10 juni 2015 10:10
Als de problemen waar ze problemen mee hebben worden aangepakt en opgelost zal Lotto-Jumbo wel weer terug keren in de MPCC. Het is heel logisch dat ze er nu uit gestapt zijn, zij hebben zich netjes aan de regels gehouden, terwijl andere leden doodleuk die cortisol waardes negeerden. Logisch dat ze niet weer de dupe willen zijn van gebrekkige metingen en lakse opvolging van regels.
10 juni 2015 10:11
Dit kon ook niet uitblijven.
Diverse van de grote toonaangevende teams waren al geen lid, en diverse andere teams hebben ongestraft de afgesproken regels aan hun laars kunnen lappen.

De meerwaarde van het lidmaatschap was er niet en de ploeg heeft zichzelf zelfs onrecht aangedaan door als vrijwel de enige wel in alles netjes de afspraken en regels te volgen.

De MPCC was al gedoemd te mislukken bij het niet aansluiten van 50% van de toonaangevende teams.
10 juni 2015 10:11
Plugge geeft op NOS.nl nog een extra verklaring. Het is te begrijpen aan de andere kant zal er wel weer met vingers gewezen worden. Ik vind in ieder geval het niet te vergelijken met andere ploegen die zijn uitgestapt. De ploeg komt in ieder geval met een goed verhaal en heeft tot nu toe zich ook altijd gehouden aan de regels van het MPCC. Maar als zelfs een door de MPCC ingehuurde expert aangeeft dat de controles niet 100% waterdicht zijn dan is deze stap begrijpelijk. Wat ook de consequenties voor de ploeg zullen zijn.
10 juni 2015 10:11
Mooi om te zien dat het nu logisch is en eerder in de week hypocriet. Mpcc is gewoon een lulgroepering vanaf dag 1
10 juni 2015 10:12
@Stelvio-fan. Dat is logisch toch? Dat heet vrijheid.

Ik vind MPCC een onzinnig en kwalijk instituut. Kernwaarden als 'onschuldig tot schuld bewezen' huldigen ze niet. Ik ben zelfs van mening dat MPCC zelf een stap terug is in de strijd tegen doping. Goeie stap van LottoJumbo dus.
10 juni 2015 10:13
Merkwaardige stap!.... Alleen maar door dat "gezwam" over cortisolwaarde, wat waarschijnlijk alleen voor dopinggebruik/maskering wordt misbruikt.
Ik heb al eerder geschreven dat het hele MPCC gebeuren een wasseneus is en dat de UCI nu eens
met een duidelijk eensluidend reglement hiervoor moet komen en dit ook consequent dient te hanteren. Laten we het ook niet meer hebben over het "nieuwe schone" wielrennen, dat is hetzelfde als geloven in sprookjes.
10 juni 2015 10:14
MPCC was altijd een wassen neus. Goed dat LJ geen deel meer uitmaakt van die hypocrisie. Is toch wat moed voor nodig.
10 juni 2015 10:16
Goede zet! MPCC is een wassen neus groter dan Pinnocchio's. Zelfs cooler nu ze zich aan de regels hebben gehouden maar toch een juiste inschatting van de meerwaarde van dit domme clubje hebben gemaakt > Niets.
10 juni 2015 10:16
@Finz, Die twee gevallen zijn toch niet te vergelijken? In het ene geval lapt een ploeg de regels aan zijn laars en stapt er vervolgens uit. In het andere geval houdt een ploeg zich netjes aan de regels, maar komt tot de conclusie dat die regels gaten vertonen.
10 juni 2015 10:16
@Finz er zijn natuurlijk wel verschillen.. TLJ heeft dit al eerder aangekaart, ook zelf onderzoek gedaan en zich altijd gehouden aan de gevolgen bij een positieve controle... En er is nog een verschil de ploeg sluit niet uit zich weer aan te sluiten op het moment dat de controles wel 100% zijn. Alleen zijn blijkbaar die aanpassingen niet te realiseren voor oktober. En met het oog op de koersen die komen gaan zoals de tour en de vuelta begrijpelijk dat men geen risico's meer wilt nemen.
10 juni 2015 10:16
Haha zo nu gaat lotto jumbo de tour winnen. ;-)
10 juni 2015 10:19
Ik denk dat MPCC snel moet veranderen anders blijft er niks van over. Maar beter er zo uit stappen en aangeven waarom ze er uit stappen dan een renner gewoon opstellen en er dan uitstappen. Dit maakt het afscheid van enkele andere ploegen ook wat minder verdacht.
10 juni 2015 10:20
Verschrikkelijk voor Bennett, goed dat TLJ uit dit nietszeggende clubje is gestapt. Het wielrennen is gebaat bij duidelijke en afdwingbare reglementen en waterdichte procedures.
10 juni 2015 10:23
Prima, als het niet goed werkt en niet gefixt kan worden, moet je ermee kappen
10 juni 2015 10:31
Het gaat om het ook om het feit dat men laagdunkend deed over Astana, die zich niet aansloot want zich niet kon vinden in de handelswijze van de MPCC, dat team vol dopers, logisch dat zij zich niet aansluiten, was de tendens hier op het forum. En nu LottoJumbo zich terugtrekt, met dezelfde reden, is de meerderheid van de volgers ook ineens overtuigd van het feit dat MPCC een 'wassen neus' is.

Dat vind ik altijd zo leuk om te zien. Hoe men draait en keert en altijd vanaf het begin al had geweten dat iets niet werkt :)
10 juni 2015 10:40
@ finz ik kan mijzelf niet vinden in jouw lezing. Ook toen met het Bardiani verhaal heb ik al geschreven dat alleen de UCI de macht heeft duidelijke regels te hanteren en dat het MPCC een wassenneus is. Ik vind het verdacht dat er alleen maar over "cortisolwaarde" wordt gesproken en dat onder dit mom een renner wel of niet uitgesloten wordt van deelname aan een koers. Vanuit de hoek van de UCI blijft het zeer stil.....en zie ik geen draadkrachtige reactie c.q. actie.
10 juni 2015 10:41
@iedereen, de UCI is ook een wassen neus. Moeten ze daar ook maar uit stappen. Ik vind het eerlijk gezegd geen goede stap. Door lid te zijn van de MPCC geef je in ieder geval het idee dat je vooruit wil (ook al zij de regels af en toe hypocriet). Voor de rest gebeurt er namelijk helemaal niets en lijkt het hele Armstrong - WADA schandaal dood te bloeden zonder directe gevolgen binnen het wielrennen.
10 juni 2015 10:44
Ik snap het wel: het niet meenemen van Bennett naar de Giro heeft natuurlijk echt consequenties gehad voor de ploeg - en natuurlijk voor de renner zelf die zijn hele seizoen erop had afgesteld. Voor Bennett was het een ramp. Als dan blijkt dat de procedures onbetrouwbaar zijn geweest, dan moet je achter je renners gaan staan. Waar moet zo'n Bennett anders de motivatie vandaan halen om weer weken op hoogtestage te gaan en als een pilaarheilige in ascese te leven...
10 juni 2015 10:45
@ikbenprocycling en @rahimns: helemaal mee eens, over een jaar vanaf nu is alleen Giant Alpecin nog lid, totdat zij zelf ook een belangrijke renner aan de kant moeten houden. Vooral voor Bennet vind ik het kloten, wel goed dat de ploeg toegeeft aan de fout in het systeem, voelt Bennet zich in ieder geval iets minder genaaid. Hopelijk mag hij starten in de Vuelta of als verrassing in de Tour, zou ik erg gaaf voor hem vinden.
10 juni 2015 10:48
@LauentJalabert maar dan moeten de tests die door die vereniging gedaan wordt toch wel 100% betrouwbaar zijn, en als zelfs hun eigen expert toegeeft dat dit niet zo is... dan is het toch logisch dat je eruit stapt totdat dit wel goed geregeld is.

@Finz en in die zin is dit dan ook meteen het verschil met SKY en andere ploegen die niet in het MPCC stappen. LottoJumbo staat wel gewoon achter hun filosofie en zullen zich waarschijnlijk weer gewoon aansluiten zodra de tests 100% betrouwbaar zijn. Astana is gewoon lid van het MPCC hoor.
10 juni 2015 10:48
Bijzonder en jammer, maar de uitleg van de ploeg vind ik plausibel. Als de MPCC bij beschikbare inhoudelijke argumenten net zo'n log orgaan blijkt als de UCI, heeft de MPCC te weinig meerwaarde om naast de UCI te bestaan.

Quote:
Finz - 10 juni 2015 om 10:11
Mooi om te zien dat het nu logisch is en eerder in de week hypocriet.

Op zich zou het toch niet moeilijk moeten zijn om te weten dat Bennett wel en de Bardiani niet uit de Giro werd gehaald.

Quote:
Finz - 10 juni 2015 om 10:31
Het gaat om het ook om het feit dat men laagdunkend deed over Astana, die zich niet aansloot

Astana was lid en is lid van de MPCC. Ook dit is heel eenvoudig te weten, ze worden vanwege het alfabet als 2e genoemd op de website van de MPCC.
10 juni 2015 10:48
rahimns +1

toch zag ik deze geenszins aankomen. Mijn eerste reactie was deze daad afkeuren en beoordelen, maar de verklaring biedt wel inzicht.

Een moedige keuze is het sowieso.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.