LottoNL-Jumbo superieur in ploegentijdrit Tour of Britain, Roglic nieuwe leider
foto: SWpix.com
donderdag 6 september 2018 om 15:26

LottoNL-Jumbo superieur in ploegentijdrit Tour of Britain, Roglic nieuwe leider

LottoNL-Jumbo heeft vandaag succes geboekt in de Tour of Britain. De Nederlandse formatie won met overmacht de ploegentijdrit van 14 kilometer naar de top van Whinlatter Pass. Het versloeg Quick-Step Floors en Katusha-Alpecin. LottoNL-Jumbo sloeg een dubbelslag, want Primož Roglič is de nieuwe leider.

Vandaag zou het klassement in de Tour of Britain flink worden opgeschud. Na vier etappes in lijn, stond vandaag namelijk een 14 kilometer lange ploegentijdrit op het programma. Vanuit Cockermouth reden de teams naar de top van Whinlatter Pass, een klim van 3,2 kilometer aan 7%. De lengte van de tijdrit was beperkt, maar de moeilijkheidsgraad zou voor beslissende tijdsverschillen zorgen.

JLT Condor vertrok als eerste ploeg om 14.05 uur, terwijl BMC – de formatie van leider Patrick Bevin – iets na drieën van het startpodium rolde. De Britse continentale ploeg klokte bijgevolg de eerste eindtijd: 21:51. Lang konden ze echter genieten van hun koppositie, want Canyon Eisenberg dook maar liefst 31 seconden onder de tijd.

Froome moet ploeggenoten laten gaan 
Na het binnendruppelen van de nodige continentale én ProContinentale teams, liet Sunweb zien dat de WorldTour nog een stapje hoger is. De Duitse formatie kwam binnen na 20:43, en was daarmee duidelijk sneller dan de concurrentie. Inmiddels was ook Sky begonnen aan zijn ploegentijdrit.

De Britse formatie reed lange tijd rond met zes renners, maar zag op Whinlatter Pass Chris Froome afhaken, waarmee nogmaals duidelijk werd dat de Girowinnaar momenteel niet in zijn beste vorm steekt. Toch klokte de sterrenformatie een uitstekende tijd. Met 20:03 waren ze liefst veertig seconden sneller dan Sunweb.

Katusha-Alpecin is snel, maar Quick-Step Floors is nog sneller 
Sky leek met deze tijd een goede kans te maken op de zege, maar dat bleek buiten Katusha-Alpecin gerekend. De Zwitserse formatie wist met 19:57 de tijd van de Britse formatie van de tabellen te vegen. De geplaagde ploeg mocht hopen op de dagwinst, maar die hoop werd al snel de grond ingeboord door Quick-Step Floors, dat nog vier seconden sneller was.

LottoNL-Jumbo blaast de tegenstand weg 
Was deze prestatie goed voor de 61e seizoenszege van de Belgische ploeg? Het antwoord was: nee. LottoNL-Jumbo vloog namelijk over het lastige parcours. De Nederlandse formatie was aan de streep maar liefst 16 seconden sneller dan Quick-Step Floors. In theorie kon alleen BMC nog onder de 19:37 duiken.

Het bleef ook bij theorie, want de Amerikaanse formatie gaf aan de finish maar liefst veertig seconden toe. Voor LottoNL-Jumbo is het de dertigste zege van het seizoen.

Duel Roglič-Alaphilippe in de maak? 
In het klassement neemt Roglič de leiderstrui over van Bevin. De Sloveen heeft een voorsprong van zes seconden op Julian Alaphilippe, terwijl Bob Jungels volgt op 16 tellen. Morgen staat de koninginnenrit in deze Tour of Britain op het programma, als de renners finishen op de top van Whinlatter Pass.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 15:27
Geweldig!!!!
6 september 2018 15:30
Roglic wint dit jaar gewoon Baskenland, Slovenie, Romandie en staat op het randje voor GB én hij wordt vierde in de Tour. Wát een klasbak. In naam was de concurrentie groot met veel wereldkampioenen, maar qua renners had TLJ ook al wel echt het sterkste TTT team.
  6 september 2018 15:31
  GB winnen wordt nog wel lastig lijkt me met Alaphilippe er vlak achter en morgen een perfecte aankomst voor de Fransman.
  6 september 2018 15:37
  @chefspijker Toen ik het typte zag ik nog niet de verschillen met de rest in GC, maar het is inderdaad nog geen gelopen race. Ik ben benieuwd of Alaphilippe nog een truc in zijn mouw heeft tegen een nog steeds ijzersterke Roglic.
  6 september 2018 15:39
  Heb Roglic dit jaar zich vast zien bijten in het wiel van een geweldige Bernal. Die laatste kon geen kant op zonder Roglic aan z'n wiel te hebben. Hopelijk kan Roglic hetzelfde bij Flipke doen!
  6 september 2018 15:43
  Rogla in het wiel van Alaphilippe en Powless, Van Emden en Eenkhoorn om beurten laten demarreren in de laatste 20 k.
  6 september 2018 15:51
  Als hij in het wiel 2e wordt dan wint hij nog steeds neit dahct ik
6 september 2018 15:32
Roglic 1, Eenkhoorn 6, wow
6 september 2018 15:34
TLJ heeft nu 4 man in de top 10 van het AK
6 september 2018 15:35
Dit zijn overwinningen waar je als ploeg echt trots op bent volgens mij.
6 september 2018 15:35
Goh, deze dertigste zal wel een van de zoetste zijn voor TLJ.

En iets zuidelijker staan ze ook nog aan de leiding in het ploegenklassement. (Al zal dat na vandaag wel voorbij zijn)
6 september 2018 15:36
Mooi algemeen klassement :)
6 september 2018 15:36
Top Lotto Jongens!
6 september 2018 15:37
Fantastisch dit! Het is nu wel echt en helemaal duidelijk dat Roglic de beste renner van TLJ is. Interessante vraag voor mij is of Roglic inmiddels hetzelfde niveau heeft als Dumoulin. Iemand van jullie enig idee?
  6 september 2018 15:41
  In een redelijk vlakke tijdrit niet. Verder is Roglic overal minstens even goed als Dumoulin. Overigens was vandaag Van Emden niet te onderschatten.
  6 september 2018 15:56
  De tijdrit in de tour, toch niet echt vlak, was anders duidelijk in het voordeel van Dumoulin.
  6 september 2018 16:00
  Niet vlak nee. Wel meer op de power, en daar kan de kleine Roglic natuurlijk niet op tegen de grote Dumoulin.

  Vorig jaar op het WK tijdrijden was Roglic ook overal trager dan Dumoulin, behalve op de klim waar hij juist tijd goedmaakte.
  6 september 2018 16:00
  Ja op het eerste gezicht wel, maar Roglic had daar blijkbaar ook al last van zijn arm volgens recente info. Dus lastig te zeggen.
  6 september 2018 16:02
  Palmares van Dumoulin is indrukwekkender, maar ze zullen elkaar niet veel ontlopen. Het verschil tijdens de afgelopen Tour zat hem voornamelijk in de mindere tijdrit van Roglic en ook de mindere ploegentijdrit van TLJ.
  6 september 2018 16:30
  @tendam Ben dit jaar nogal gecharmeerd geraakt van Roglic, als persoon, na het zien van de docu en interviews, én als renner na zijn spectaculaire opmars dit seizoen, en dus wellicht niet helemaal onbevooroordeeld... Maar na nog eens terugkijken van alle ritten waarin Roglic excellereerde en m.n. na het rijden in de Tour trek ikzelf wel wat (voorzichtige) conclusies. Komt erop neer dat ik hem nu als gelijkwaardig beschouw aan Dumoulin. Roglic is volgens mij beter bergop, explosiever, (logisch want lichter); beter in de afdaling; onverstoorbaarder en minder bezig met anderen. Dumoulin is nog steeds de te kloppen man in lange, (vlakke) tijdritten en heeft meer ervaring met in een peloton rijden, maar Roglic leert snel, legt de lat voor zichzelf erg hoog, en dit gaat steeds beter. Op de fiets blijven zitten was een zwak punt bij Roglic, maar ook hierin is hij sterk verbeterd. Wat ik verder nog een sterk punt van Roglic vind is de drive om bergritten vantevoren goed te verkennen, zowel met ploeg als individueel. Van Dumoulin weten we dat hij hier niet veel voor voelt, en dat vind ik een zwakte. Roglic lijkt veel meer op Froome wat betreft gedegen voorbereiding, dat is me wel duidelijk geworden, en dat vergroot m.i. zijn kansen op het winnen van een grote ronde. Ik hoop op een boeiende strijd volgend jaar!
  6 september 2018 16:42
  Ik hoop ook op een boeiende strijd met als winnaar Dumoulin.
  6 september 2018 16:45
  @sajarano
  Mooie renner inderdaad, van het type 'niet lullen, maar poetsen'. Ik denk dat Dumoulin er in elk geval een hele kluif aan gaat krijgen om hem achter zich te houden.
  6 september 2018 18:31
  @ tendam
  "Vorig jaar op het WK tijdrijden was Roglic ook overal trager dan Dumoulin, behalve op de klim waar hij juist tijd goedmaakte."

  Roglic verruilde speciaal voor die klim zijn tijdritfiets voor een gewone. Tom verkoos op zijn tijdritfiets te blijven zitten.
  6 september 2018 19:58
  Wel verschillende renners. Dumoulin koerst meer op verstand en Roglic echt op zijn hart. Ik vind Roglic als renner leuker, hoe hij die laatste tourbergetappe afdwong, geweldig.
  7 september 2018 00:46
  Roglic is een keiharde klasbak die streeft naar het hoogste en die tegelijk enorm vertederend kan zijn, (zie de shots met z’n vriendin en dan niet op de kleffe Kittel-manier!), buiten de koers. Een jongen zonder kapsones. Haalt gewoon drankjes en koopt een cadeautje voor de ploegleden, aldus Kruijswijk. Misschien heb ik daarom zo’n zwak voor hem. Dumoulin en Roglic zijn inderdaad qua type niet te vergelijken. Totaal verschillend. Maar ook ik vind Roglic op dit moment de leukere renner. Hoop echt op een strijd tussen TLJ en Sunweb volgend jaar, afwisselend tegen elkaar en tegen Sky. De sfeer bij TLJ lijkt me trouwens opperbest op dit moment en het is een genoegen om te zien dat er zo’n chemie is tussen de renners. Ze zijn in the winning mood, en dat werkt blijkbaar stimulerend op de dopamineniveaus ;-)
6 september 2018 15:39
Eigenlijk niet verrassend, als je ziet welke renners ze mee hebben en hoe dicht die allemaal in het klassement stonden. Niettemin knap, al wordt het wel moeilijk om Alaphilippe van de boni's af te houden.

Nieuwe aanwinst Der Tony zag er trouwens ook sterk uit bij Katusha.
6 september 2018 15:41
@rahimns
Roglic niet in orde?
Hij lijkt mij toch echt wel in goede doen.
Chapeau Team LottoNL-Jumbo.
  6 september 2018 15:45
  Je snapt het punt niet.

  Roglic herstelt van een elleboogblessure en kan daarom niet tientallen kms in de tijdrithouding liggen. Je zag hem net ook meer afwisselen dan zijn ploegmaats.

  Verder is Roglic helemaal in goede doen, daar twijfelt niemand aan.
  6 september 2018 15:53
  Dat is toch bekend, maar hij heeft 't wel gedaan met armblessure.
  6 september 2018 16:26
  Vooral ook door een hele sterke Van Emden
6 september 2018 15:42
Prachtige overwinning, maar het klassement zal denk ik lastig worden. Quick step kan met 2 mannen spelen en hoeven maar een klein gaatje te dichten in principe
  6 september 2018 15:46
  maar LTJ heeft er toch vier?
  6 september 2018 15:47
  Maar TLJ kan het met 4 man spelen??
  6 september 2018 15:55
  De mannen van TLJ staan verder achter dan de mannen van Quickstep waardoor ze eerder zouden moeten gaan. De mannen van Quickstep zouden het in de laatste kilometers nog kunnen doen (morgen bijvoorbeeld al, waar een perfecte aankomst voor Alaphilippe op het programma staat)
  6 september 2018 15:55
  Afwachten maar...toch wel 2/3 man lijkt me
6 september 2018 15:46
Wat een prestatie !
6 september 2018 15:47
Schijnt dat Sooike inmiddels aan de antidepressiva zit, arme jongen.
  6 september 2018 17:00
  Niet vreemd dat hij zich bijna nooit meer laat zien.
6 september 2018 15:49
Morgen nog mooi gevecht op de slotklim tussen filippie en roglic. Maar de mannen van TLJ staan er veel beter voor gezamenlijk
6 september 2018 15:59
Waarom hadden ze Tony Martin ook alweer gehaald?
  6 september 2018 16:17
  Ter vervanging van Lars Boom, zou ik denken.
6 september 2018 16:00
Hoe lang is dat geleden, een NL ploeg die een ploegentijdrit wint? Ploeg Post?
  6 september 2018 16:07
  2011 'nog': https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2011/stage-1
  6 september 2018 16:07
  Nog niet zo heel lang geleden hoor, Rabobank 2011 in de Tirreno.
  6 september 2018 16:07
  Rabo won in de Tirreno, in 2011 meen ik?
6 september 2018 16:03
Boels-Dolmans wint om de haverklap ploegentijdritten.
  6 september 2018 16:11
  +1
  6 september 2018 16:24
  +2
  6 september 2018 21:06
  Het gaat ook regelmatig goed bij de schaatsers geloof ik. Maar dat is ook een hele andere sport.
  6 september 2018 23:16
  -1000
6 september 2018 16:17
Welke mannen van TLJ waren dit?
  6 september 2018 16:27
  Roglic, Van Emden, Bouwman, Eenkhoorn en Powless... Wynants was er al eerder vanaf
6 september 2018 16:25
Gaat er een Sloveen de Ronde van GB winnen staat heel WF op zn kop...
  6 september 2018 16:35
  Volgens mij wordt hier vooral gezegd dat de (Nederlandse) ploeg, met daarin ook een aantal Nederlanders, vandaag in de ploegentijdrit een uitstekende prestatie heeft geleverd. Van een overwinning door Roglic, die uitstekend binnengehaald en vastgelegd is door TLJ staat Wielerflits niet zomaar meer op zijn kop. Een dergelijke overwinning is dit seizoen het al bijna gewoon geworden gevolg van blijkbaar prima beleid. Best een aardig ploegje geworden, vind je ook niet?
  6 september 2018 17:02
  Eigenlijk wel ja, nu sterker dan de Rabo destijds
  6 september 2018 23:22
  Was het niet 2007 dat rabo de tour domineerde, de vuelta won en met freire milaan San remo? Lijkt me qua klimmen en sprinten beter dan nu
  7 september 2018 00:29
  Rabobank 2007 was superieur aan TLJ in veel opzichten. Een van de sterkste ploegen van het peloton toentertijd. Misschien niet qua aantal overwinningen maar dominant in de Tour en de Vuelta met een ijzersterk collectief. Vergeet alleen niet dat er wat verschillende omstandigheden waren. Volgens Rasmussen zat de hele ploeg aan de doping, maar dat is niet helemaal duidelijk. Uiteindelijk hebben maar drie man bekend, Rasmussen, Boogerd en Dekker. Ondanks dat was die Tour enorm enerverend met Rasmussen als gedoodverfde winnaar.
  7 september 2018 00:36
  Moet je natuurlijk wel bedenken dat de ploeg in die tijd tot de rijkste ploegen van het peloton behoorde, in dat licht vindt ik de prestaties die ze nu leveren grootser
  7 september 2018 01:11
  Daar heb je helemaal gelijk. De budgetten en de omstandigheden zijn niet te vergelijken. TLJ is op dit moment erg goed bezig, of liever moet je misschien constateren dat al het opbouwende werk van de laatste jaren zich nu uit begint te betalen. Ik vind dat heel mooi om te zien. Het is een erg leuke en bijzondere ploeg aan het worden, wellicht leuker dan Rabobank indertijd zelfs. Denk ook dat we het werk van vooral Merijn Zeeman, die ik zie als de grote strateeg, niet moeten onderschatten. Weet niet hoe jij dat ziet? Ik hoor hier wel eens dat je wat dichter op het vuur zit ;-)
6 september 2018 16:30
Ook op het tussenpunt was TLJ al het snelste... 2 sec op Katusha en QS, dat hebben ze vooral in het 2e deel uitgebouwd.
6 september 2018 16:31
Wat een mooie prestatie van.TLJ en
dan die twee geweldige reporters die
hen nog niet bij de eerste drie noemden in hun voorspelling.
Die twee waren alleen met de 61ste overwinning van Quick Step bezig.
Wat was Jos Formidabel vooral die laatste kilometer bergop gewéldig.
6 september 2018 17:02
Dit had ik echt niet verwacht, schitterende prestatie
6 september 2018 17:11
@simlnvanderzee.Komt door enthousiastme van deze geweldige prestatie.
6 september 2018 18:31
Wisten jullie trouwens dat Roglic vroeger schansspringer was?
  7 september 2018 01:01
  Nee, waar heb je dat gehoord dan??

Om te reageren moet je ingelogd zijn.