LottoNL-Jumbo superieur in ploegentijdrit Tour of Britain, Roglic nieuwe leider
foto: SWpix.com
donderdag 6 september 2018 om 15:26

LottoNL-Jumbo superieur in ploegentijdrit Tour of Britain, Roglic nieuwe leider

LottoNL-Jumbo heeft vandaag succes geboekt in de Tour of Britain. De Nederlandse formatie won met overmacht de ploegentijdrit van 14 kilometer naar de top van Whinlatter Pass. Het versloeg Quick-Step Floors en Katusha-Alpecin. LottoNL-Jumbo sloeg een dubbelslag, want Primož Roglič is de nieuwe leider.

Vandaag zou het klassement in de Tour of Britain flink worden opgeschud. Na vier etappes in lijn, stond vandaag namelijk een 14 kilometer lange ploegentijdrit op het programma. Vanuit Cockermouth reden de teams naar de top van Whinlatter Pass, een klim van 3,2 kilometer aan 7%. De lengte van de tijdrit was beperkt, maar de moeilijkheidsgraad zou voor beslissende tijdsverschillen zorgen.

JLT Condor vertrok als eerste ploeg om 14.05 uur, terwijl BMC – de formatie van leider Patrick Bevin – iets na drieën van het startpodium rolde. De Britse continentale ploeg klokte bijgevolg de eerste eindtijd: 21:51. Lang konden ze echter genieten van hun koppositie, want Canyon Eisenberg dook maar liefst 31 seconden onder de tijd.

Froome moet ploeggenoten laten gaan 
Na het binnendruppelen van de nodige continentale én ProContinentale teams, liet Sunweb zien dat de WorldTour nog een stapje hoger is. De Duitse formatie kwam binnen na 20:43, en was daarmee duidelijk sneller dan de concurrentie. Inmiddels was ook Sky begonnen aan zijn ploegentijdrit.

De Britse formatie reed lange tijd rond met zes renners, maar zag op Whinlatter Pass Chris Froome afhaken, waarmee nogmaals duidelijk werd dat de Girowinnaar momenteel niet in zijn beste vorm steekt. Toch klokte de sterrenformatie een uitstekende tijd. Met 20:03 waren ze liefst veertig seconden sneller dan Sunweb.

Katusha-Alpecin is snel, maar Quick-Step Floors is nog sneller 
Sky leek met deze tijd een goede kans te maken op de zege, maar dat bleek buiten Katusha-Alpecin gerekend. De Zwitserse formatie wist met 19:57 de tijd van de Britse formatie van de tabellen te vegen. De geplaagde ploeg mocht hopen op de dagwinst, maar die hoop werd al snel de grond ingeboord door Quick-Step Floors, dat nog vier seconden sneller was.

LottoNL-Jumbo blaast de tegenstand weg 
Was deze prestatie goed voor de 61e seizoenszege van de Belgische ploeg? Het antwoord was: nee. LottoNL-Jumbo vloog namelijk over het lastige parcours. De Nederlandse formatie was aan de streep maar liefst 16 seconden sneller dan Quick-Step Floors. In theorie kon alleen BMC nog onder de 19:37 duiken.

Het bleef ook bij theorie, want de Amerikaanse formatie gaf aan de finish maar liefst veertig seconden toe. Voor LottoNL-Jumbo is het de dertigste zege van het seizoen.

Duel Roglič-Alaphilippe in de maak? 
In het klassement neemt Roglič de leiderstrui over van Bevin. De Sloveen heeft een voorsprong van zes seconden op Julian Alaphilippe, terwijl Bob Jungels volgt op 16 tellen. Morgen staat de koninginnenrit in deze Tour of Britain op het programma, als de renners finishen op de top van Whinlatter Pass.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 19:35
Gianni: :-)
6 september 2018 19:54
We kunnen er niet omheen: Roglic is een toprenner en TLJ inmiddels ook een topteam. Dat wordt nog interessant volgend jaar.
6 september 2018 21:59
Mannen, leuk dat jullie Roglic de hemel inschrijven, maar hebben jullie de TTT gezien?
Deze overwinning is op conto van het gehele team te schrijven, zeker niet alleen Roglic. Van Emden was super, en Powless verdient alle respect voor het terug vechten EN terug komen na gelost (!) te zijn net voor de klim.
    7 september 2018 12:12
    Net de TTT bekeken op Tiz. Inderdaad een knappe teamprestatie met een hele sterke van Emden. Vond m.n. de manier waarop Roglic Van Emden bedankte na afloop heel mooi om te zien, naast de collectieve vreugdeuitbarsting na het winnen.
7 september 2018 08:41
Die Jeroen Vanbelleghem op Eurosport is extreem gefocust op 'Belgisch' succes in de koers. Nederlandse renners krijgen aandacht als het echt niet anders kan. En als TLJ dan uiteindelijk wint, voegt hij eraan toe dat het weliswaar de 30e overwinning van de ploeg is, maar toch "de helft van QS". Beetje jammer en vooral kinderachtig.
    7 september 2018 09:04
    Jammer, deze kinderachtige reactie..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.