Niels Bastiaens
donderdag 11 april 2024 om 12:05

Louis Vervaeke krijgt eigen kans in heuvelklassiekers: “Mentaal lastig om Remco te verliezen”

Video Louis Vervaeke is normaliter een van de hondstrouwe knechten in de klimploeg rond Remco Evenepoel, maar moet het de komende weken zonder zijn vaste kopman doen. Vervaeke zat mee op de eerste rijen toen Evenepoel in de Ronde van het Baskenland uitviel na een nare valpartij bergaf. Voor onze camera doet de renner van Soudal Quick-Step zijn verhaal.

“Ik was behoorlijk goed begonnen aan de Ronde van het Baskenland. Van mijn tijdrit was ik tevreden, zonder daarin risico’s te nemen. En dan volgde er nog een eigen resultaat, een mooie derde plaats. Een podium krijg je nooit cadeau, dus het was wel leuk voor het moreel. Maar dan was er die val van Remco en Mikel Landa. Het was raar dat we die twee kopmannen plots zijn verloren door redelijk zware valpartijen. Bij mij heeft dat mentaal in mijn hoofd gespeeld richting het einde van het Baskenland. Maar die koers in de benen hebben, is altijd goed.”

Vervaeke beleefde bange momenten, toen hij zijn kopman tegen de grond zag gaan. “Ik zat er middenin, maar ik bleef nog wel goed recht. Om uw kopman zo’n tuimelperte te zien maken, is nooit leuk. Ik was direct redelijk ongerust, omdat de snelheid heel hoog was in de afdaling. Maar ik was rap bij Remco en zag dan dat hij wel oké was. Gelukkig was ik snel gerustgesteld, al stond mijn hart wel eventjes stil.”

Heuvelklassiekers
Evenepoel was in de heuvelklassiekers – mét voor het eerst ook de Amstel Gold Race op zijn programma – altijd een van de favorieten geweest, als hij bij zijn val geen breuken had opgelopen. Vervaeke en co zullen het nu zelf moeten klaren. “Mijn programma is lichtjes gewijzigd. Ik heb onder andere de Brabantse Pijl er nog bijgenomen. De heuvelklassiekers zijn vier mooie kansen. Zonder uitgesproken kopman krijgt iedereen wat meer vrijheid en een eigen kans. Ik wil die kans ook benutten in de wedstrijden die me liggen. Ik voelde me nog heel fris aan het einde van het Baskenland.”

De Tour de France was dit seizoen normaliter het hoofddoel van Evenepoel. Gaat die voorbereiding nu onverminderd voort? “We zijn al met de Tourvoorbereiding bezig van december”, legt Vervaeke ons uit. Het is altijd afwachten hoe zijn herstel verloopt, maar het is niet aan mij om daarover te communiceren.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.