Louis Vervaeke op de weg terug: “Ik heb aan roofbouw gedaan”

Louis Vervaeke op de weg terug: “Ik heb aan roofbouw gedaan”

foto: Lotto Soudal/Photonews (archief)

woensdag 14 juni 2017 om 10:35

Louis Vervaeke is begin dit jaar overtraind geweest. Na zijn sterke seizoenstart op Mallorca had hij het gevoel beter te worden door nog harder te trainen en nog meer te diëten. “Ik heb aan roofbouw gedaan. Een beetje dom”, zegt de renner van Lotto Soudal tegen Het Nieuwsblad.

“Ik finishte tweede in de Trofeo Serra de Tramuntana en vierde in de Trofeo Andratx. Voor het eerst in mijn carrière had ik het gevoel dat ik het niveau had om wedstrijden te winnen bij de profs. Dat had ik nooit eerder gehad”, zegt de 23-jarige Belg. “Op dat moment ben ik te fanatiek beginnen te werken. Te gemotiveerd. Om het cru te zeggen: mijn trainingsweken waren zwaarder dan een rittenkoers van een week. Ik heb mezelf helemaal in de vermoeidheid getraind.”

Een extreem dieet noemt Vervaeke ‘de grootste fout die hij gemaakt heeft’. “Op trainingsdagen at ik ’s ochtends nog goed, maar nadien gewoon veel te weinig. Op rustdagen al helemaal. Het werd een vicieuze cirkel, mijn lichaam recupereerde niet meer.” De ambitie heeft hem opgebroken, geeft hij aan, maar ook het gemak waarmee hij in de jeugd wedstrijden won heeft daar invloed op gehad. “Mijn carrière is altijd in een stijgende lijn gegaan. Met te weinig tegenslag. Je hoort dat het bij de profs van nul herbeginnen is, maar in mijn hoofd was ik daar niet klaar voor. Ik gaf mezelf een jaar, anderhalf jaar. Dan wilde ik tussen de wereldtop staan.”

De ploeg probeert Vervaeke nu in een normaal ritme te krijgen, onder meer met hulp van sportpsychologen. “Ik leer om het los te laten. Om te vertrouwen op mijn talent en het niet te veel te willen te manipuleren”, zegt Vervaeke, die momenteel actief is in de Ronde van Zwitserland. Hij kijkt uit naar de Vuelta, de derde grote ronde in zijn carrière. “Mijn ambitie? Laat ik beginnen met eens mee te zijn in de vroege vlucht. Dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd: ik moet mezelf gewoon minder druk opleggen.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Don Stephano 14 juni 2017 om 10:42

Teveel gepushed door José Been.

r525 14 juni 2017 om 10:44

Apart dat de ploeg dat dan niet op tijd signaleert. Zij houden trainingschemas toch strak in de gaten?

dikkechaap 14 juni 2017 om 10:48

Wederom een bewijs dat ploegen nog steeds amateuristisch bezig zijn. Dat zo’n jongen zelf gaat zitten hobbyen met zijn trainingsschema’s en dieet is natuurlijk belachelijk.
Of ze hebben hem geen strakke schema’s en dieet meegegeven, of hij had het idee dat het beter/anders moest. In beide gevallen valt het de ploeg te verwijten.

Koersmaniak 14 juni 2017 om 10:54

Ik vind dit toch vreemd dat hij die fout gemaakt heeft.
Vorig jaar nog een dubbelinterview met hem en De Plus gelezen en daarin zei Vervaeke dat er op termijn nog wat gewicht af kon, maar dieeten als jonge prof gevaarlijk was en hij zich eerst verder moest ontwikkelen.

Zeker de fout van zijn trainer. Hopelijk komt het nog goed voor dit seizoen

vlek 14 juni 2017 om 10:54

Waarom zou het onprofessioneel zijn om je grenzen op te zoeken? Volgens mij zie je dit soort dingen ook genoeg terug bij de meest wetenschappelijke ploegen van het peloton. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap.

Vervelende periode, maar een mooie les voor die jongen. Ik hoop dat het in de Vuelta eens allemaal op zijn plek valt. Hup Louis!

Peetvader 14 juni 2017 om 10:58

Was inderdaad goed in de eerste koersen, maar daarna ver onder niveau gepresteerd. Dit verklaart en hoop en benieuwd of dit een grote invloed zal hebben op de rest van zijn carrière.

Peetvader 14 juni 2017 om 10:58

Wel goed dat hij nu al zo zelfkritisch is.

dikkechaap 14 juni 2017 om 11:07

@vlek
“Grootste fout, roofbouw, dom”
” trainingsweken waren zwaarder dan een rittenkoers van een week”

Hij geeft zelf al aan dat het dom was. Nou kan je van zo’n jongen inderdaad niet verwachten dat hij het zelf allemaal precies in de gaten heeft.

Maar van een professionele organisatie mag je meer verwachten.

xistnc 14 juni 2017 om 11:10

@dikkeschaap
In het onderliggende artikel geeft hij aan dat het in samenspraak met zijn trainer ging.

vlek 14 juni 2017 om 11:17

Bij het zoeken van je grenzen zijn fouten kunnen maken en achteraf kunnen vaststellen dat je dom bezig bent geweest, in principe gewoon voorwaarden voor een serieuze aanpak; geen teken dat je amateuristisch bezig bent geweest. Voorzichtige angsthazen zou ik dat verwijt eerder maken.

Vinyakke 14 juni 2017 om 11:17

Laat het ons zo zeggen:
Tot een 10-tal jaren geleden deed België of Nederland niet mee in de grote rondes. Op dit moment staat er een supergeneratie nederlandse ronderenners. In belgië staat er een supergeneratie klaar om door te breken (Vervaeke, De Plus, Vanhoucke, Lambrecht,…). Binnen een 5-tal jaar weten we of deze generatie overroepen was of verkloot is door verkeerde trainingen, carriereplanning of voeding. Wordt een moeilijke keuze voor Vanhoucke & Lambrecht: kiezen voor het warme nest in de vorm van de LTS pro-tourploeg of de gok wagen en naar een ploeg met meer ronde-ervaring als Sky, BMC, Movistar, Astana… Bij Vervaeke helt de medaille momenteel naar de verkeerde kant, laat ons hopen dat dit snel kan keren!!!

Romāns Vainšteins 14 juni 2017 om 11:22

Wielrenners leven constant op de grens en bij de ene is het gebied tussen goed genoeg te veel kleiner dan bij de ander. Dit gebeurt aan de lopende band.

tdv21 14 juni 2017 om 12:02

Ik vrees dat Lotto gewoon een ploeg is waar ze niet goed met rondetalenten kunnen omgaan. Ik herinner me een artikel van in de Vuelta waar Aerts over het klassement van Vervaeke zegt dat hij genoeg tijd heeft en het over 5jaar wel eens kan proberen. Neen, een ruwe diamant moet je voorzichtig stap per stap bewerken zoals Sunweb nu super goed met Oomen aan het doen is en niet loslaten om te zien waar hij eventueel zou eindigen.
Zie ook Benoot die de laatste grote stap maar niet lijkt te kunnen zetten en de klassementsrenner Wellens die al is opgegeven.

Stablinksy 14 juni 2017 om 12:35

Twee jaar terug startte Wellens overtraind in de Tour, nu is het de beurt aan Vervaeke. Lotto is ongelooflijk amateuristisch bezig, eigenlijk is dit schandalig. Elke renner heeft daar zijn eigen trainer en die doen maar wat. Vervaeke en zijn trainer hebben ruzie gehad, maar toch gaan ze samen verder. Een trainer die zo’n fouten maakt zou er uit moeten.

Koersmaniak 14 juni 2017 om 13:14

Ik begrijp ook niet 100% de structuur van Lotto op trainingsgebied, want langs de ene kant werken ze samen met Energy Lab en langs de andere kant kiest elke renner zijn eigen trainer.

Of het beter is dat klimtalenten naar teams als Sky gaan durf ik te betwijfelen, talenten als Boswel, Dombrowski, Peters, Edmondson,.. hebben zich daar ook niet zo ontwikkeld. Misschien werden die daar ook verkeerd getraind.

maklukzat 14 juni 2017 om 15:53

Een ploeg die elke renner met een eigen trainer laat werken heeft de zaak niet op orde. Hoe kan een 23 jarige renner beoordelen welke trainer wel of niet goed is.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.