Louis Vervaeke wil hoogvorm verzilveren in Lombardije: “Top 15, of zelfs top 10”
Vervaeke in Gran Trittico Lombardo - foto: Cor Vos
vrijdag 14 augustus 2020 om 10:21

Louis Vervaeke wil hoogvorm verzilveren in Lombardije: “Top 15, of zelfs top 10”

Louis Vervaeke telt met een goed gevoel de dagen af richting de Ronde van Lombardije, die voor zaterdag op de kalender staat. In Gran Trittico Lombardo kon de klimmer van Alpecin-Fenix met de besten mee, dus is hij vol vertrouwen over zijn vorm. “Dat geeft gemoedsrust.”

Door de coronaconsternatie in België was Vervaeke eerder afgereisd naar Italië dan voorzien. “We wilden niets riskeren. Sindsdien heb ik mij vooral bezig gehouden met trainen en koersen. Voor mij stonden Gran Trittico Lombardo en Milaan-Turijn op het programma. En woensdag reed ik Gran Piemonte. Dus het was vooral rusten tussen de wedstrijden en toch de juiste trainingsprikkels nog geven om in conditie te blijven richting Lombardije en de Giro dell’Emilia.”

In de verregende editie van Gran Trittico Lombardo reed Alpecin-Fenix’ klimmer naar de achtste positie en bleef daarmee in het spoor van Greg Van Avermaet, Michał Kwiatkowski en Vincenzo Nibali. “Toen de toppers aangingen in de finale kon ik meeschuiven en zelf ook antwoorden met een aanval. Dus dat gaf wel echt een goed gevoel naar zaterdag. Ik denk wel dat ik in topvorm ben momenteel en dat ik goed ben teruggekomen van de hoogtestage in La Plagne.”

‘Goede uitslag geeft gemoedsrust’
Dat hij weet dat hij in topvorm verkeert, geeft hem echt een heel goed gevoel. “Het is altijd een beetje onzekerheid. Je bent nooit voor 100 procent zeker dat je in topvorm bent. Maar in Gran Trittico Lombardo had ik wel het gevoel dat ik echt heel goed was. Als je na zo’n lange stop direct kunt herbeginnen met een goede uitslag, geeft dat zeker een beetje gemoedsrust. Dat geeft veel zelfvertrouwen richting de komende wedstrijden.”

Vervaeke (r) voelt zich op zijn plek bij Alpecin-Fenix – foto: Cor Vos

Ook over zijn plek bij Alpecin-Fenix voelt Vervaeke zich goed, vertelt hij. Afgelopen winter sloot hij na twee seizoenen de deur bij Team Sunweb om bij het Belgische ProTeam te gaan rijden. “Hier heb ik de juiste balans gevonden van de familiale sfeer waar dat alles vooral plezant blijft, en dat de juiste mentaliteit van koersen niet wordt vergeten. Maar daarnaast ligt ook wel echt de focus op professionele delen, zoals training, voeding en het medische dat tot in de puntjes verzorgd is.”

In de klimkoers die de Ronde van Lombardije is, wil hij komende zaterdag zijn mannetje staan. Dit wordt zijn vierde deelname, maar hij verwacht deze keer een ander koersverloop. “Andere jaren was Lombardije in oktober en kwam het aan op mentale en fysieke frisheid. Maar een ding wat ik wel heb geleerd, is dat het heel hard is. Het is een heel eerlijke koers. Het komt erop aan om 200 procent te zijn die dag en in topvorm aan de start te staan. En dan kan er veel.”

‘Remco kan veel bepalen met zijn sterkte’
Vorige vrijdag reed hij het parcours nog volledig. “Iedereen weet wel dat de Muro di Sormano de plek is waar je de koers niet kunt winnen, maar wel verliezen. Dus is het zaak om daarover te geraken. En dan is het een heel eerlijke finale met de voorlaatste klim nog eens van vier à vijf kilometer aan tien procent. Het is zaak om te recupereren van de Muro di Sormano en dan te hopen dat je nog de juiste jus in de benen hebt om daar nog eens de besten te kunnen volgen.”

Vervaeke wil zich laten zien in Lombardije – foto: Cor Vos

Met de deelname van Remco Evenepoel verwacht de Oost-Vlaming een openere koers. “Normaal is de koers redelijk gesloten en gaan we de Muro over met een renner of dertig. Maar ik weet niet wat Remco’s plannen zijn en momenteel kan hij helaas veel bepalen in de koers met zijn sterkte”, verzucht hij. “Maar ik denk nog altijd dat de koers pas wordt beslist in Como terug. Na de Muro met dertig à veertig renners renners richting Como en dat daar echt de finale zal losbarsten.”

Vervaeke hoopt uiteindelijk stiekem op een top 15-, of zelfs top 10-klassering in Como. “Dat zou wel echt een heel uitzonderlijke prestatie zijn voor mij. Om terug te tonen dat ik op het hoogste niveau ook meekan. Dat zou een van mijn betere prestaties zijn in mijn carrière. Lombardije vind ik een heel mooie koers. De regio is prachtig, ik hou van Italië. En het is een van de vijf monumenten. Dus het is een van de vijf grootste eendagskoersen op de wielerkalender.”

‘Parcours is voor Mathieu misschien iets te zwaar’
Veel ogen zijn ook gericht op Mathieu van der Poel. Even denkt hij na over de kansen van zijn ploeggenoot. En zegt dan: “Ik denk dat het parcours voor Mathieu misschien net iets te zwaar zal worden. Al kan hij altijd iedereen verbazen. Maar ik denk dat dit net te veel voor echte klimmers is. Maar ik verwacht als altijd dat Alpecin-Fenix een aanvallende wedstrijd zal rijden en in elke aanval vertegenwoordigd zal zijn. Dat we alles zullen geven om weer zo goed mogelijk te rijden.”


Lees ook: Voorbeschouwing: Ronde van Lombardije 2020

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.