Brand klopt Brammeier in spectaculaire Druivencross
foto: PhotoPress.be
zondag 9 december 2018 om 14:35

Brand klopt Brammeier in spectaculaire Druivencross

Lucinda Brand heeft de 78e editie van de Druivencross in Overijse gewonnen. De Nederlands kampioene schudde in de slotfase Nikki Brammeier af na een spannende tweestrijd, waarbij beide dames meermaals voet aan de grond moesten zetten op het spekgladde parcours. Eva Lechner kende een snelle start, maar kon zich niet mengen in de strijd om de zege. De Italiaanse eindigde uiteindelijk als derde.

In Overijse stond de 78e editie van de Druivencross op het programma. De vrouwen gingen op zoek naar een opvolgster voor de Française Pauline Ferrand-Prévot, de winnares van 2017. Om 13.45 uur stonden 22 veldrijdsters aan de start om het parcours aan te snijden, dat er glibberig bij lag. De Italiaanse kampioene Eva Lechner had de beste start en pakte spoedig met Nikki Brammeier en Ellen Van Loy een kleine voorsprong.

De andere dames waren niet ver weg en sloten even later weer aan. Brammeier en Van Loy scheidden zich dan opnieuw af en waren de eersten die een serieuze voorsprong konden nemen. Daarachter verkeerde Nederlands kampioen Lucinda Brand in gezelschap van Ffion James en de snelle startster Lechner. Van Loy viel dan vooraan weg door een valpartij, waarbij ze hard op haar rechterbeen terechtkwam. Kermend van de pijn moest de Belgische de koers verlaten.

Tweestrijd tussen Brand en Brammeier
Brammeier rondde als koploper de eerste ronde, op de voet gevolgd door Brand. De sterk koersende renster van Sunweb sloot niet veel later aan, waardoor we weer een duo aan de kop kregen. Het bleek het startsein van een boeiende tweestrijd vooraan tussen de Britse en de Nederlandse. Brand smakte tweemaal onderuit waardoor ze terrein moest prijsgeven, maar ze wist terug te keren. Ook Brammeier bleef niet recht, maar beide vrouwen bleven samen.

Het bleef glibberen en glijden op het modderachtige parcours en daarbij ging Brand in de vierde ronde opnieuw eens onderuit, waarbij ze door enkele boomwortels tussen het publiek terecht kwam. Ze rechtte de rug, klom weer op de fiets en ging opnieuw het duel aan met Brammeier. Na drie kwartier koers en in de laatste vond Brand het welletjes en reed weg bij haar concurrente. Behoedzaam hengelde ze de winst binnen. Brammeier eindigde tweede, Lechner werd derde.

Druivencross 2018-2019
Uitslag, vrouwen: flag-be Overijse
1. flag-nl Lucinda Brand (Team Sunweb)
2. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiiita Cycling)
3. flag-it Eva Lechner (Clif Pro Team)
4. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777)
5. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
6. flag-gb Ffion James (Storey Racing)
7. flag-gb Harriet Harnden (GBr National Team)
8. flag-fr Marion Norbert Riberolle (Vondelmolen Cycling Team)
9. flag-nl Shirin van Anrooij (Team 185)
10. flag-fr Pauline Delhaye (Quick MTB Racing Team)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.