Lucinda Brand verslaat De Jong, Swinkels en Bredewold in Dwars door het Hageland
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2024 om 14:27

Lucinda Brand verslaat De Jong, Swinkels en Bredewold in Dwars door het Hageland

Lucinda Brand heeft haar favorietenrol waargemaakt in Dwars door het Hageland. De kopvrouw van Lidl-Trek was de beste na een koers van bijna 130 kilometer die gekleurd werd door veertien onverharde stroken. Op de Citadel van Diest wist Brand af te rekenen met Thalita de Jong (Lotto Dstny), Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ) en Europees kampioene Mischa Bredewold (SD Worx-Protime).

De vrouweneditie van Elmos Dwars door het Hageland was 128,3 kilometer lang. Op het programma stonden veertien onverharde stroken en drie keer de kasseienhelling van de Citadel van Diest. De finale begon 50 kilometer voor de finish met de eerste keer Allerheiligenberg, waarna twee rondes van 25 kilometer volgden met de gravelstroken van het Prinsenbos (1.800 meter), het Heidebos (800 meter) en de Demerdijk (4.000 meter).

Mischa Bredewold op een van de gravelstroken – foto: Cor Vos

Bij het opdraaien van het lokale circuit rond Diest was het peloton nog compleet, maar in die eerste omloop werd het kaf van het koren gescheiden. Een klein peloton van een veertigtal rensters had zich losgemaakt en begon met 45 seconden voorsprong op de achtervolgers aan de slotronde.

Het was Anneke Dijkstra die in de finale de aanval koos op de grindwegen van het Hageland, maar zij hield geen stand. Het kwam daarom aan op de laatste beklimming van de Citadel van Diest, waar Lucinda Brand uiteindelijk als winnares uit de bus kwam. Zij kreeg twee sterke landgenotes mee op het podium: Thalita de Jong werd tweede, Karlijn Swinkels derde en Mischa Bredewold strandde net naast het podium.

Een nieuwe winnares dus op de erelijst van Dwars door het Hageland voor vrouwen. Chantal van den Broek-Blaak was in 2021 de eerste die er won. Daarna traden Ilaria Sanguineti (2022) en Lotte Kopecky (2023) in haar voetsporen.

Lucinda Brand maakt het af op de Citadel van Diest – foto: Cor Vos

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.