Luis León Sánchez daalt naar ritzege in Tour of the Alps, Bouwman derde
foto: Sirotti (archief)
donderdag 19 april 2018 om 15:04

Luis León Sánchez daalt naar ritzege in Tour of the Alps, Bouwman derde

De vierde etappe in de Tour of the Alps heeft een zege opgeleverd voor Luis León Sánchez. De 34-jarige Spanjaard van Astana was in het Oostenrijkse Lienz de slimste daler van een elitegroep. Hij kwam met een kleine voorsprong over de meet, voor het LottoNL-Jumbo-duo George Bennett en Koen Bouwman. Thibaut Pinot behoudt de leiding over het algemeen klassement.

Oorlog voor de vroege vlucht
Het tempo lag bijzonder hoog in de beginfase van deze ruim 134 kilometers tellende etappe. Pas na een dik uur kregen negen renners een significant gat. Met Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias), David De la Cruz (Sky), Hubert Dupont (AG2R La Mondiale), Kristijan Đurasek (UAE Emirates), Felix Großschartner (BORA-hansgrohe), Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Louis Meintjes (Dimension Data), Mark Padun (Bahrain Merida) en Davide Villella (Astana) telde de kopgroep enkele klinkende namen en bovenal goede klimmers. Het door Groupama-FDJ gemende peloton gaf de negen leiders echter nooit meer dan twee minuten voorsprong.

Sterk optreden LottoNL-Jumbo
Toen de kopgroep op twintig kilometer van de meet in haar kraag werd gevat, besloot Koen Bouwman het offensief te kiezen. Onze 24-jarige landgenoot kreeg niet veel ruimte en werd al snel vergezeld door mannen als Chris Froome en Fabio Aru, toch niet de minste namen. Een groep van zo’n vijftien renners rondde vervolgens de top van de laatste klim, waarna het nog tien kilometer tot de meet was. Froome en Domenico Pozzovivo probeerden Pinot onder druk te zetten, maar de Fransman capituleerde niet. Astana had een numeriek overtal en buitte dat uiteindelijk uit. Nadat eerder Pello Bilbao en Miguel Ángel López het geprobeerd hadden, koos Sánchez wel het goede moment. Bennett probeerde nog over te steken, maar kreeg het gaatje niet dicht. De Nieuw-Zeelander werd wel tweede. Bouwman won vervolgens het sprintje van de elitegroep.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
19 april 2018 21:09
Het Achterhoekse coulissenlandschap vormt blijkbaar goede grond voor kerels die hard kunnen fietsen. Prettig wonen daar overigens.
Fraaie opsteker en bevestiging voor Koen.
19 april 2018 21:32
Iemand moet het hier even zeggen: ik wil graag wijzen op de geweldige prestatie van Bouwman. Ik zie een opvolger van Zoetemelk als Tourwinnaar en Wereldkampioen.
19 april 2018 21:48
Astana, het nieuwe Sky?
Wat zijn die sterk in de breedte zeg. Dat kan nog mooi worden in de grote rondes met superploegen als Sky, Movistar en Astana. En vlak daarachter zijn er nog wel met fraaie ploegen.
19 april 2018 22:06
@Wildebert
Hennie Kuiper komt uit Twente, hoor.
19 april 2018 23:29
Gek dat nierman er niks over zegt in de pers. Hoe kun je nou tot meer rechtvaardigheid komen als ploegleiders als een lafbek zn mond houdt? Bizar.
LL sanchez is wel een goede tijdrijder geweest met top 10 in sterke deelnemersvelden. En Parijs nice gewonnen plus podium na bloedpaspoort.
19 april 2018 23:31
LL is geen Italiaan en geen top Italiaan meer bij astana. Wel nog veel ploegleiders? Vermoed dat motoren niet expres sanchez bevoordelen en meer onervarenheid.
19 april 2018 23:41
@tripod hoe denkt vino dan over doping?
LL inderdaad verdacht, met z'n rabo verleden. Toch een ploeg waar het hele team georganiseerd aan de plasmadoping leek. Er schijnen nog steeds ploegleiders daarvan niks over het verleden te willen zeggen dus dat maakt ze echt helemaal verdacht. Zeer waarschijnlijk doen ze dat nog steeds dus.
19 april 2018 23:50
@polleke @kelderfan. Dat LLS een prima renner is ontken ik niet.Het gaat mij meer om het "bijblijven" op lange hellingen van7,5-10%.Met zijn lichaamsgewicht moet hij zoveel meer wattage trappen dat dat voor mij niet meer geloofwaardig is.Hij komt namelijk tegelijk met de beste klimmers boven! En dat niet voor het eerst. Als hij zoveel wattage trappen kan gedurende zo lang dan rijdt hij iedereen op het vlakke uit het wiel en moet hij elke tijdrit winnen. Dat gebeurt niet en dat was mijn punt. Ik zeg niets meer over Astana en Vinokourov, daar moet ieder maar het zijne over denken.
20 april 2018 00:11
Dit podium is mede mogelijk gemaakt door Rabobank.
20 april 2018 01:09
Astana gaat een grootse Giro rijden als Bilbao Lopez LLS en ook Hirt zo rijden als deze week en vandaag specifiek. En Bouwman zeer sterk inderdaad, mooie aanvallende renner
20 april 2018 01:55
Gemiste kans. Tactisch niet sterk van Lotto. Regeren is vooruitzien!
20 april 2018 07:30
Over de koers nu, kan froome hier vandaag nog de eindzege pakken denken jullie??? Of zeker pinot??,
20 april 2018 08:49
@ikbenprocycling

[quote]Iemand moet het hier even zeggen: ik wil graag wijzen op de geweldige prestatie van Bouwman. Ik zie een opvolger van Zoetemelk als Tourwinnaar en Wereldkampioen.[/qoute]

Is hier al gezegd ;
Zo zeg , die Koen blijft me verbazen zeker zo goed zo niet beter als Bennett , als helper voor Bennett in de groep zelf aanvallen en dan nog derde worden dikke proficiat.
Vorig jaar in de Dauphine dacht ik nog, leuk, een etappe overwinning na een monster ontsnapping met een groep en winnaar van het bergklassement zoals Tolhoek het jaar daarvoor in de Ronde van Zwitserland, maar het zal wel.
Nu moet ik zeggen dat hij geen kinder of muizestapjes vooruit zet maar reuzestappen vooruit zet. Jammer voor Tolhoek dat hij nu met die knieblessure zit.
20 april 2018 11:02
Bouwman viel vorig jaar al redelijk positief op, gisteren zelfs zeer positief. Als je met deze mannen mee kunt, ja zelfs in de aanval durft te gaan en dan in een sterke groep als derde finisht dan is er behoorlijk wat potentie, zeker bergop.
Voor een klimmer kloppen lengte en gewicht, zijn tijdrit lijkt als ik naar zijn uitslagen kijk iets minder.

In december werd ie 24 jaar oud, hij kan nog verder "groeien", een jongen met potentie, das zeker.
Maar goed, Weening werd door sommigen in het begin van zijn carrière ook als potentieel Tour winnaar neergezet, het liep wat anders (niet slecht hoor maar wel anders).

LLS is net als die anders Spanjaard op leeftijd een meer dan verdachte rennen, soit het zij zo, ben bepaald geen fan zacht uitgedrukt.
Ben nu wel fan van Bouwman :)!
20 april 2018 12:04
Valverde wint nu zoveel klassiekers en week rondes doordat hij a la spilac focust op waar hij top in is. Laatste jaren richt hij zich niet meer op grote rondes waar hij maximaal subtop in was.
21 april 2018 08:38
@mackie: ja hoor, sommige mensen zijn altijd negatief. Lees eens wat vaker van me hier, stel ik voor. Het is toch niet zo dat je Bouwman al standaard bij de beste 15 man in koers verwacht? Deze koers misschien ja. Ik wist nog niet dat ie dit deed tenminste en ik geef aan dat me dat verrast. Zoek dan maar eens op wat altijd negatief betekent. Het tegenovergestelde is waar.

@rahimns: ik zag inderdaad geen andere knechten, op een Astana na volgens mij. Maar volgens mij zeg ik ook niet dat Bouwman slecht reed. Ik heb gewoon geen koers gezien waarin hij dit al deed. Erg hè?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.