Lutsenko wint Arctic Race na secondenspel, Hoelgaard pakt slotrit

zondag 18 augustus 2019 om 17:46
Lutsenko wint Arctic Race na secondenspel, Hoelgaard pakt slotrit

foto: Cor Vos (archief)

De eindzege in de Arctic Race of Norway is na een spannend secondenspel gegrepen door Alexey Lutsenko. De Kazachse kampioen van Astana pakte in de eindsprint vier bonificatieseconden én zette Warren Barguil op één seconden, waardoor Lutsenko met een luttele seconde het eindklassement wint. De slotrit werd gewonnen door Daniel Hoelgaard, die met een late aanval Amund Grøndahl Jansen nipt voorbleef.

Openingsfase
Twee Nederlanders waren actief in de openingsfase. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) toonden zich en zaten dan ook in een kopgroep van vijf waar ook Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) deel van uitmaakte. Veel ruimte kregen zij niet met een heuvelachtige finale voor de boeg.

Mads Würtz Schmidt, Jimmy Janssens, Kristian Aasvold en Lucas Eriksson openden die finale, maar kregen niet al te veel ruimte. De favorieten om de eindzege mengden zich ook, met Warren Barguil en Alexey Lutsenko als opvallende toppers. Odd Christian Eiking liet zich op de steile klimmen ook zien.

Secondenspel in top klassement
Ilnur Zakarin toonde zich bij het ingaan van de slotronde, tien kilometer voor de finish. Lutsenko en Barguil moesten zich ook nog inspannen voor de bonificatieseconden die daar te behalen waren. Het verschil tussen beide kemphanen in de top van het klassement was daarna nog maar enkele seconden in het voordeel van Barguil.

De twee bleven nog een tijdje voor het uitgedunde peloton uit rijden, maar werden op de laatste keer Skistula Summit (2,3 km aan 6,6%) gegrepen. Markus Hoelgaard profiteerde van een stil moment om aan te vallen. Die werd gevolgd door een demarrage van Lutsenko, waarna Barguil even twijfelde. De Fransman vond nog wat kracht en sloot aan bij het favorietengroepje van de Kazach.

Hoelgaard klopt Grøndahl Jansen – foto: Cor Vos

Hoelgaard houdt stand
Hoelgaard trok zijn aanval door tot diep in de oplopende slotkilometer. Stephen Cummings trok door en werd gevolgd door Amund Grøndahl Jansen. De Noorse kampioen loste de rest en naderde het wiel van Hoelgaard. In een bloedstollende finale kwam Jansen net tekort om nog langs zijn landgenoot te komen.

De derde plaats was voor Alexey Lutsenko, die daarmee vier seconden aan bonificaties pakte. De vierde plek was voor Warren Barguil, waardoor het een kwestie van seconden werd tussen de Kazach en de Fransman om de eindzege. De seconde die Lutsenko in de eindsprint wegreed van Barguil bleek uiteindelijk beslissend. Krists Neilands werd derde in het eindklassement op negentien seconden.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.