Maarten Verheyen solliciteert met winst in BK voor beloften naar profcontract: “Dat is mijn droom”
Maarten Verheyen bleef Thibau Nys en Lennert Van Eetvelt voor in Bertem - foto: Belgian Cycling
woensdag 25 augustus 2021 om 13:24

Maarten Verheyen solliciteert met winst in BK voor beloften naar profcontract: “Dat is mijn droom”

Interview De 22-jarige Maarten Verheyen van Home Solution Soenens Cycling Team is zondag in Bertem de verrassende winnaar geworden van het Belgisch kampioenschap voor beloften. De vierdejaarsbelofte hoopt met dit resultaat een plekje te bemachtigen in een profploeg. “Ik ben een klassiek type dat houdt van geaccidenteerde parcoursen”, vertelt de nieuwbakken Belgische kampioen aan WielerFlits.

Maarten Verheyen oogstte zondag lof aan de finish van het Belgisch kampioenschap voor beloften. Hij wist namelijk de teruggekomen topfavoriet Thibau Nys voor te blijven en mocht de driekleur in ontvangst nemen, nadat hij in het slot was weggereden met Lennert Van Eetvelt (Lotto Soudal U23). “Ik heb na de laatste bocht niet meer achterom gekeken. Ik was met Lennert voorop en we hadden een kleine voorsprong. Ik weet niet of Thibau vervolgens de bocht sneller heeft genomen of sneller heeft gesprint, alleszins kon ik hem afhouden”, zegt Verheyen.

Focus op BK
Verheyen was zondag niet de bekendste renner aan de start, al liet hij twee weken terug nog een tweede plaats optekenen in de eerste etappe van de Ronde van Oost-Vlaanderen. “Ik was heel het seizoen al goed, maar had redelijk wat tegenslag gehad in de eerste anderhalve maand. Vandaar dat het niet altijd gemakkelijk was om goede resultaten te rijden. Maar sinds het bekend raakte dat het BK in Bertem was, had ik mezelf echt op deze dag gefocust. Vorig jaar had ik op datzelfde parcours in de Ronde van Vlaams-Brabant namelijk ook een goed gevoel, toen was ik daar dertiende met een derde plaats in de sprint van het peloton. De aankomst op het BK was dezelfde, dus ik wist hoe die eruitzag.”

Verheyen komt na een jaar als belofte bij VL Technics nu al voor het derde jaar uit voor Home Solution Soenens. Een sterke ploeg die volgend jaar de stap wil zetten naar een continentale formatie. Ook profrenner Rune Herregodts fietste vorig jaar voor het team. “Home Solution Soenens was met een groot aantal renners aanwezig op het BK, waardoor we de koers hard wilden maken. Daarin zijn we geslaagd.”

Hard gewerkt
Dat Verheyen zich zo laat in zijn carrière als belofte onderscheidt, heeft een reden. “Als eerstejaarsbelofte kwam ik een paar keer serieus ten val met blessures tot gevolg. Zo liep ik wat achterstand op. Het heeft wel even geduurd voor ik opnieuw op mijn niveau zat. Als tweedejaars en derdejaars belofte ben ik hard blijven werken en heb ik geleidelijk aan stapjes gemaakt. Vaak was dat tegen elites zonder contract die een stuk ouder waren dan ik, of deed ik mee in grote wedstrijden. Daardoor had ik het soms wel moeilijk.”

Ondanks dat Verheyen nu Belgisch kampioen is, is dat geen zekerheid dat de laatstejaarsbelofte een profcontract voor volgend jaar kan bemachtigen. De plaatsjes zijn duur. “Het is altijd mijn droom geweest om prof te worden. Ik ben een klassiek type dat houdt van geaccidenteerde parcoursen. We zullen zien wat de toekomst brengt. Als ik geen prof kan worden, dan zou het wel jammer zijn maar dan is het zo. Ik heb me altijd voorgenomen dat ik zou stoppen als ik na vier jaar als belofte mijn carrière niet bij een fatsoenlijke ploeg zou kunnen verderzetten. Met de Belgische titel hoop ik dat ik mijn droom iets makkelijker kan bereiken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.