Madiot pleit voor vertrek Cookson als UCI-president
FDJ-manager Marc Madiot - foto: Sirotti
vrijdag 6 januari 2017 om 09:43

Madiot pleit voor vertrek Cookson als UCI-president

Marc Madiot is de huidige UCI-voorzitter Brian Cookson liever kwijt dan rijk. “We hebben een revolutie nodig, een volledige heroverweging van de functie van wielrennen. En dit vereist de verkiezing van een nieuwe president”, zegt de manager van FDJ op zijn blog.

De Brit Cookson werd in 2013 de opvolger van Pat McQuaid in de hoogste functie binnen de internationale wielerunie. Tijdens het aanstaande WK wielrennen in het Noorse Bergen zal een nieuwe verkiezing gehouden worden. Cookson heeft in een eerder stadium al laten weten zich herkiesbaar te stellen.

De kans is groot dat de huidige vice-voorzitter van de UCI, David Lappartient, Cookson zal uitdagen. De Fransman is tevens de grote man binnen de Europese wielerunie UEC, de Franse wielerbond en de Professional Cycling Council. “Lappartient heeft mijn steun”, aldus Madiot. “Het moet zijn zoals in de politiek. Kom met een echt programma, zwart op wit, dat haalbaar is.”

‘Historische wedstrijden in Europa behouden’
Onder meer het beleid van Cookson en de toename van het aantal WorldTour-koersen kan op stevige kritiek rekenen. “Als we zo doorgaan, zal het de komende jaren ten koste gaan van een heilig deel van de kalender. En niet alleen voor de Franse koersen”, voorspelt de manager van FDJ. “Dit is niet iets dat is gebeurd in Qatar. Zij moesten de race cancellen, zij hadden een reden…”

“De kracht van wielrennen is de historie. We moeten de historische Europese wedstrijden, die al moeite hebben met de organisatie, behouden. Als we nieuwe evenementen creëren in exotische landen, maakt dat het alleen maar moeilijker”, aldus Madiot.

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
6 januari 2017 12:33
Het gaat de Uci namelijk helemaal niet om mondialisering maar om keiharde dollars. Iedereen heeft de afgelopen jaren het 'nieuwe' wielerland Colombia zijn herintrede kunnen zien maken. Als er 1 opvallende nieuwe groep was die zich in positieve zin en massaal getoond heeft dan is het wel de groep Colombianen. Keer op keer pleiten voor mondialisering maar Colombia links laten liggen zegt alles over de intenties van de Uci.
6 januari 2017 12:59
Ik pleit voor een vertrek van Madiot uit de wielersport. Door zo'n types zijn er bijna geen jongeren meer die fan worden van het wielrennen. Is iemand die gewoon naar het verleden terug wil en enkel in Frankrijk, België en Italië wil koersen. Maar die tijd is gelukkig voorbij.

Cookson slaat echter ook de bal mis aan de verkeerde kant. Je moet geen koersen in China gaan organiseren om ze dan meteen een WT statuut te geven. Perfect voorbeeld is de Ronde van Qatar. Die is ook gegroeid vanuit een HC. statuur en heeft volgens mij terecht het WT stauut gekregen. Spijtig genoeg besluiten ze er nu wel mee te stoppen. Ook de Strade Bianchi is zo'n voorbeeld en Omloop het Nieuwsblad. Een koers die het waard is trekt sowieso eenaantrekkelijk deelnemersveld. Maar direct een WT statuut toekennen vind ik not done.
6 januari 2017 13:20
@klootje kriekeljon Dat ligt niet aan de UCI dat er niet meer gekoerst wordt in Colombia. UCI heeft de afgelopen jaren zelfs meerdere grotere commerciële wedstrijden goedgekeurd. Maar de Colombiaanse bond laat geen commerciële wedstrijden toe.

Alles moet door deze bond worden georganiseerd. Dit heeft met het verleden te maken, dat er veel drugsgeld in de vele sporten werd gepompt. Ondanks dat er nu wel genoeg bedrijven zijn die niets of niets meer met druggelden te maken hebben die nu geld willen uitgegeven om wedstrijden te organiseren. Men wil er gewoon niet aan.
6 januari 2017 13:23
@Jowinho ik vond de kalender voor die hele mondialiseribg ook beter. Mondialisering moet spontaan komen en niet door koersen geforceerd een status mee te geven. Dat is ook de kern van Madiot volgens mij.
6 januari 2017 13:28
Ok Dolfy. Dat wist ik niet. Je zou zeggen dat het met de positieve ontwikkelingen in Colombia nu juist het moment zou zijn om ook sportief met het verleden af te rekenen.. vreemd dat de bond er daar niet aan wilt dan. En als ik dat Colombiaanse publiek zie dan is het niet een kwestie van of maar een kwestie van wanneer we in Zuid-Amerika onze eerste WT-koers krijgen.
6 januari 2017 14:16
First of all; albertoo for president. Volledig eens met zijn bijdrage.

Quote:
Ik pleit voor een vertrek van Madiot uit de wielersport. Door zo’n types zijn er bijna geen jongeren meer die fan worden van het wielrennen. Is iemand die gewoon naar het verleden terug wil en enkel in Frankrijk, België en Italië wil koersen. Maar die tijd is gelukkig voorbij.


Ik snap deze oorzaak-gevolg redenatie niet helemaal.

De allergrootste, mooiste en belangrijkste wedstrijden worden nog altijd gereden in Belgie, Spanje, Italie en Frankrijk. Dat is al jaren zo, en zal ook zo blijven. En waarom? Omdat het ook alleen maar leeft in deze landen.
Voeg daar de ronde van Zwitserland, wellicht nog wat sprintklassiekers/kleine rondes uit Duitsland en Nederland en je hebt wat mij betreft een prachtige wielerkalender.

Behalve dat het voor renners ideale voorbereidingskoersen zijn vind ik de Midden-Oosten rondes écht niet interessant.

Tour Down Under is weertechnisch een jaloersmakend rondje, maar dusdanig geïsoleerd, geografisch en op de kalender, dat het ook weinig toevoegt, behalve voor Australië.

De twee Canadese koersen zijn mooi om te zien, al worden ze ook steeds saaier, maar kan je volgens mij prima vervangen voor twee stadscriteriums in Europa. Ik bedoel; hoeveel Canadees talent is er nu op gestaan de afgelopen jaren?

Het is dat ik naar alles kijk met twee wielen en gespierde kuiten, maar ik denk niet dat "jongeren" er speciaal heel erg warm van worden.

Wat ik verder zeggen wil; waarom per se die drang om te mondialiseren? Er zijn vrijwel geen sporten die mondiaal georganiseerd worden, of een mondiale competitie kennen. Zelfs voetbal niet (laatste runner-up Wereldbeker voetbal, iemand??). Zorg eerst eens voor een gezonde basis in een klein deel van de wereld; Zuid-West Europa.
Mondialisering zorgt niet voor continuiteit, maar juist het tegenovergestelde. Organisatorisch is het amper te doen, veel rondes kennen geen historische besef, wat het bij voorbaat minder interessant maakt, de enige prikkels die overblijven zijn financieel. En niks is zo onvoorspelbaar als de grillen van de economie of de mensen die er over beschikken.
6 januari 2017 14:23
De korte termijnvisie om van bovenaf koersen te organiseren in oorden waar geld in overvloed is zal uiteindelijk weinig positief effect hebben. Wel kun je van bovenaf initiatieven stimuleren maar vruchten worden pas echt rijp als er een vruchtbare voedingsbodem is en dat betekent niet altijd geld.
Madiot heeft een punt dat onder de noemer van mondialisering het kind met het badwater dreigt te worden weggespoeld.

@wiebipedia
De naam Blatter heeft al een connectie met die nieuwe rittenkoers in China.
6 januari 2017 15:18
Ideaal, mensen als Albertooo en Scotty. Ik kan het namelijk niet beter omschrijven, en dat hoeft dus ook niet meer :)
6 januari 2017 15:55
Cookson weg ? , einde van Sky want zie niet snel een Fransman die ploeg een hand boven de duister zaakjes houden
6 januari 2017 15:56
@achtpuntzes

En ik mag daar mijn mening over hebben;-)
6 januari 2017 17:06
zowat alle "revoluties" begonnen in Frankrijk... succes ???... de enige.. het ontstaan van de tot dan onbekende staat belgië , afgescheurd van de Nederlanden . Een ton zout past dan ook bij dit artikel . En voor de classisici , de klassiekers beleven enkel hoogdagen in de klassieke landen , maar waar blijven de klassieke, regionale sponsors ( Nederlands, Vlaams , Waals...;..) De mondialisering is een must, zo niet zitten we binnenkort in een veldritscenario met de gekende gevolgen.
6 januari 2017 17:26
Amstrong for President !! (Onder welke steen komt die nu weer vandaan..)
Is dan net zo'n farce als Trumph, sluit goed bij elkaar aan
6 januari 2017 18:43
Quote van Madiot:
De kracht van wielrennen is de historie.

Ja, maar niet tot in het oneindige. Wedstrijden als de Ronde van de Middellandse Zee en het Critérium International, om maar wat voorbeelden te noemen, behoren ook tot die historie. Maar als zulke wedstrijden in het heden geen bestaansrecht hebben en wedstrijden in nieuwe wielerlanden hebben dat wel, dan is het niet vreemd dat er een verschuiving optreedt. Volgens mij is het helemaal niet nodig om het verdwijnen van dat soort wedstrijden te projecteren op 'grotere' historische koersen.

Koersen in bijvoorbeeld Australië, Canada en Amerika zijn als resultaat van globalisering inmiddels gevestigde waarden op de kalender. Zelfs enkele zandbakkoersen hebben inmiddels hun naam gevestigd, ondanks het ontbreken van publiek. Initiatieven zoals in China en Rusland zijn minder geslaagd en hebben dan ook geen enkele continuïteit.

Per saldo vind ik dat Madiot overdrijft.
6 januari 2017 19:36
Het valt mij op dat niemand kijkt naar wat het allemaal kost .
wat Madiot hier pleit zit wel waarheid in
je moet eens kijken waar de coureurs overal naar toe moeten
dit brengt onwijze kosten met zich mee voor de ploegen China / Australië en noem maar op ga daar als kleine
ploeg maar eens naar toe met je hele entourage
laat staan de onmenselijke temperaturen zoals in de woestijn en de gevaren op rare ziektes in die tropische landen ( bescherm de renners hiervoor die zijn dat ook niet gewend )
als we willen dat we ook de kleinere ploegen een kans verdienen dan heeft madiot zeker gerlijk
6 januari 2017 23:10
“Dit is niet iets dat is gebeurd in Qatar. Zij moesten de race cancellen, zij hadden een reden…”

Wat wordt hiermee bedoeld? Weet Madiot de echte reden waarom Qatar niet doorgaat?
7 januari 2017 03:24
@KnightBiker
Men geeft niet om rondjes om de kerk? Volgens mij zijn de Canadese wedstrijden bij het publiek juist veruit de meest succesvolle nieuwe wedstrijden van de laatste tien jaar. Als het parcours maar leuk en uitdagend is maakt het niet uit of het 200 km in lijn is of 20 rondjes van 10 km.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.