Mads Pedersen wint openingsrit Critérium du Dauphiné na duel met Sam Bennett
foto: Cor Vos
zondag 2 juni 2024 om 16:48

Mads Pedersen wint openingsrit Critérium du Dauphiné na duel met Sam Bennett

Mads Pedersen is de eerste leider in het Critérium du Dauphiné 2024. De kopman van Lidl-Trek won na ruim 172 kilometer de openingsetappe van de WorldTour-koers met start en finish in Saint-Pourçain-sur-Sioule. Pedersen klopte Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) met duidelijk verschil in een massasprint, Hugo Page (Intermarché-Wanty) werd derde.

De 76ste editie van het Critérium du Dauphiné begon vandaag in het hart van Frankrijk, in het departement Allier. In en rond Saint-Pourçain-sur-Sioule had de organisatie een heuvelachtig traject uitgetekend, met een heuvelachtig begin met drie klimmetje. Na die fase ging het terug naar Saint-Pourçain-sur-Sioule. Na een eerste doorkomst aan de finish, volgden nog twee ronden van een kleine 30 kilometer. Glooiend, maar waarschijnlijk niet lastig genoeg om een sprint te ontlopen.

De koplopers in mistige omstandigheden – foto: Cor Vos

Voor deze Dauphiné waren de ogen vooral gericht op Remco Evenepoel en Primoz Roglic, die hun rentree maakten in koers nadat ze allebei betrokken waren bij de veelbesproken crash in de Ronde van het Baskenland. De Belgische kampioen temperde de verwachtingen wat en hoopte dat de openingsrit in een spurt ging eindigen. Het bleek dat meerdere renners er zo over dachten, want er was weinig animo voor de ontsnapping van de dag.

Twee man in de vlucht van de dag
Na vijf kilometer was Mark Donovan (Q36.5) de eerste aanvaller die de ruimte kreeg van het peloton. Een tegenaanval kwam er van Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), maar de Fransman wist maar niet aan te sluiten bij de Brit. Lange tijd was het verschil een halve minuut, maar met nog 140 kilometer te gaan sloegen ze toch de handen ineen. Het peloton liet het allemaal gebeuren en gaf de koplopers tot vijf minuten voorsprong.

Lidl-Trek en Decathlon AG2R namen het initiatief – foto: Cor Vos

In dat peloton reed Lidl-Trek op kop voor Mads Pedersen en zette Decathlon AG2R La Mondiale een mannetje bij voor Sam Bennett. Die ploegen controleerden de twee koplopers. Dat deden zij vakkundig, want bij het ingaan van de laatste lokale ronde van 30 kilometer was het gat nog ruim een minuut. Echt nerveus was het niet, maar toch werd in de voorfinale gevallen: Steven Kruijswijk kon een val van James Whelan en Kenny Elissonde net ontwijken.

Niets staat massasprint in de weg
Voor Q36.5-renner Whelan betekende het wel einde Dauphiné, nadat vroeg in de rit ook Alexander Edmondson (dsm-firmenich PostNL) al had opgegeven. Zij waren er dan ook niet bij toen het peloton 15 kilometer voor de finish een einde maakte aan de vluchtpoging van Donovan en Le Berre. Een compleet peloton begon zo aan de finale richting finishplaats Saint-Pourçain-sur-Sioule.

Op een heuveltje op 12 kilometer van de finish plaatste Nils Politt nog een aanval om de massasprint te ontlopen. Marco Haller sprong mee, maar zij bleven niet weg. Vervolgens namen de ploegen met de sprinters het commando over. Met Lidl-Trek op kop begon het peloton aan de slotkilometer, waarna het wringen geblazen was. Ryan Gibbons zette Pedersen perfect af in de laatste flauwe bocht, waarna de Deen het met een sterke sprint afrondde.

Sam Bennett zat in het wiel van Pedersen, maar had de snelheid niet om nog over de Lidl-Trek-sprinter te komen. De Ier moest genoegen nemen met de tweede plaats, Hugo Page werd derde. Maandag gaat de Dauphiné verder met een bergetappe naar de Col de la Loge.

35