Mads Würtz Schmidt zorgt voor vierde Deense zege in Tour de l’Avenir (+beeld)
woensdag 26 augustus 2015 om 16:14

Mads Würtz Schmidt zorgt voor vierde Deense zege in Tour de l’Avenir (+beeld)

De vierde etappe in de Ronde van de Toekomst 2015 is gewonnen door Mads Würtz Schmidt. De Deen bleek na een lastige finale de snelste van een vluchtersgroep die vroeg in de rit ontsnapt was, voor de Belg Dries Van Gestel en Anders Skaarseth uit Noorwegen. Voor Denemarken is het al de vierde zege op vijf etappes, terwijl klassementsleider Tom Bohli zijn gele trui verloor aan de José Luis Rodriguez uit Chili. Mathieu van der Poel viel vandaag uit: hij ondervond te veel hinder van de verwondingen die hij bij een val opliep, afgelopen maandag.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Veel valpartijen en opgaves
Tijdens de eerste kilometers regende het valpartijen. En dat was raar, aangezien de temperatuur bij de start nog 28 graden Celsius was. Mads Pedersen, winnaar van rit twee, was het voornaamste slachtoffer en gaf op. Kort daarna moesten ook  Harry Carpenter, Freddy Ovett (beiden uit Australië), Illya Klepikov (Oekraïne) en de Polen Ghacjan Szelag en Michal Paluta als gevolg van de vele valpartijen de wedstrijd verlaten. Ook onze landgenoot Van der Poel kneep in de remmen, daar hij te veel hinder van zijn zware val op maandag ondervond.

Vlucht van de dag vertrokken na snel eerste uur
Er werd flink doorgejakkerd in het peloton. Een eerste kopgroep met daarbij klassementsrenners Simone Petilli kreeg geen ruimte. Een volgende vlucht met tien wel: Dries Van Gestel (België), Jan Dieteren (Duitsland), Joao Rodrigues (Portugal), Anders Skaarseth (Noorwegen), Ziga Rucigaj (Slovenië), Gian Friesecke, Théry Schir (beiden Zwitserland), Würtz Schmidt (Denemarken), Julien Amezqueta (Spanje) en Christofer Jurado (Panama) van het mondiale UCI-team sloegen de handen in een. En dat was knap, aangezien de beloften in het eerste uur een gemiddelde van 44 kilometer reden.

Colombia ment het peloton
In het peloton nam Colombia van topfavoriet Sebastián Henao de touwtjes in handen. Zij hielden de tien binnenschot, waardoor de kopgroep nooit meer voorsprong kreeg dan twee minuten. Het gemiddelde in de wedstrijd schoot door de achtervolging overigens nog meer de hoogte in, want in het tweede uur legde het peloton 46,2 kilometer af. Toen de vluchters op het plaatselijke rondje in Cluses kwamen, moesten de Sloveen en Friesecke lossen op de eerste klim van de dag. In het peloton stond de deur achteraan wagenwijd open: Rodrigo Contreras, Nans Peters, Lennard Hofstede, Fernando Gaviria en niet veel later ook Stan Godrie, moesten de rol lossen.

Italiaans-Franse contra attaque
Ook Jurado moest zijn kompanen vooraan laten gaan. Het peloton bracht het verschil met de voorsten vervolgens terug tot onder de minuut. Dat was het teken voor klassementsrenners Giulio Ciccone en Guillaume Martin om aan de voet van de tweede klim de sprong naar voren proberten te maken. Ook onze landgenoot Koen Bouwman trachtte de oversteek te maken, samen met Benjamin Brkic (Oostenrijk) en Patrick Olesen (Denemarken). Zij kregen – evenals de Deen Søren Kragh Andersen, Daniel Martinez (Colombia) en Ruben Guerreiro uit Portugal – geen ruimte. Klassementsleider Bohli moest op dat moment het peloton laten varen.

Vier koplopers strijden om dagwinst
Op de top van de laatste keer Côte de Châtillon sur Cluses bleven er vooraan vier renners over. Joao Rodrigues, Jan Dieteren en Théry Schir konden namelijk niet langer volgen. Zij werden nog voor de afdaling begon opgeslokt door het peloton. De vier op kop bleven goed samenwerken en hielden hun voorsprong van om en nabij de halve minuut in stand. Uiteindelijk gooide het kwartet het op een sprint, waarin Würtz Schmidt over de snelste benen bleek te beschikken. Jonas Koch kwam als eerste van het overgebleven peloton over de streep, waarin ook de nieuwe leider Rodriguez zich bevond.

flag-fr Tour de l’Avenir 2015 (2.Ncup)
Vierde etappe: Annemasse – Cluses (146,7km)
1. flag-dk Mads Würtz Schmidt in 3u24m21s
2. flag-be Dries Van Gestel z.t.
3. flag-no Anders Skaarseth z.t.
4. flag-es Julen Amezqueta z.t.
5. flag-de Jonas Koch op 24s
6. flag-it Gianni Moscon z.t.
7. flag-fr Fabian Grellier z.t.
8. flag-nl Martijn Tusveld z.t.
9. flag-pt Ruben Guerreiro z.t.
10. flag-de Jan Dieteren z.t.
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na rit 4
1. flag-cl José Luis Rodriguez (mondiaal UCI-team) in 15u05m04s
2. flag-es Imanol Estevez op 4s
3. flag-dk Mads Würtz Schmidt op 1m14s
4. flag-es Julen Amezqueta op 1m22s
5. flag-no Anders Skaarseth op 1m24s
6. flag-de Johannes Weber op 1m26s
7. flag-it Gianni Moscon op 1m28s
8. flag-be Dries Van Gestel op 1m29s
9. flag-co Sebastián Heano op 1m30s
10. flag-de Julian Koch op 1m31s

15. flag-nl Sam Oomen op 1m37s
18. flag-nl Koen Bouwman op 1m40s
26. flag-nl Martijn Tusveld op 1m44s
82. flag-nl Stan Godrie op 9m44s
101. flag-nl Lennard Hofstede op 17m07s
Volledige algemeen klassement

Puntenklassement: flag-ee Aksel Nõmmela – 66 punten
Bergklassement: flag-dk Mads Würtz Schmidt – 14 punten (gedragen door flag-no Anders Skaarseth – 13 punten)
Ploegenklassement: flag-es Spanje in 45u18m14s (flag-nl Nederland derde, op 1m39s)

Samenvatting etappe 4

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2015 16:22
Je zou bijna denken dat er wat extra's in dat Deense eten zit.

Maar goed en maar met zijn allen zeuren dat Henao mee doet haha.
26 augustus 2015 16:25
Wurtz echt wel een groot talent, is deens beloftenkampioen tijdrijden en won de tijdrit in tour of denmark en werd ng eens 3de in deens kampioenschap tijdrijden voor profs, Tinkoff, koop die jongen, ben je toch wel meer mee dan met Blythe
26 augustus 2015 17:10
@woutie: Waarom moet Tinkov hem dan kopen? Zie hem liever bij een ploeg die hem goed opleidt.
26 augustus 2015 17:13
@natte spons

Omdat ik vind dat Tinkoff toch nog goede denen in de ploeg nodig heeft, maar kan natuurlijk beginnen bij Cult
26 augustus 2015 18:38
Ik zou die Denen toch maar een paar keer extra testen. Is Riis toevallig erbij betrokken, ;).
26 augustus 2015 20:30
@batchieboy

De bergetappes moeten nog komen. Vandaag was het met de ook uit de Tour bekende Côte de Chatillon allemaal nog geen echte bergrit. Henao zullen we de komende dagen nog wel tegenkomen. Hopen dat Sam Oomen dan nog wat kan opschuiven in het klassement.
26 augustus 2015 21:02
Klasbak
27 augustus 2015 10:36
Zoveel Deense overwinningen en dan een Tsjech op de nummer 1 positie in het AK.
27 augustus 2015 14:09
Chileen zul je bedoelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.