Tour 2015: Majka soleert naar ritzege, Mollema sluipt top tien binnen
woensdag 15 juli 2015 om 17:11

Tour 2015: Majka soleert naar ritzege, Mollema sluipt top tien binnen

Rafal Majka heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Poolse klimmer, vorig jaar al goed voor twee ritzeges en de bolletjestrui, reed op de Col du Tourmalet weg uit een kopgroep en kwam solo over de streep in Cauterets. Bauke Mollema plaatste op de slotklim een late aanval in de groep der favorieten en sluipt zo de top tien binnen.

Westra opent het bal
De kopgroep waaruit Majka op de Tourmalet wegreed was niet de eerste vluchtgroep van de dag. Eerder had Lieuwe Westra (Astana) al het ruime sop gekozen, samen met Bob Jungels (Trek Factory Racing), Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) en wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step). De vier pakten een maximale voorsprong van een minuutje, maar kregen nooit echt de ruimte

Sagan herovert groene trui
De vier waren al ingerekend voordat na 57 kilometer in Pouzac de streep voor de tussensprint was getrokken. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) arriveerde daar eerder dan André Greipel (Lotto Soudal) en neemt zo na een dag de groene trui alweer over van zijn Duitse concurrent.

Vlak na de tussensprint grepen vijf renners hun kans om de vlucht van de dag te formeren. Majka reed weg samen met Steve Morabito (FDJ), Serge Pauwels (MTN-Qhubeka), Thomas Voeckler (Europcar) en Emanuel Buchman (Bora-Argon 18). Zij kregen wat later het gezelschap van het Franse duo Arnaud Démare (FDJ) en Julien Simon (Cofidis). Laurens ten Dam probeerde ook weg te komen, maar miste de beslissende slag.

Majka rijdt weg op Tourmalet
Daniel Martin had in eerste instantie ook de slag gemist, maar zette samen met Andriy Grivko (Astana) de achtervolging in. Waar de Kazach snel moest lossen, slaagde de Ier van Cannondale-Garmin erin om op de Col d’Aspin (eerste categorie) naar de koplopers toe te rijden en zelfs als eerste boven te komen.

De koplopers begonnen met een voorsprong van dik zes minuten op het peloton aan de zwaarste beklimming van de dag, de Col du Tourmalet van buitencategorie. Majka voelde zich vooraan de sterkste, verhoogde het tempo en reed alleen weg. De Pool kwam als eerste boven, 1 minuut en 45 seconden voor Pauwels, die er in de lange afdaling nauwelijks in slaagde dichterbij te komen.

Majka houdt stand
Majka kwam met een geruststellende voorsprong aan de voet van de slotklim naar Cauterets (3e categorie) en reed die klim met buitenblad op. Martin, die Pauwels in de slotkilometers nog overvleugelde, finishte op een minuut als tweede. De Duitser Buchman finishte als nummer drie.

Late aanval van Mollema
De favorieten legden het vuur elkaar niet heel erg aan de schenen. Op de Tourmalet miste alleen Warren Barguil de slag, maar de Fransman kwam in de afdaling (waar hij een kudde overstekende koeien moest ontwijken) terug. Op de slotklim naar Cauterets plaatste Mollema een verrassende aanval. Gesink probeerde mee te springen, maar kwam net tekort. Mollema finishte tien seconden voor de groep met favorieten. Vincenzo Nibali kon het tempo opnieuw niet volgen en moet zijn plaats in de top tien afstaan aan de Nederlander.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

flag-fr Tour de France 2015 (WT)
Uitslag rit 11: Pau – Cauterets
1. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) in 5u2m1s
2. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 1m
3. flag-de Emanuel Buchman (Bora-Argon 18) op 1m23s
4. flag-be Serge Pauwels (MTN-Qhubeka) op 2m8s
5. flag-fr Thomas Voeckler (Europcar) op 3m34s
6. flag-fr Julien Simon (Cofidis) z.t.
7. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 5m11s
8. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 5m19s
9. flag-gb Chris Froome (Sky) op 5m21s
10. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.

15. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.
Volledige uitslag

Algemeen klassement na rit 11:
1. flag-gb Chris Froome (Sky) in 41u3m31s
2. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 2m52s
3. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m09s
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 3m59s
5. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 4m03s
6. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m04s
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 4m33s
8. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 4m35s
9. flag-fr Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 6m44
10. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 7m5s
Volledige stand

RIDE Magazine
125 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
15 juli 2015 17:14
Echt een draak van een etappe. Geen moment spannend - op het begin na, maar dat werd niet uitgezonden - met een matige kopgroep waar één renner er te ver bovenuit stak en een favorietengroep die een behoorlijke wapenstilstand hield (dat laatste had ik ook wel verwacht). Het eind maakt het nog wel een beetje goed.
Met weemoed denk ik terug aan de achtste rit in de Giro dit jaar, die had wel alles wat zo’n vluchtersetappe moet hebben, met als bonus mijn favo renner als winnaar.

Wel chapeau voor Majka, die toch alweer drie ritzeges in de Tour heeft gehaald. En een opsteker voor Basso uiteraard.
15 juli 2015 17:15
Gesink!
15 juli 2015 17:16
Teleurstellende etappe, maar nog wel een leuk einde door actie van Mollema. En wat verkeert Nibali in een dramatische vorm zeg. Rodriguez ook, maar ik denk dat hij ziek is. Eerst zo overtuigend op de Muur winnen en nu zo hard door het ijs zakken. Erg jammer, had veel van hem verwacht. Sterke eindsprint Valverde weer, lijkt goed in vorm.
Thomas echt belachelijk goed. Hoe hij ook even dat aanvalletje van Rolland op de Tourmalet moeiteloos pareerde en net ook weer achter Gallopin aanreed. Toch wel apart, ben benieuwd hoe hij stand houdt morgen.
15 juli 2015 17:16
Wat nou Gesink. Les 1 in het wielrennen: eerst het bordje van een ander leegeten. Niet zo handig om achter Mollema aan te gaan.
15 juli 2015 17:16
Maar idd, Poetertjes: dit was een verschrikkelijke etappe. Doodsaai.
15 juli 2015 17:16
Knap van Majka. Je moet het willen en kunnen. Voor de rest niet denderend.
15 juli 2015 17:16
Jammer, die onderlinge strijd tussen de Nederlanders. Raar hoe nu al voor ereplaatsen wordt gereden.
15 juli 2015 17:17
hoop dat Gesink en Mollema genoeg over hebben voor morgen
15 juli 2015 17:17
Mollema heeft zijn haar verloren tijdens de aanval.
15 juli 2015 17:18
Inderdaad. Totaal belachelijk van Gesink om kopwerk te doen achter Mollema. En op 't laatst nog bijna eraf gereden worden. Of staan er nog rekeningen open?
15 juli 2015 17:18
@Mauke
Ik vraag me af of ze voor de ereplaatsen reden. Eerder voor een beetje extra tijd in het AK
15 juli 2015 17:18
@Tuubke
Doordat Gesink doortrok raakte Nibali de aansluiting met de groep favorieten kwijt en dat is good voor Gesink. Natuurlijk is het jammer dat Mollema daardoor niet meer tijd wint maar Gesink en Mollema moeten niet aan elkaar denken willen ze zo hoog mogelijk eindigen.
15 juli 2015 17:18
nou Majka pakt zijn etappe mee, verder geweldig van Martin. jammer dat hij de aanval gemist had en er in zijn eentje naartoe moest rijden, dan had hij misschien meer kans gehad op de overwinning.
en Gesink? waarom gaat die in godsnaam achter Mollema aan? nog wat oud zeer?
15 juli 2015 17:18
Majka, Pauwels en Martin hebben deze etappe draaglijk gemaakt.
15 juli 2015 17:18
Gelul, Tuubke. Hij zag dat Mollema lekker reed en wou er misschien ook bijzitten. Of het is gewoon rivaliteit, kan ook. Tenminste voer voor discussie
15 juli 2015 17:19
Valverde kraakt nog wel in de Alpen. Ik zag hem ook niet zo fris meer zitten op de Tourmalet.

Voor de rest baart deze Tour een muis. Froome is superieur. Contador was wel iets beter dan gisteren, maar bij lange na niet goed genoeg om nog iets te ondernemen. Purito is dramatisch in vorm blijkbaar. Ik deel de mening van Met je neus op de feiten. Die is ziek, of iets in die richting. Dit is abnormaal.

Mooie zege Majka. De beste. Mollema toch knap hoe hij herstelt, na zijn slechte optreden van gisteren.
15 juli 2015 17:19
@wolfje: vond het van Gesink niet slim, hij werd er op het laatst nog bijna afgereden.
15 juli 2015 17:19
Blij dat ik deze live gemist heb. Vanavond samenvattinkje.
15 juli 2015 17:19
@ghostwriter
Het gaat er niet om dat Gesink achter Mollema aanrijdt; hij moet sowieso niet achter wie dan ook aangaan. Dat is de taak van degenen die boven hem staan en dan kan hij mee.
15 juli 2015 17:20
Gesink sprong achter Mollema aan en kreeg de rest in zijn wiel. Natuurlijk wil hij zijn huidige plaats bewaken, dat is zijn goed recht.
Dankzij Gesink is Mollema ook weer at opgeschoven in het klassement.
15 juli 2015 17:20
8.6. Tuurlijk niet, ieder denkt aan zijn eigen klassement, heel simpel. Daarnaast loste hij Nibali en dat was ook weer goede voor beiden. Niet meer van maken dan het is.
15 juli 2015 17:20
Misschien rijdt Gesink achter Mollema aan omdat Gesink niet voor Mollema hoeft te rijden? Hij rijdt toch voor zijn eigen klassement, niet voor die van Mollema.
15 juli 2015 17:20
Bijna in slaap gevallen.

Die suprematie van Sky blijkt alweer relatief, Thomas is gewoon heel goed en Porte is op een goede dag een van de beste klimmers in het peloton. Poels is nergens, König lost al heel vroeg.

Wat mij een raadsel is is de plotselinge inzinking weer van Nibali, die op de Tourmalet veel beter was dan bijvoorbeeld Mollema. Niet gegeten in zo'n afdaling?

2 Nederlanders in de top 10 in ieder geval, hoera!!
15 juli 2015 17:20
@MaukeBommema2
Hoezo is dit niet slim? Hij houdt nu het verlies op concurrent Mollema beperkt en pakt tijd op Nibali. Volgens mij was het heel slim wat Gesink daar deed.
15 juli 2015 17:20
Majka 3e ritzege in de Tour alweer. Geweldig sterk weer. Martin ook weer sterk,maar door die achtervolging kansloos tegen Majka.
Nibali leek eerst goed, maar op het einde moet hij het toch laten lopen.
Mollema vandaag sterk, tijd gepakt en terug in de top 10. Gister misschien last na de rustdag, maar nu ijzersterk.
Gesink zat er weer goed bij.
Alle Fransen die vorig jaar goed waren, zijn nu niks. Bardet, Pinot en Peraud allemaal slecht deze Tour.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.