Majka verslaat Bennett in Tour of California, Gesink vijfde
Foto: Bryn Lennon/Getty Images
dinsdag 16 mei 2017 om 01:13

Majka verslaat Bennett in Tour of California, Gesink vijfde

De tweede etappe van de Tour of California heeft een dubbelslag opgeleverd voor Rafal Majka. De Poolse kampioen van BORA-hansgrohe bleef LottoNL-Jumbo-renner George Bennett voor in een sprint-à-deux. De twee maakten deel uit van een kopgroep van vier die halverwege de rit ontsnapte op Mount Hamilton. Robert Gesink werd achter de kopgroep vijfde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

LottoNL-Jumbo trekt peloton uit elkaar
Op de zwaarste beklimming van de dag, Mount Hamilton van buitencategorie, ging het spel op de wagen. Toms Skujins hield het het langst vol van de vroege vlucht, waar aanvankelijk ook Danny van Poppel in zat. Achter de Let van Cannondale-Drapac trok LottoNL-Jumbo het peloton uit elkaar. George Bennett sprong mee met een tegenaanval, met Rafal Majka, Lachlan Morton en Ian Boswell. Dat viertal sloot aan bij twee gelosten (Jaramillo, Thwaites) uit de kopgroep.

Bennett in de kopgroep
In dat wat overgebleven was in het peloton reed Cannondale-Drapac op kop in dienst van Andrew Talansky. De Nederlanders Robert Gesink en Sam Oomen waren ook present, maar zagen de groep-Bennett een minuut uitlopen. Op 35 kilometer van de streep werd Skujins ingerekend, wat zorgde voor een kopgroep van zeven.

Zware val Skujins
Op Quimby Road, de laatste klim van de dag met top op 27 kilometer van de meet, moesten Jaramillo en Thwaites lossen. In het peloton deelden Talansky en Oomen speldenprikjes uit, maar de favorieten hielden elkaar in het zicht. Zij bleven desondanks hangen op ruim dertig seconden van de koplopers. In de steile afdaling van Quimby Road (8,5% gemiddeld) kwam Skujins hard in aanraking met het asfalt. De Let was helemaal gedesillusioneerd na zijn schuiver en had moeite om weer op zijn fiets te stappen, het was daarom ook niet gek dat hij even later afstapte.

Kopgroep strijdt voor dubbelslag
Bennett, Majka, Morton en Boswell bleven over vooraan. Zij breidden op de licht oplopende lijn richting San José hun voorsprong uit op het peloton, waar BMC en Quick-Step Floors achtervolgden. Bij het binnenrijden van de laatste kilometer begon het pokeren. Majka counterde een eerste versnelling van Morton. Bennett ging daarna vanuit het derde wiel in de aanval, maar ook deze Nieuw-Zeelandse aanval wist de Poolse kampioen te counteren. In de sprint maakte Majka vervolgens zijn dubbelslag compleet.

Robert Gesink sprintte – 37 seconden achter het gevecht tussen Majka en Bennett – naar de vijfde plaats, Sam Oomen eindigde kort als achtste.

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2017 10:39
Dat zag er niet goed uit bij Skuijns, snap niet dat omstanders niet eerder ingrepen hij was zowel een gevaar voor zichzelf als voor anderen...
16 mei 2017 10:59
Het blijft een tweederangs koers dit. Waarom TLJ hier altijd wil excelleren blijft voor mij een raadsel. Ik denk dat nog geen 10.000 Nederlanders hier iets van meekrijgen.
16 mei 2017 11:22
@Scotty:
Voor de sponsors inderdaad niet super interessant meer sinds het vertrek van Belkin (hoewel bijv wel voor Bianchi), maar het is wel degelijk een grote koers met aardig wat publiek. Ik denk dat je hier meer exposure mee krijgt dan met pakweg de Ronde van Baskenland.
16 mei 2017 11:52
@StonedCamel
Eens, en helemaal meer dan de koers in Dubai oid. Althans niet bij bij jou mede gedrogeerde kamelen dan. :)
16 mei 2017 11:58
Grote verschillen toch al, nog maar 20 renners binnen 3 minuten. Ben tot nog toe zeer te spreken over de koersmentaliteit wanneer Niermann achter het stuur zit trouwens.
16 mei 2017 11:59
Amerikaans publiek, die of supporteren voor hun (lokale) helden, of geen idee hebben waarvoor ze klappen.

Sportief gezien is de RvB toch veel interessanter? Vrijwel alle AK-wereldtoppers staan aan de start van Catalonie, Baskenland, Romandie, Zwitserland, Dauphine en AGR/WP/LBL. TLJ kiest er consequent voor om alles als training te zien en te focussen op Californie, de Giro (wel terecht overigens, maar niet in de beste opstelling) en de Tour (waar ze niks te zoeken hebben).
16 mei 2017 12:06
levert WT punten op en willen ze blijkbaar als voorbereiding op de tour etc. Of ze hopen op een nieuwe sponsor uit die hoek? Waarom zie je Sagan ook daar elk jaar?
16 mei 2017 12:11
Hoe zien die klassementen van Catalunya, Baskenland en Romandie er dan uit?
16 mei 2017 12:25
Majka snijdt Bennett eerst af en dan na de streep meteen dat handje om Bennett te feliciteren met.... ja waarmee eigenlijk? bah....
16 mei 2017 14:19
Bianchi wil gewoon dat ze daar rijden. De usa is een belangrijke groei & afzetmarkt voor ze.
En het is een mooi rondje (vind ik persoonlijk) dat jaarlijks groeit aan populariteit en het is nog altijd 10x beter dan dubai waar een kameel en een verdwaalde expat het belangrijkste publiek is en behalve de giro zijn er ook niet zo heel erg veel andere koersen momenteel aan de gang
Sagan is enorm populair daar dus specialized wil ook dat hij aan de start verschijnt
16 mei 2017 14:38
Volgens mij rijdt Gesink er ook graag en vaak goed. Ik vond hem vannacht alvast beter dan ik hem het hele jaar zag.
16 mei 2017 15:55
En vergeet ook niet dat subsponsor BtandLoyalty in Amerikaanse handen is. En verder heeft de ploeg het altijd een aangename koers gevonden. En als je een ploeg hebt met vooral klassementsmannen dan is het toch ook niet vreemd dat je hier met een ploeg aan de start staat. Veel meer koersen zijn er niet in deze periode voor dat soort type renners.
16 mei 2017 16:14
het niveau is er natuurlijk wel een paar tanden minder dan in bijv. Baskenland en Catalonie...
16 mei 2017 19:32
@Scotty

Heeft ene Roglic in die rondes niet hele goeie klassementen gereden?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.