Manuel Belletti vloert medevluchters in Langkawi na felbetwiste etappe
zaterdag 24 maart 2018 om 09:51

Manuel Belletti vloert medevluchters in Langkawi na felbetwiste etappe

Manuel Belletti heeft de voorlaatste etappe van de Tour de Langkawi op zijn naam geschreven. De 32-jarige Italiaan van Androni-Sidermec-Bottecchia – onderdeel van een tienkoppige vluchtgroep – versloeg in Muar de Albanees Eugert Zhupa en de Kazach Ruslan Tleubayev. Artem Ovechkin behoudt, ondanks een felbetwiste etappe, de leiderstrui.

Peloton breekt in stukken, leider Ovechkin in vieze papieren
Even leek de leidende positie van Ovechkin nog in gevaar te komen, want na ruim vijftig kilometer koers brak het peloton in verschillende stukken. Een eerste groep van 36 renners wist zich te formeren, terwijl de Russische klassementsaanvoerder verzeild was geraakt in een derde groepje.

Thomas Lebas bleek als nummer zes in de stand, op 1.08 van de Rus, de best geplaatste vooraan. Halfweg koers klokte de groep-Ovechkin een achterstand van twee minuten op het voorste peloton, waardoor de Fransman zich virtueel leider mocht noemen.

Russische klassementsaanvoerder zet scheve situatie recht, kopgroep bikkelt om zege
Wat volgde was een wirwar van aanvallen, wat de organisatie vooraan geen goed deed. Dit stelde Ovechkin in staat om het gat stelselmatig te dichten. Uit de voorste groep wist zich inmiddels een tiental renners af te scheiden, met daarbij onder meer Belletti, Zhupa en Tleubayev. De fut in de groep-Lebas bleek er vervolgens helemaal uit, waardoor Ovechkin – met de hulp van Astana – de scheve situatie kon rechtzetten.

Inmiddels wist de tienkoppige vluchtgroep zijn voorsprong op het inmiddels samengesmolten peloton uit te bouwen tot anderhalve minuut. In de straten van Muar bleek Belletti vervolgens over de snelste benen te beschikken, voor Zhupa en Tleubayev. Lukasz Owsian – de nummer negen in de daguitslag – is naast Belletti de andere grote winnaar van de dag. De Pool stijgt door de gepakte voorsprong naar de tweede plaats in de stand, op 28 seconden van Ovechkin.

Morgen sluit de Tour de Langkawi af met een relatief vlakke etappe naar hoofdstad Kuala Lumpur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.