Mapei-baas Giorgio Squinzi overleden op 76-jarige leeftijd
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 3 oktober 2019 om 08:19

Mapei-baas Giorgio Squinzi overleden op 76-jarige leeftijd

Mapei-baas Giorgio Squinzi is overleden. De Italiaan nam in 1993 het initiatief om de gelijknamige wielerploeg op te richten. Squinzi was al enige tijd ziek en overleed op 76-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Milaan.

Squinzi nam het bouwbedrijf Mapei over van zijn vader Rodolfo, die vroeger wielrenner was en Mapei oprichtte. In 1993 besloot hij een eigen wielerploeg op te richten, met Patrick Lefevere als manager. Vooral de opvallende tenues van de Italiaanse ploeg viel op.

In de tien jaar dat de Mapei-ploeg in het peloton reed, won het onder meer de Giro d’Italia, de Vuelta a España, vijf keer Parijs-Roubaix en drie keer de Ronde van Vlaanderen. Na 2002 stopte Mapei en ging Lefevere met Quick-Step als hoofdsponsor verder.

Sinds Mapei klaar was (op de voorgrond) in de wielrennerij, koos het voor het voetbal. Squinzi besloot om eigenaar en hoofdsponsor te worden van voetbalclub Sassuolo, dat onder zijn leiding klom naar het hoogste niveau van Italië.

UCI-president David Lappartient heeft via social media gereageerd op het overlijden van Squinzi. Mapei is als partner aangesloten bij de UCI op het gebied van ontwikkeling.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.