Marcel Kittel spreekt zich uit na losbarsten dopingschandaal
dinsdag 5 maart 2019 om 14:46

Marcel Kittel spreekt zich uit na losbarsten dopingschandaal

Marcel Kittel is altijd uitgesproken als het gaat om doping in het wielrennen. Zo ook omtrent de zaak rondom zijn oud-ploeggenoot Georg Preidler, die deze week heeft toegegeven bloeddoping te hebben gebruikt. “Ik sta echt perplex”, zo laat de sprinter weten op zijn website.

Kittel reed in het verleden drie jaar samen met Preidler, toen beide coureurs nog uitkwamen voor Giant-Alpecin. De 30-jarige renner van Katusha-Alpecin is naar eigen zeggen verbouwereerd. “En niet alleen omdat Georg mijn ploeggenoot was, maar ook omdat dit gehele dopingnetwerk is opgezet in Erfurt, mijn geboortestad.”

“Ik ging er naar school en begon er mijn wielercarrière. Het is nog altijd mijn thuis, ook al woon ik nu in Zwitserland. Ik heb de voorbije dagen met ongeloof gevolgd hoe meer en meer details naar buiten kwamen omtrent het netwerk rondom Mark Schmidt”, doelt Kittel op de spil in het schandaal. “Ik weet zeker dat er snel nieuwe namen en details naar buiten zullen komen.”

Imagoschade 
“Het is tragisch hoe een handjevol mensen zoveel schade kunnen toebrengen aan het imago van Erfurt en de Duitse topsport. Ik vind het vooral pijnlijk dat de praktijk van Schmidt een officieel contactpunt was van de regionale sportbond. De jonge en talentvolle sporters die hier zijn onderzocht, komen plots in een kwaad daglicht te staan. En dat terwijl ze niets fout hebben gedaan.”

Marcel Kittel ziet Georg Preidler ook als een soort slachtoffer – foto: Cor Vos

Preidler gaf in een statement aan dat de druk hem teveel werd. “Je traint dag in-dag uit, maar je rijdt nooit voorop. Dan wil je meer”, aldus de Oostenrijker. Hier zit volgens Kittel het grootste probleem. “De grote vraag is: hoe kunnen we atleten als Preidler helpen? Renners die blijkbaar van het rechte pad afgaan, omdat ze de druk niet meer aankunnen.”

Kittel pleit voor begeleiden van jonge renners
“In de topsport gaat het niet alleen om het fysiek, maar ook om de mentale kracht. We moeten jonge renners dan ook voorbereiden op alle druk en stress, door middel van coaching en uitleg. Zodat ze later sterk genoeg zijn om de verleidingen te weerstaan. Soms is het voor een individu gewoon teveel, waardoor hij/zij breekt en een uitweg zoekt in doping”, aldus Kittel, die zelf nog maar eens benadrukt schoon te zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.