Marco Canola zegeviert in Tour of Utah na spannende vierde etappe

zaterdag 17 augustus 2019 om 08:30
Marco Canola zegeviert in Tour of Utah na spannende vierde etappe

foto: Cor Vos

Marco Canola heeft de vierde etappe van de Tour of Utah op zijn naam geschreven. Net als twee jaar geleden was hij de snelste op de oplopende aankomst in Salt Lake City. Amerikanen Travis McCabe en Brendan Rhim eindigden tweede en derde. Ben Hermans bleef leider.

Hermans zwaaide de scepter in de Amerikaanse koers na zijn overwinningen op Powder Mountain en in North Salt Lake tot aan de vierde etappe. Uitdagers als James Piccoli en Niklas zouden nog echter tot dit weekend moeten wachten om de renner van Israel Cycling Academy onder vuur te nemen, want op papier zou deze heuvelachtige rit op een lokale ronde rond Salt Lake City weinig mogelijkheden bieden om verschillen te maken.

Vuelta-ganger Mosca mee in de ontsnapping
In de beginfase regende het aanvallen en zes renners zouden in de eerste van acht ronden een gaatje weten te slaan met daarbij ook Jacopo Mosca. De Italiaan voegde zich weliswaar begin deze maand bij Trek-Segafredo, maar inmiddels is bekend dat hij volgende week eveneens zijn opwachting maakt in de Vuelta a España. Deze kopgroep werd korte tijd later weer ingerekend, wat de deur openzette voor nieuwe aanvallen.

In de derde ronde zou dan een omvangrijke groep van twintig renners wegrijden. Het peloton liet de teugels wat vieren, waardoor de nieuwe kopgroep wat voorsprong kon pakken. Vanuit deze groep zetten ploegmaats Serghei Țvetcov en Travis McCabe aan en gingen samen verder. Zij zagen Alex Hoehn, Efrén Santos en James Whelan en even later nog meer renners aansluiten, waardoor de kopgroep groeide tot zestien renners.

foto: Cor Vos

De voorsprong van de groep werd nooit groter dan een minuut, terwijl in het peloton de controle werd gevoerd door Nippo Vini Fantini Faizanè voor Marco Canola. In de zesde ronde kwam het pak steeds dichter bij de kopgroep, waardoor Ulises Alfredo Castillo en Edwin Ávila samen weg probeerden te komen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde waren de verschillen echter klein en vanuit het peloton maakte Canola met nog enkele renners de oversteek naar voren.

McCormick juicht ronde te vroeg
In de zevende ronde sloten zij aan vooraan, terwijl ook het peloton al dichtbij was. Vuelta-ganger Mosca ging nog diezelfde ronde in de aanval, welke gepareerd werd door Hayden McCormick. Die ging solo verder en begon met een voorsprong van dertig seconden aan de laatste ronde. De Nieuw-Zeelander bleek zich echter te hebben verrekend en dacht dat de wedstrijd al klaar was. Juichend kwam hij over de streep, tot hij besefte dat er nog een ronde af te leggen was.

De veer was echter gebroken en in de laatste ronde kwam alles weer samen. Meerdere renners probeerden dan een sprint te ontlopen en op drie kilometer van de streep hadden vier koplopers nog een kleine halve minuut voorsprong bij elkaar gefietst. Door een gebrekkige samenwerking werd ook deze ontsnappingspoging ongedaan gemaakt, waardoor de sprint de beslissing moest brengen. Daarin drukte Canola zijn wiel net iets eerder over de streep dan McCabe.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.