Marco Zamparella boekt knappe zege in Memorial Marco Pantani
zaterdag 16 september 2017 om 16:07

Marco Zamparella boekt knappe zege in Memorial Marco Pantani

Marco Zamparella heeft enigszins verrassend de zege gegrepen in de Memorial Marco Pantani (1.1). De 29-jarige Italiaan, uitkomend voor het bescheiden Amore & Vita, wist Diego Ulissi en het Androni-Sidermec-Bottecchia duo Egan Bernal en Mattia Cattaneo af te houden in een sprint met vier. Opvallend: Zamparella wist te zegevieren na de hele dag al voorop te hebben gereden als vroege vluchter.

Twee vluchters kleuren de koers, Bernal, Catteneo en Ulissi openen finale
In het land van Marco Pantani trokken Italiaan Marco Zamparella (Amore & Vita – Selle SMP presented by FONDRIEST) en de Oostenrijker Sebastian Schönberger (Tirol Cycling) op avontuur. De twee dappere lieden wisten een maximale voorsprong uit te bouwen van bijna vijf minuten op het peloton.

De koers leek in een plooi te liggen, maar dit was buiten het Androni-Sidermec-Bottecchia duo Egan Bernal en Mattia Cattaneo gerekend. De twee mannen in vorm besloten een bommetje te gooien op de tweede passage van de Montevecchio (4 km aan 8%), en kregen GP Montreal-winnaar Diego Ulissi met zich mee. Op goed zestig kilometer van de streep wisten de drie achtervolgers eenzame leider Zamparella in te rekenen, die inmiddels al afscheid had genomen van zijn vluchtkompaan Schönberger. Het peloton, onder leiding van het Franse Fortuneo-Oscaro, volgde al op één minuut.

Gevecht tussen kopgroep en peloton in laatste vijftig kilometer 
Even leek het erop dat de achtervolgende groep de situatie onder controle had: de achterstand daalde naar een voor het peloton respectabele 45 seconden. Vooraan bleken vooral Bernal en Cattaneo echter met wonderbenen rond te rijden, wat leidde tot het weer stelmatig groeien van de voorsprong. Met nog 35 kilometer op de teller reed de achtervolgende groep al 1.30 in het krijt bij de vier koplopers. Twintig kilometer later hadden de vier aanvallers nog altijd een bonus van anderhalve minuut.

De achtervolgende groep voelde de bui al hangen, en capituleerde op een tiental kilometer van de streep. De vier koplopers bleven tot de vod van de laatste kilometer bij elkaar. Een sprint moest uiteindelijk de beslissing brengen over winst, en het was Marco Zamparella die zijn laatste restje sprintbenen nog wist aan te spreken. Diego Ulissi moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
16 september 2017 16:29
Klinkt... Heel bijzonder, zullen we maar zeggen. Deze naam ga ik onthouden.
16 september 2017 16:32
Daar komt over een paar maand nog een bericht over, geen transfer nieuws denk ik.
16 september 2017 17:08
Ik heb het niet gezien, maar kan het zo zijn dat Zamparella vanaf het moment van inlopen amper kopwerk heeft gedaan? Ik kan me indenken dat de andere 3 er vol voor zijn blijven gaan, want na aan te vallen op zo'n afstand van de finish is er geen weg meer terug. Misschien was Zamparella wel zo slim om aan te geven dat hij 'blij was om er nog bij te zijn' en de laatste 60 km - relatief - heeft kunnen sparen.
Aangezien ze nog weg zijn gereden van de grotere groep, en die afstand wisten te verdedigen lijkt dit me een plausibele verklaring, en dan een staaltje van sterk pokerwerk en goed tactisch inzicht van deze renner.
Ik kan er ook compleet naast zitten en dat het blijkt dat dit niet helemaal zuivere soep is, maar ik weiger er meteen met zo'n bril naar te kijken.
16 september 2017 17:17
Moderators?
Schandalig, omdat je je niet in Italiaanse jonge renners verdiept maar meteen zn volledige integriteit in twijfel trekken. Zonder enige reden te geven. Tragisch
16 september 2017 17:19
En of continentale renners want hij is niet zo jong meer. Blijft eeuwig zonde om zo makkelijk te zijn met beschuldigingen. Denk eens na wat je bij en Nederlandse renner zou denken in dezelfde situatie
16 september 2017 17:54
Opvallend dat Ulissi als enige WT renner de sprint niet wist te winnen. Bernal en Cattaneo met 'superbenen' niet verder dan 3 en 4. Troost voor Androni is dat ze in het Italiaans klassement wel een slag geslagen hebben. Niet onbelangrijk voor het Giro ticket 2018.
16 september 2017 18:00
Zo bijzonder is dit toch niet. Blijkbaar was hij de beste sprinter van het groepje van 4 en ik kan me indenken dat hij, zoals Arry1337 al aangeeft, toen weinig kopwerk meer heeft gedaan. Of wellicht zijn ze er onderling uitgekomen na wat onderhandelen.
16 september 2017 18:29
En hij zat natuurlijk in een positie dat 4e ook een wereldprestatie zou zijn; dus wellicht vroeg aangegaan met het idee toch niet te kunnen verliezen.
16 september 2017 18:50
Hoe dan ook naam onthouden. Kan ook een laatbloeier zijn, die nu ineens als 29-jarige bij de beste renners van het peloton hoort in dit soort koersen.
ZAMPARELLA is de naam.
16 september 2017 19:41
Sommige mensen moeten misschien even het profiel bekijken.
16 september 2017 20:07
Noemen ze zo iemand ook een "talent"?
16 september 2017 21:39
Ach, misschien rijdt Ulissi tegenwoordig op normale benzine niet meer zo hard als in de tijd dat hij op super reed.

Maar Zamparella, wat een prachtige naam voor een Italiaanse renner.
17 september 2017 09:25
Doet heel erg denken aan Hayman in PR 2016. Geen mens die geloofde dat hij Boonen toen zou kloppen op de piste.
17 september 2017 09:26
Ik weet ook dat hij een ongeluk heeft gehad maar dit soort dingen eindigen 9 van de 10 keer verkeerd. Ongeacht nationaliteit.
17 september 2017 09:48
http://m.sporza.be/#!/snippet/59bd9753b5a1be785bcab924
Hij is verder naast semi prof pizzakoerier en heeft een groot ongeluk gehad, aldus hemzelf
17 september 2017 15:31
Ik snap niet dat je met zo'n vooroordelen de koers nog wil blijven volgen, Jorryt.
17 september 2017 15:38
Ik zag net dat hij in 2013 al eens zesde was in deze koers; in een massasprint; dus blijkbaar is hij rap en ligt deze koers hem.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.