Margot Vanpachtenbeke boekt eerste profzege na chaotische openingsrit Thüringen Ladies Tour
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 25 juni 2024 om 16:02

Margot Vanpachtenbeke boekt eerste profzege na chaotische openingsrit Thüringen Ladies Tour

Margot Vanpachtenbeke heeft voor de eerste keer in haar profcarrière haar handen in de lucht mogen steken. De 25-jarige Belgische van VolkerWessels rekende na iets meer dan drie uur – in een sprint – af met haar medevluchtster Ruth Edwards. De favorieten voor de eindzege kwamen pas vijf minuten later binnen, mede door een gesloten spoorwegovergang.

De wielerliefhebbers tellen vol ongeduld af naar de start van de 111e Tour de France in Florence, maar er wordt deze week ook gekoerst in Duitsland. In en rond de Oost-Duitse stad Jena werd vandaag de openingsrit van de Internationale LOTTO Thüringen Ladies Tour, kortweg de Thüringen Ladies Tour, verreden. De deelneemsters kregen meteen een verraderlijke etappe voor de wielen geschoven, over op en afgaande wegen, met in de finale de klim naar Münchenroda (3,3 km aan 4,9%).

Vanpachtenbeke in de aanval
Met Europees kampioene Mischa Bredewold, Lizzie Deignan, Shirin van Anrooij, Lucinda Brand, Katarzyna Niewiadoma, Karlijn Swinkels en Amber Kraak stonden er heel wat interessante namen aan het vertrek in Jena. In een onderhoudende openingsfase probeerden meerdere rensters er vanonder te muizen, maar het peloton gaf de aanvallers geen enkele ruimte. Het was kortom lang wachten op een vlucht, maar die kwam na veel vijven en zessen wel tot stand.

Met nog ruim vijftig kilometer te gaan sprong Margot Vanpachtenbeke weg uit het peloton en de 25-jarige Belgische van VolkerWessels kreeg het gezelschap van de Amerikaanse Ruth Edwards van Human Powered Health. Het peloton liet plots begaan en zo wist het tweetal een voorsprong bijeen te fietsen van goed vier(!) minuten. De Luxemburgse Nina Berton rook het gevaar en ging in de tegenaanval, maar deed dit veel te laat en werd na een chasse patate weer ingerekend door het peloton.

Favorieten moeten wachten op de trein
In dit peloton probeerden meerdere teams de boel te organiseren, in de achtervolging op Vanpachtenbeke en Edwards, maar de twee koploopsters liepen alsmaar verder uit. Bij het ingaan van de laatste 25 kilometer bedroeg de voorsprong nog altijd ruim vier minuten. Dit leek meer dan genoeg om uit te greep te blijven, maar net op dat moment kwamen de toppers in actie. Onder aanvoering van Niewiadoma ontstond er een favorietengroep op de flanken van de klim naar Münchenroda.

De voorsprong van de koplopers ging zo ook langzaam naar beneden, maar de wielerfan werd in de finale beroofd van een mogelijk nagelbijtende slotfase. Door een gesloten spoorwegovergang moesten de eerste achtervolgers – op goed twaalf kilometer van de aankomst – liefst drie minuten wachten. Vanpachtenbeke en Edwards hadden hier geen last van, konden wel gewoon door en zo kregen we een sprint-à-deux voor de overwinning.

Enorme verschillen in het klassement
Al was er van een sprint om de zege eigenlijk geen sprake: Edwards bleek niet opgewassen tegen de veel snellere Vanpachtenbeke. De Belgische reed haar Amerikaanse vluchtgezel uit het wiel en boekte zo de eerste profzege uit haar carrière. De renster van VolkerWessels mag zich bovendien de eerste leidster noemen in de Thüringen Ladies Tour en ligt in pole position voor de eindzege. De Duitse Linda Riedmann finishte – als eerste van de ‘favorieten’ – op liefst 5’34” van de winnares.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.