Marianne Vos eindwinnares Ronde van Catalonië: “Bijzonder, had dit niet verwacht”
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2024 om 13:51

Marianne Vos eindwinnares Ronde van Catalonië: “Bijzonder, had dit niet verwacht”

Marianne Vos mag zich eindwinnares noemen van de Ronde van Catalonië. De Nederlandse van Visma | Lease a Bike raakte in de slotrit niet meer in de problemen en kwam in het centrum van Barcelona zelfs nog dicht bij een tweede ritzege. Vos moest – net als in de openingsrit – alleen haar meerdere erkennen in Ally Wollaston.

“We gaan de trui zeker proberen te behouden. Zondag staan er nog wat heuvels op het programma, maar het is een totaal andere etappe. Ik denk dat heel veel teams nog wel wat actie willen, dus het wordt zeker niet gemakkelijk.” Het waren de woorden van Marianne Vos, na haar imponerende zege in de bergrit naar La Molina. De kopvrouw van Visma | Lease a Bike sloeg zaterdag een dubbelslag en nam meteen een voorschot op de eindzege.

De 37-jarige veelwinnares begon met een voorsprong van exact een minuut (op ploeggenote Riejanne Markus) aan de derde en laatste etappe van de Catalaanse wielerronde, maar rekende zich dus nog niet rijk. In de slotrit van 86,6 kilometer reden de rensters van Molins de Rei naar Barcelona. Onderweg volgden er met de Alt de Els Casots (4,2 km aan 5,6%) en de Alt de Begues (3,4 km aan 1,3%) nog twee beklimmingen, maar daarna volgde nog een vlakke finale van goed 25 kilometer.

Marianne Vos voor de start, met oud-prof en Catalaan Joaquim ‘Purito’ Rodríguez – foto: Cor Vos

Peloton dunt uit op zwaarste klim van de dag, Ghekiere pakt bergtrui
De eerste aanvalspogingen werden nog in de kiem gesmoord, maar Leonia Laubig wist in haar eentje wel een bres te slaan. De 27-jarige Duitse, die uitkomt voor de bescheiden formatie Primeau Vélo-Groupe Abadie, begon met een beperkte voorsprong aan de eerste stroken van de Alt de Els Casots. Dit was voor Visma | Lease a Bike en AG Insurance-Soudal het sein om het gaspedaal in te drukken en Laubig weer in de kraag te vatten.

Door het strakke tempo werd niet alleen Laubig weer bijgehaald, maar het kaf tevens van het koren gescheiden. Eenmaal boven was het peloton toch aardig uitgedund, door toedoen van AG Insurance-Soudal. De Belgische formatie nam het heft in handen voor Justine Ghekiere. De Belgische kon namelijk een gouden zaak doen voor het bergklassement. Ghekiere kwam ook als eerste boven op de Alt de Els Casots en verzekerde zich zo van de bergtrui.

Spel op de wagen, toppers laten zich zien
In de afdaling van de Alt de Els Casots zat het spel op de wagen en werd er slag om slinger gedemarreerd. Ook de toppers voor het klassement lieten zich gelden. Zo kreeg Markus van haar ploeggenote en leidster Vos de vrijheid om in de aanval te gaan. De nummer twee in het klassement kreeg echter geen ruimte. Dit in tegenstelling tot Aileen Schweikart: de Duitse van Laboral Kutxa-Fundación Euskadi reed een mooie voorsprong bijeen en rondde als eerste de top van de Alt de Begues.

Vos op weg naar Barcelona – foto: Cor Vos

Dit bleek wel meteen haar laatste wapenfeit, want in de afdaling van de Alt de Begues werd ze voorbijgesneld door Loes Adegeest. De voor FDJ-SUEZ uitkomende Nederlandse was erop uit om een eventueel sprintfeestje in het centrum van Barcelona te verstoren, maar haar voorsprong werd nooit groter dan een vijftiental seconden. Dit bleek niet genoeg om uit de greep te blijven van de achtervolgende groep: op goed zeven kilometer van de finish was de hergroepering een feit.

De slotrit zou dus uitdraaien op een sprint. En net als in de eerste etappe trok Ally Wollaston aan het langste eind, al kwam Vos in de laatste meters nog wel flink opzetten. De renster van Visma | Lease a Bike kwam echter net te laat om de veertien jaar jongere Nieuw-Zeelandse nog te remonteren. Toch was er na afloop vooral blijdschap bij Vos, want zij mocht als eindwinnares het eindpodium op, samen met haar ploeggenote Markus en de Noorse Katrine Aalerud (3e) van Uno-X Mobility.

“Na de onverwachte overwinning gisteren op La Molina wist ik dat de mogelijkheid er was om het klassement te winnen. We wilden vandaag controle houden in de koers en uit de problemen blijven”, reageerde Marianne Vos na afloop. “Dat is heel goed gelukt. In de sprintvoorbereiding verloren we elkaar een beetje en toonde Ally zich de snelste. Aan het begin van de week had ik niet verwacht dat ik het klassement zou winnen, dus dat is heel bijzonder.”

73