Marianne Vos grijpt Europese titel
foto: Sirotti
zaterdag 5 augustus 2017 om 16:53

Marianne Vos grijpt Europese titel

Marianne Vos is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse versloeg Giorgia Bronzini uit Italië en Olga Zabelinskaja uit Rusland in een sprint met drie. Vos is daarmee de opvolgster van Anna van der Breggen.

Nederland maakt koers hard
De weersomstandigheden zorgde vandaag voor een harde wedstrijd. De regen viel in het begin van de wedstrijd met bakken uit de lucht en ook de wind speelde een grote rol. De Nederlandse ploeg probeerde de koers nog eens extra hard te maken door de boel af en toe op de kant te gooien en constant aan te vallen.

De latere winnares Marianne Vos was in het begin zelf één van degenen die een versnelling plaatste, maar ook Lucinda Brand, Janneke Ensing, Amy Pieters, Ellen van Dijk en Chantal Blaak deden pogingen om weg te geraken. Geen van allen kreeg een vrijgeleide, maar deze strategie zorgde wel voor een uitputtingsslag.

Heel even kwam de Nederlandse ploeg in de problemen, toen een groep van negen wegreed met Pieters als enige Nederlandse vooraan, maar titelverdedigster Anna van der Breggen loste de situatie hoogstpersoonlijk op door op kop van het peloton te achtervolgen.

Vos in beslissende kopgroep
Alles kwam weer bij elkaar, waarna op 25 kilometer van het einde een nieuwe kopgroep ontstond. Ditmaal was Vos de Nederlandse afgevaardigde. De meervoudig olympisch kampioene had gezelschap van Olga Zabelinskaya (Rusland), Giorgia Bronzini, Elisa Longo Borghini (beiden Italië), Charlotte Becker (Duitsland) en Katarzyna Pawlowska (Polen).

Het bleek de juiste samenstelling: de zes koplopers reden naar een maximale voorsprong van 45 seconden en mochten in de finale strijden om de zege. Pawlowska schakelde echter zichzelf uit door op 4,5 kilometer van het einde ten val te komen. Door het incident verloor ook Becker het contact met de kopgroep, waardoor er vooraan vier overbleven.

Bij het ingaan van de laatste kilometer plaatste Zabelinskaya in de kopgroep een versnelling. Vos zat direct op haar wiel, net als Bronzini, maar Longo Borghini – die onderweg veel werk had opgeknapt – moest passen. Zabelinskaya bleef in het restant van de slotkilometer op kop rijden om zich van het brons te verzekeren. De Russische trok daarmee de sprint aan voor haar twee vluchtgenoten. In de spurt bleek Vos vervolgens de snelste. Ze kwam met een fietslengte voorsprong over de meet, waarna ze in de armen van haar juichende vader viel.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2017 19:29
Blijf het altijd lastig vinden om 2 renners uit verschillende periodes met elkaar te vergelijken. Denk dat het niveau van het vrouwen wielrennen in de breedte nu een stuk hoger ligt dan in de tijd van Leontien. Maar beide waren gewoon klasbakken.
5 augustus 2017 19:32
Mariane vos

Discepline baan

1x goud op de olympische spelen
2x goud op wk
2x goud 1x zilver nk

Disepline weg
1x goud op de olympische spelen
3x goud 6x zilver op wk weg
1x goud op ek op de weg
4x goud 4x zilver 2x brons nk

Discepline veldrijden
7x goud 2x zilver 1x brons wk
2x goud 1x zilver ek
6x goud 5 zilver 2brons nk

221 overwiningen op de weg
102 overwinningen in veldrijden

6 jaar als nr 1 van de wereld geweest

Oordeel zelf zou ik zeggen maar heb beide carrières gevolgd en kan je wel vertellen dat Marianne vos absoluut de allerbeste ooit is
5 augustus 2017 19:33
@Koel
Ben zelf rotterdammer Van Moorsel spreekt Rotterdams met een Brabants accent.Ik kon ze al toen ze nog bij de jeugd reed kon ze niet verstaan met haar Brabants accent.
5 augustus 2017 19:41
Vos was ook succesvol in het veld, v.Moorsel ook op de baan en in tijdrit.
Vos heeft/had in breedte meer concurrentie, maar v.Moorsel had Longo, ik weet niet wat zwaarder telt ;)
5 augustus 2017 20:29
Veldrijden is een kleine sport, maar niet per se zo veel kleiner dan weg- en baanwielrennen voor dames in de jaren 90.
Waarom al die nk's? Niet zo interessant toch?
Giro/tou en klassiekers zijn veel indrukwekkender.
5 augustus 2017 20:32
@rahimns

Precies , het zijn alle twee klasbakken , ik liet het lijstje van Leontien alleen maar zien om te laten weten ( weet je nog wel oudje ) dat dat er ook wel mocht wezen.
En voor Leontien hadden we de Zeeuwse Keetie van Oosten-Hage met twee wereldtitels op de weg en vier titels op de achtervolging.
5 augustus 2017 21:39
Allbei toppers, daar hoeven we toch niet uit te kiezen. Zet ze allbei maar op een voetstuk. B
Deze vrouwen hebben een mega karakter en mentaliteit.
5 augustus 2017 21:53
Ik vind ze allebei om totaal uiteenlopende redenen helemaal niks.

De ene is een 'ik hou van Holland'-achtige open deuren intrapper popie-jopie waar de ander dermate hyperserieus, gesloten en introvert is dat je er ongemakkelijk van wordt. Dat ze daarnaast beiden de beste van een generatie waren staat als een paal boven water.
6 augustus 2017 00:39
RV;
Zo zie je maar dat iedereen het anders beleeft.
6 augustus 2017 01:01
RV. Je hebt het waarschijnlijk over Sanne Kant en Jolien D'Hoore, toch? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je de betekenis van introvert en popie-jopie niet weet want juist dat is m.i. op zowel Vos als van Moorsel totaal niet van toepassing.
6 augustus 2017 01:54
Beste ooit is zonder enige twijfel jeannie longo. Maar vos kan nog altijd fietsen tot haar 50ste dan kan ik mijn mening herzien. Longo is gewoon het symbool van het vrouwenwielrennen.
6 augustus 2017 09:39
Longo is zeker niet het symbool van het vrouwen wielrennen , totaal niet geliefd bij de wielrensters en de familie Longo draagt een zeer kwalijk verleden mee .

Doping ;

In september 1987 werd Longo betrapt op ephedrine na een 3 km-wereldrecordpoging in Colorado Springs. Ze werd hiervoor één maand geschorst.[3] In september 2011 kwam ze in opspraak omdat meerdere malen onduidelijkheid bleek te zijn over haar whereabouts.[4] Ook miste ze in anderhalf jaar tijd drie dopingtesten. Na 5,5 jaar, in maart 2017, werd Longo's man en coach Patrice Ciprelli veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor het importeren van 33 dozen EPO tussen 2008 en 2011; bovendien moest hij € 12.800 betalen aan boetes en gerechtskosten.[5][6]
6 augustus 2017 10:23
Van moorsel geeft ook in de helft van haar interviews aan geen enkel respect te hebben voor deze tegenstander van vroeger. Terwijl ze verder nooit zoiets zegt over anderen mensen.
6 augustus 2017 13:54
het zijn allebei klasbakken,alleen vos is net even meer een voorbeeld renner en een ambassadeur voor het dames wielrennen,dijkstra is een aanfluiting wat betreft zijn commentaar op het wielrennen,,wegwezen met die gast .
van vosje hebben we nl nog lang niet het laaste gezien .
6 augustus 2017 14:43
Inderdaad tragisch dat zo'n kerel als Dijkstra telkens kansen krijgt van nos. Kwaliteit of vermakelijkheid kan ie niet op scoren, je vraagt je af waar ze hun commentatoren dan op selecteren?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.