Marianne Vos revancheert zich met dubbelslag in bergrit Ronde van Catalonië
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2024 om 14:14

Marianne Vos revancheert zich met dubbelslag in bergrit Ronde van Catalonië

In de openingsetappe van de Ronde van Catalonië greep een protesterende Marianne Vos nog naast de ritzege, maar dat heeft ze in de koninginnenrit dubbel en dwars goedgemaakt. De kopvrouw van Visma | Lease a Bike won zaterdag namelijk een zware bergrit met aankomst in La Molina door solo (!) te winnen. Vos slaat een dubbelslag en neemt een voorschot op de eindzege; haar ploeggenote Riejanne Markus werd ruim daarachter tweede.

De tweede etappe was een serieuze bergetappe, die de rensters in 95 kilometer van La Seu d’Urgell naar La Molina – een bekende klim in het Catalaanse wielrennen – bracht. Onderweg werden de benen al getest op de lange Collada de Toses (21,4 km aan 3,2%), waarna na een afdaling de slotklim naar La Molina (11,1 km aan 4,3%). De eerste vijf kilometer liep op aan 7,3%, waar de grootste verschillen gemaakt moesten worden.

Op de beklimming van Collada de Toses nam AG Insurance-Soudal het heft in handen. Die ploeg had met Ally Wollaston de klassementsleidster in de ploeg, maar hoopte ook op Ashleigh Moolman op de slotklim. Het Belgische team haalde een kopgroep van twaalf, met daarbij onder meer Cecilie Uttrup Ludwig, Maud Oudeman en Justine Ghekiere terug.

foto: Cor Vos

Visma | Lease a Bike maakt de koers hard
Een compleet peloton begon op die manier aan de slotklim naar La Molina, waar FDJ-SUEZ aan de voet de kop overnam. De demarrages kwamen echter van Visma | Lease a Bike, dat duidelijk aanvallende intenties had. Eerst koos Fem van Empel de aanval, daarna kersverse nieuwkomer Femke de Vries en daarna zelfs Marianne Vos.

Door al die aanvalen werd de favorietengroep flink uitgedund en moesten de concurrenten van Riejanne Markus het werk opknappen. Katrine Aalerud schoof mee met Vos, terwijl Markus in een groepje met Minke Solbjørk Anderson en Cédrine Kerbaol volgde. Drie kilometer voor de top koos Vos opnieuw de aanval, waarna ze solo wegreed.

Vos soleert naar ritzege en leiderstrui
Dat gebeurde op een goed moment, want vlak voor de finish lag nog een korte afdaling. In die fase pakte Vos meer dan 20 seconden, terwijl Markus storend werk verrichtte in de achtervolgende groep met Anderson en Aalerud. Daardoor kon de geslepen Vos solo naar de overwinning rijden in La Molina, waarmee ze een dubbelslag sloeg in het algemeen klassement.

Markus maakte het feest compleet door 51 seconden later tweede te worden, voor Aalerud. In het algemeen klassement leidt Vos daardoor met ongeveer een minuut voorsprong op Markus, met nog een heuvelachtige etappe – met vlakke finale – naar Barcelona te gaan.