Marianne Vos wint wegwedstrijd Crescent Vårgardå na late aanval

maandag 13 augustus 2018 om 20:42
Marianne Vos wint wegwedstrijd Crescent Vårgardå na late aanval

foto: Orange Pictures / Jos Kafoe

Marianne Vos heeft de Crescent Vårgardå-wegwedstrijd gewonnen. De Nederlandse van WaowDeals versnelde in de laatste bocht van de Zweedse WorldTour-koers en verschalkte op die manier het sprintende peloton. Vos’ landgenote Kirsten Wild eindigde op de tweede plaats, titelverdedigster Lotta Lepistö werd derde.

Ondanks meerdere aanvallen in de beginfase van de koers, bleef het peloton lange tijd gesloten. Pas na de eerste van vier onverharde stroken waarop het peloton scheurde en kraakte, profiteerde Movistars Margarita Garcia van de situatie en viel aan – waarmee zij er als eerste in slaagde om een gaatje te slaan. Nog geen tien kilometer later werd ze echter vergezeld door Anna van der Breggen, Marianne Vos en Cecilie Uttrup Ludwig, die de tegenaanval inzetten.

Onverharde stroken
Meerdere ploegen zagen het gevaar en beseften dat ze deze rensters niet teveel ruimte konden geven. Het gaatje werd dan ook gauw weer gedicht. Boels-Dolmans nam dan de kop van de wedstrijd en controleerde de aanvallen die volgden. De ploeg leek de sprintersploegen pijn te willen doen voordat de finale zou beginnen. Ook op de andere onverharde stroken werd flink doorgetrokken, maar niemand kreeg de ruimte om weg te rijden.

Op de vierde en laatste onverharde strook op 48 kilometer van de finish brak het peloton en een voorste groep van zo’n vijftig rensters begon aan de laatste vier lokale ronden rond Vårgardå. Meerdere aanvallen volgden, maar opnieuw raakte niemand weg. Het was echter opnieuw Van der Breggen die op 22 kilometer meer succes had. Ze kreeg aanvankelijk Floortje Mackaij, Megan Guarnier en Ashleigh Moolman mee, maar schudde hen één voor één af.

Aanval Van der Breggen veelbelovend
Van der Breggen pakte zo’n half minuutje voorsprong, terwijl haar ploeggenoten de achtervolging belemmerden. Het zag er even veelbelovend uit voor de winnares van onder andere Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, maar ook zij hield uiteindelijk geen stand en moest zich laten terugzakken op vijf kilometer van de meet. De beslissing moest daarom maar vallen in de sprint – zo was de gedachte.

Dat bleek buiten Marianne Vos gerekend, want de drievoudig wereldkampioene maakte sluw gebruik van de laatste bocht en pakte daarmee een kleine voorsprong op het peloton. De 31-jarige winnares van de recentste BeNe Ladies Tour werd vorig jaar nog geklopt door Lotta Lepistö in de sprint, maar was vandaag zelf de beste. Kersvers Europees kampioen Scratch en Omnium Kirsten Wild eindigde op de tweede plaats, Lepistö was derde.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Dolfy 13 augustus 2018 om 20:47

Wat een versnelling was dat zeg, van Vos. Even haar vaardigheden uit veldrijden aanspreken daar. Mooie overwinning.

TheArt 13 augustus 2018 om 21:02

Wat een geniale laatste bocht was dat.

rahimns 13 augustus 2018 om 21:05

Dat was de sluwheid en ervaring van Marianne die daar op een magnifieke manier de bocht aansneed… schrijf haar nooit af.

rvb 13 augustus 2018 om 21:09

de kräckenbroet koers, belangrijk??

jooprioolpijp 13 augustus 2018 om 21:22

@redactie Het is Vårgårda – betekent Onze boerderij.
@rvb dat spul heet hier knäckebröd en het is een UCI koers… Crescent is een merk waardeloze fietsen.

LucasR 13 augustus 2018 om 21:22

Worldtour, rvb… :-/

DarkShadow 13 augustus 2018 om 21:36

@rvb, dit is het vrouwenwielrennen hé, er zijn koersen die er bij de mannen niet toe doen, of niet bestaan, die bij de vrouwen wel zéér belangrijk zijn. Dit is een world tour koers, het hoogste van het hoogste dus, op het wk na dan.

Lennimator 13 augustus 2018 om 21:38

she’s back!

Windvlaag 13 augustus 2018 om 21:52

Fijn om te lezen dat ze het nog steeds kan. Ben wel erg benieuwd naar de beelden.

RidderHans 13 augustus 2018 om 21:59

Zie Twitter Eurosport voor laatste km

Windvlaag 13 augustus 2018 om 22:27

Thanks voor het linkje, die bocht nam ze inderdaad erg lekker, gelijk veel meer snelheid als de rest, nog even flink aanzetten en het was binnen.

Mwielerfan 13 augustus 2018 om 23:17

@rvb jij weet weinig en hebt kennelijk weinig geheugen?
Dit is een grote koers en bovendien al jaren een constante op de top vrouwen kalender. Maf als je die gemist hebt. En maf om zo bijdehand te reageren als je zo weinig kennis van zaken hebt.

Jacco van Stierop 13 augustus 2018 om 23:55

Winnen door het uitgekiend nemen van de laatste bocht heeft altijd een grote schoonheid. Het kan op verschillende manieren, -de eerste wk-titel van Freire zal me altijd blijven heugen-, maar deze mag ook ingelijst worden. Wat een schitterende bocht neemt Vos daar, wat een klasse. Prachtig!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.