Marianne Vos zegeviert in La Course na ultieme jump

vrijdag 19 juli 2019 om 12:47
Marianne Vos zegeviert in La Course na ultieme jump

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft voor de tweede keer in haar carrière La Course By Le Tour de France gewonnen. De Nederlandse van CCC-Liv wist met een ultieme jump nog op en over Amanda Spratt te gaan, die meer dan twintig kilometer in de aanval had gereden. Leah Kirchmann en Cecilie Uttrup Ludwig mochten mee het podium op.

In Italië werd afgelopen week gestreden in de Giro Rosa, maar vandaag stond alweer de volgende Women’s WorldTour-koers op het programma: La Course! Titelverdediger Annemiek van Vleuten leek de wedstrijd te moeten missen, maar de Nederlandse besloot op het laatste moment toch mee te doen. Verder was het uitkijken naar onder meer topfavoriete Marianne Vos, wereldkampioene Anna van der Breggen en Elisabeth Deignan.

Sterke kopgroep 
De rensters begonnen al vroeg aan de 121 kilometer lange wedstrijd, met start en finish in het Zuid-Franse Pau. Na een vrij nerveuze start wisten elf vrouwen elkaar te vinden. De namen? Alexandra Manly, Sarah Roy, Karol-Ann Canuel, Jeanne Korevaar, Elise Chabbey, Nikola Nosková, Alexis Ryan, Liane Lippert, Audrey Cordon-Ragot, Évita Muzic en Sofie de Vuyst.

De twaalf vluchters wisten een maximale voorsprong bij elkaar te fietsen van net geen twee minuten. In het peloton probeerde Mitchelton-Scott – de ploeg van Van Vleuten – het verschil binnen de perken te houden, wat niet onlogisch was gezien de sterkte van de kopgroep. Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van de vluchters gedaald tot minder dan één minuut.

Audrey Cordon-Ragot in de aanval – foto: Cor Vos

Van Vleuten valt aan, peloton spat uiteen 
Dit was het sein voor de 29-jarige Cordon-Ragot om te versnellen. De Française van Trek-Segafredo begon niet veel later aan de zoveelste passage van de Côte de Gelos (1,1 km aan 7,7%). Dit bleek de uitverkoren plek voor Van Vleuten om aan te vallen. De kersverse winnares van de Giro Rosa schudde eens flink aan de boom, maar ze wist haar voornaamste rivalen niet af te schudden.

Vos, Van der Breggen en Katarzyna Niewiadoma zaten aan het wiel van Van Vleuten, maar Deignan en Demi Vollering hadden zich wel laten verrassen. De Britse moest van groepje naar groepje springen, aangezien het peloton volledig uit elkaar was geslagen. Het verschil tussen Deignan en het groepje Van Vleuten-Van der Breggen: meer dan één minuut. De oud-wereldkampioene zou deze editie van La Course niet winnen.

Spratt versus de rest 
Maar wie dan wel? Een pelotonnetje van ruim dertig rensters begon aan de laatste veertig kilometer, maar de favorieten hadden geen zin om gegroepeerd naar de volgende helling te rijden. En dus zagen we een aanval van Amanda Spratt, Ashleigh Moolman, Soraya Paladin, Cecile Ludwig en Lucinda Brand. Dit vijftal kreeg even de ruimte van de achtervolgers, maar bij het ingaan van de laatste ronde kwam alles weer samen.

Het was vervolgens wachten op een nieuwe aanval, die er uiteindelijk kwam van Spratt. De Australische klimster van Mitchelton-Scott kreeg de ruimte van de overige favorieten, waardoor ze al snel een halve minuut wist uit te lopen. In de achtervolgende groep werd er even getwijfeld, aangezien Van Vleuten (ploeggenote van Spratt) plots de benen stil hield. Het moest daarom komen van topfavoriete Vos en haar ploeggenotes van CCC-Liv.

Favorieten kijken naar elkaar
De Nederlandse formatie had duidelijk vertrouwen in de 32-jarige Brabantse, want plots zagen we aardig wat oranjehemden op kop van de achtervolgende groep. De knechten wilden zich leeg rijden tot aan de voet van de Côte d’Esquillot, maar daar dacht Lucinda Brand anders over. De Nederlandse viel aan in de afdaling na het plaatsje Medout. Hierdoor begon de achtervolgende groep verbrokkeld aan de laatste klim van La Course.

Op deze niet al te lastige Côte d’Esquillot probeerden Vos en Ludwig naar Spratt toe te rijden, maar de favorieten wisten elkaar niet te lossen. Bovendien waren de achtervolgers niet bereid om echt samen te werken, waardoor Spratt haar (beperkte) voorsprong wist vast te houden. De eenzame vluchter begon dan ook als eerste aan de korte maar steile Rue Mulot, op enkele honderden meters van de finish.

foto: Cor Vos

Vos pakt de zege na indrukwekkende sprint 
In de achtervolgende groep ontstond er net op tijd een georganiseerde achtervolging, waardoor één goed getimede jump genoeg leek om het gat te dichten. Spratt viel zeker niet stil, maar ze was niet in staat om een ontketende Vos achter zich te houden. De Nederlandse wist met een indrukwekkende versnelling iedereen uit het wiel te sprinten, op weg naar een nieuwe zege.

In de schaduw van Vos spurtte de Canadese Kirchmann naar een tweede plaats, voor de Deense Ludwig. Met Lucinda Brand (vierde), Annemiek van Vleuten (zevende) en Anna van de Breggen (tiende) finishten er nog drie Nederlanders in de top-10.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair