Marijn van den Berg klopt Jon Aberasturi na fotofinish in Région Pays de la Loire Tour
foto: Cor Vos
dinsdag 2 april 2024 om 16:18

Marijn van den Berg klopt Jon Aberasturi na fotofinish in Région Pays de la Loire Tour

Een Nederlandse zege in de Région Pays de la Loire Tour. De eerste etappe van de Franse rittenkoers is namelijk gewonnen door Marijn van den Berg. De rappe man van EF Education-EasyPost versloeg in Saint-Jean-de-Monts Jon Aberaturi, al moest er een fotofinish aan te pas komen. David Dekker eindigde als derde.

In Fontenay-le-Comte, een historisch stadje in het binnenland van de Vendée, begon vandaag de 70ste editie van de Région Pays de la Loire Tour. Op de eerste dag leken de rappe mannen aan zet, aangezien het peloton – in een rit van net iets meer dan 210 kilometer – over grotendeels vlakke wegen werd gestuurd. In finishplaats Saint-Jean-de-Monts konden we normaliter een sprintclash verwachten met onder meer Sam Bennett, Bryan Coquard, David Dekker, Alberto Dainese, Jakub Mareczko en Marijn van den Berg.

Belg Matthys maakt deel uit van kopgroep 
Maar eerst moesten de sprintersteams nog drie vluchters zien in te rekenen. De Australiër Declan Irvine (Novo Nordisk), Belg Louka Matthys (Bingoal WB) en Fransman Jean-Louis Le Ny (Nice Métropole Côte d’Azur) trokken vlak na de start hun aanvallende koersschoenen aan en vormden de vlucht van de dag. Dit trio wist een maximale voorsprong te vergaren van om en nabij de vijf minuten, maar dit bleek niet genoeg om het feestje van de sprinters te verstieren.

Irvine, Matthys en Le Ny werden dan ook al vrij snel weer bij de lurven gegrepen, maar dit bleek voor drie andere renners dan weer het sein om er vanonder te muizen. Darren Rafferty (EF Education-EasyPost), Kévin Ledanois (Arkéa-B&B Hotels) en Rait Ärm (Van Rysel-Roubaix) vonden elkaar in hun aanvalsdrang en reden een tijdje voor het peloton uit, maar ook deze vlucht hield geen stand. Met nog vijftien kilometer te gaan was de hergroepering een feit, en konden we ons gaan opmaken voor de verwachte sprint.

Fotofinish 
In de laatste kilometers waren er nog enkele uitvalspogingen – zo probeerde Ángel Fuentes van Burgos-BH de rappe mannen nog te verrassen – maar een massasprint bleek niet te vermijden. Tudor, Groupama-FDJ, Uno-X Mobility en Decathlon AG2R La Mondiale probeerden hun sprinttreintjes zo goed mogelijk op de rails te zetten, waardoor er een hevig gevecht ontstond voor de juiste posities. In deze nerveuze finale wisten de Nederlandse sprinters zich te onderscheiden.

Marijn van den Berg leek na een lead out uit het boekje naar de zege te snellen, maar zag Jon Aberasturi in de laatste meters nog langszij komen. De Bask van Euskaltel-Euskadi had in de laatste meters nog een ultieme jump in huis, net als Van den Berg, waardoor het verschil aan de streep niet met het blote oog waarneembaar was. De fotofinish bracht uitsluitsel: Van den Berg bleek toch net iets sneller dan Aberasturi en werd zo tot winnaar uitgeroepen. Aberasturi was dus tweede, David Dekker eindigde als derde.

Van den Berg trekt zo de goede lijn van de voorbije weken door. Een kleine twee weken geleden boekte hij in de Ronde van Catalonië zijn eerste zege van het seizoen, nu staat de teller voor 2024 alweer op twee.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.