Marko Kump wint in CRO Race na millimetersprint
foto: Cor Vos
dinsdag 1 oktober 2019 om 16:45

Marko Kump wint in CRO Race na millimetersprint

De eerste etappe van de CRO Race is gewonnen door Marko Kump. De Sloveen van Adria Mobil versloeg na een etappe van 200 kilometer Yevgeniy Gidich en Eduard Michael Grosu, al was het verschil met het blote oog niet te zien. Kump is tevens de eerste leider.

De zesdaagse etappekoers – de eerste wedstrijd na het wereldkampioenschap wielrennen – werd vandaag afgetrapt met een 200 kilometer lange etappe van Osijek naar Lipik. De kans op een massasprint in de straten van Liplik was levensgroot, gezien het relatief vlakke parcours. Het was dus uitkijken naar de snelle mannen, al moesten we wel met een vergrootglas zoeken naar sprinters van naam en faam.

Favorieten roeren zich 
Het bleef lang onrustig tussen Osijek en Lipik, aangezien favorieten als Adam Yates en Matej Mohorič zich lieten zien in hun jacht op bonificatieseconden. Een eerste vroege vlucht werd al relatief snel ingerekend, maar niet veel later kregen Alexis Guerrin, Florian Kierner en Tobias Nolde de ruimte van het peloton. Deze drie aanvallers wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van ruim vier minuten.

Nolde had echter geen zin om de hele dag met Guerrin en Kierner rond te rijden. De jonge Duitser van P&S Metalltechnik reed dan ook weg van zijn twee medevluchters, in de hoop een lange solo af te ronden, maar niet iedereen is Annemiek van Vleuten. Nolde kreeg op vijftien kilometer van de finish het gezelschap van een Oostenrijker: Markus Wildauer. De 21-jarige tegenaanvaller ging op en over Nolde.

CCC op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Kump of Gidich: wie wint? 
Het verschil tussen Wildaur en het peloton liep op tot bijna één minuut, maar de vlucht van de Oostenrijker was geen lang leven beschoren. De dappere Wildauer werd met nog goed vier kilometer te gaan ingerekend door de mannen van Bahrain Merida, die op kop reden voor hun sprinter Grega Bole. De ervaren Italiaan Mauro Finetto probeerde de snelle mannen nog te verrassen met een ultieme aanval, maar we kregen ‘gewoon’ een sprint.

Het leek te gaan tussen de Sloveen Kump en de Roemeen Grosu, maar het was de Kazach Gidich die in extremis nog kwam opzetten. De huidige Aziatische wegkampioen leek zijn sprint perfect te hebben getimed, al was het verschil simpelweg niet te zien. De jury kwam na het bestuderen van de fotofinish echter tot de conclusie dat Kump de winnaar was, voor Gidich en Grosu. Arvid de Kleijn was de eerste Nederlander op de zesde plaats.

Marko Kump – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.