Marokko en Rwanda in de race voor WK 2025
foto: WielerFlits - Maxim Horssels
donderdag 27 september 2018 om 19:43

Marokko en Rwanda in de race voor WK 2025

Het wereldkampioenschap wielrennen gaat in 2025 voor het eerst georganiseerd worden op het Afrikaanse continent. UCI-president David Lappartient maakte dat vandaag bekend in Innsbruck.

Welk Afrikaans land het wereldkampioenschap op de weg mag organiseren is nog niet bekend. Voorlopig is het een tweestrijd tussen Rwanda en Marokko, laat Dr. Wajih Azzam, voorzitter van de Afrikaanse federatie CAC, weten aan WielerFlits.

Eerder dit jaar hebben Azzam en Lappartient alle 52 nationale bonden, die zijn aangesloten bij de CAC, een brief gestuurd met de vraag of ze een officieel bid willen indienen. Tot op heden hebben zich Rwanda en Marokko zich gemeld.

“Het is een grote droom voor Afrika. Ik heb goede hoop dat nog meer landen zich gaan aanbieden”, aldus Azzam. Afrikaanse landen hebben tot september 2019 de tijd om zich aan te melden. Het management comité van de UCI beslist vervolgens welk land het WK daadwerkelijk mag organiseren.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
27 september 2018 19:51
Vet! Al blijft het met een land als Rwanda een beetje dubbel gezien hun schijt aan mensenrechten.
27 september 2018 20:06
Vind ik geweldig!
27 september 2018 21:52
Mooi dat het ook eens in Afrika is. Persoonlijk zie ik het liever in Ethiopië, Namibië of Zuid-Afrika, in plaats van de twee genoemde landen. Maar dat kan dus nog veranderen, in theorie, begrijp ik. Namibië of Zuid-Afrika moet in september prima te doen zijn, wanneer het daar vroeg voorjaar is.
  27 september 2018 23:10
  Eritrea zou eigenlijk de beste keuze zijn wbt wielercultuur denk ik. Maar daar is het momenteel niet helemaal veilig volgens mij. In Rwanda leeft het wielrennen in ieder geval ook best behoorlijk geloof ik. Lijkt mij wel gaaf!
  27 september 2018 23:15
  Leeft enorm in Rwanda zelfs. Die schrijven echt artikelen in hun kranten over iedere race waar Areruya start bijvoorbeeld. En ik zag beelden van de Tour van Rwanda, daar staat zoveel publiek dat is vergelijkbaar met een tourstart in Nederland.

  Ik vind het mooi voor Rwanda.
  27 september 2018 23:18
  https://youtu.be/dQ4xT8mXupQ

  Iets als dit bijvoorbeeld, prachtig toch?
  28 september 2018 00:04
  Heel vet! Krijg bijna zin om het ticket vast te boeken.
  28 september 2018 00:39
  Eritrea en Ethiopië hebben afgelopen maand eindelijk een akkoord gesloten over een langlopend grensconflict, ook met een ander buurland Djibouti zijn nu gesprekken aan de gang om spanningen op te lossen.
  Dus misschien is de situatie daar tegen 2025 voldoende verbeterd.

  Burkina Faso heeft ook wel wielercultuur, maar is logistiek niet echt realistisch denk ik.
  28 september 2018 08:54
  Eritrea heeft nog wel meer issues dan de grens met Ethiopië. Mensen ondergronds opsluiten bijvoorbeeld. Oneindige dienstplicht
27 september 2018 22:27
Finish boven op de mount Karisimbi klinkt al geweldig
27 september 2018 23:01
De mensenrechtensituatie in Rwanda is wel wat verbeterd. T.o.v. een aantal jaar geleden is er een afname van mishandeling en foltering door politie en militairen, en ook minder buitengerechtelijke executies en moorden. Positieve ontwikkelingen dus.
Het is één van de veiligste landen in Afrika en dat alleen al zou een goed argument zijn voor Rwanda.
Marokko is - met onze Nederlandse bril op - trouwens ook bepaald geen rechtstaat naar West-Europees model.
Maar inderdaad, respect voor mensenrechten lijkt niet heel relevant voor de toekenning van een groot sportevenement. Rusland, China, Qatar zijn de meest in het oog springende voorbeelden.
  28 september 2018 00:13
  En toch he: hoe zit dat met die Nederlandse bril van ons? Onze regering steunt blijkbaar barbaarse praktijken in Syrië, trekt zich niets aan van hoe het volk over de dividend belasting denkt en daarbij is ons landje de nummer 1 narco staat van Europa... Om zo maar eens wat te noemen.

  Het is hier goed toeven, maar Nederland is ook niet het braafste jongetje van de klas, wil ik maar zeggen. 'tis altijd makkelijk wijzen naar anderen, terwijl we vaak veel te weinig van de ander weten om een werkelijk oordeel te kunnen vellen.
27 september 2018 23:25
Zou heel mooi zijn voor Rwanda (en sowieso voor het continent).
Zoals hier al gezegd wordt: bij de Tour du Rwanda is er altijd massale belangstelling, de kranten staan vol met stukken over wielrennen.

Die mensenrechten; tja. Zie het als een land met een geaccepteerde enkelvoudige politieke (en leger) macht. In hoeverre geaccepteerd echt geaccepteerd is, is wel de vraag. En die is heel moeilijk te beantwoorden.

Verder is het klimaat top, is het veilig, worden de wegen steeds beter en is het een mooi fietsland (uit eigen ervaring, 3 jaar daar gewoond), zou graag meedenken over het parcours:).
28 september 2018 00:09
De Muur van Kigali - zin in!
  28 september 2018 00:14
  Haha! Hij is prachtig ja. Pittig ding.
28 september 2018 09:16
Ik vind het een nobel streven maar in zo goed als alle Afrikaanse landen heeft een wk wielrennen toch niets te zoeken?

Ik lees hierboven dat Eritrea, Ethiopië en Rwanda een wielercultuur hebben...hou op hoor. Die landen zijn straatarm en de mensen hebben geen cent te makken. Die hebben geen wielercultuur.

Dat er tijdens de tour de Rwanda rijen met mensen langs de weg staan komt omdat zo’n wielerpeloton hartstikke interssant is, niet omdat ze wieler cultuur hebben.
  28 september 2018 10:06
  Ik ben toevallig in al die landen geweest en wielrennen wordt daar echt wel serieus genomen hoor en het leeft er enorm. Uiteraard niet zo erg als het hardlopen of zoals in Vlaanderen, maar waar wel? In Oostenrijk? Daar heeft het WK wielrennen dan toch ook niets te zoeken?

  Dat mensen geen cent te makken hebben staat toch los van of er wielerliefhebbers zijn? Vreemde redenatie.

  Zoals KimJungPoels al aangeeft staan de kranten (vooral in Rwanda) er vol mee.
  28 september 2018 19:44
  McMulenga

  Wat een onzin schrijf jij joh. Wat versta jij eigenlijk onder wielercultuur?

  We hadden pas geleden een wk in Doha. Daar wonen geen wielerfans, daar zijn geen verenigingen en geen plaatselijke wedstrijden. De wielersport - kortom- stelt daar geen bibs voor.

  Dat is in Rwanda of Eritrea echt wel even anders hoor...
28 september 2018 12:13
Ga elke 2 jaar naar Marokko en heb al heel veel plekken in Marokko bezocht.
Eind september is het ideaal koersweer. Je hebt overal heuvels en natuurlijk het atlas gebergte.
Ik verwacht dat als Marokko het wordt er noordelijk in de regio Tanger/ Tetouan (zie google maps) gekoerst wordt daar is het zeker niet te warm die tijd, zijn goede wegen en goede accommodaties voor enorme toeschouwers aantallen en de ploegen etc...
28 september 2018 12:18
Ik heb zelfs gezien dat er veel 2e hands fietsen naar Marokko worden gexporteerd door een Nederlandse start up om meer mensen te laten fietsen.
Het is natuurlijk mooi weer vaak in Marokko en gezond. Alleen helaas zijn veel wegen alleen maar autoroutes dus is het wel zeer onveilig ivg met Nederland, maar dat is het volgens mij overal in de wereld hahahha
  28 september 2018 12:27
  Ben er zoveel jaar terug paar keer geweest met de auto. Toen lag er enkel van Tanger naar Casablanca een snelweg (richting zuiden). Heb begrepen dat er al veel veranderd is, de laatste 10 jaar. Denk dat Marokko nu net wel een land is waar je een goede impuls zou kunnen geven aan een hoop zaken met zo'n WK.
  28 september 2018 13:39
  Klopt extreem veel veranderd qua infrastructuur wegenen vliegvelden is het geweldig geregeld nu. Alleen als je hoog in de atlas komt wordt het slecht maar dat is natuurlijk niet raar als je weet dat Marokko groter is dan n land als Frankrijk. Slimme investeringen op duurzame energie grootste zonnepark ter wereld om energie kosten af te bouwen en met die besparing kan weer in onderwijs en gezondheidszorg geïnvesteerd worden. Het is zeker niet zo modern als Nederland maar ze hebben een grote inhaalslag gemaakt de laatste jaren. Een wk zou geweldig zijn ze hebben al meerdere malen het wk voetbal proberen binnen te halen! Helaas steeds net niet door veel corruptie in de fifa

Om te reageren moet je ingelogd zijn.