Bastianelli voorkomt Nederlands feestje op EK op de weg, Vos tweede
Foto: Orange Pictures / SWpix.com
zondag 5 augustus 2018 om 17:01

Bastianelli voorkomt Nederlands feestje op EK op de weg, Vos tweede

De Italiaan Marta Bastianelli heeft in Glasgow het EK op de weg gewonnen door Marianne Vos te kloppen. Lang zag het ernaar uit dat Anna van der Breggen of Elisa Longo Borghini in een sprint-a-deux uit zouden maken wie de nieuwe Europees kampioen zou worden, maar zij werden in de slotkilometer nog teruggepakt.

In Glasgow streden de Nederlandse vrouwen zondagmiddag voor prolongatie van de Europese titel op de weg. Een jaar na de zege van Marianne Vos hoopte de oranje ploeg opnieuw iemand in de blauw-witte trui te heisen; met veel toprensters aan de start leek dat op voorhand niet onmogelijk.

Nederland de gehele koers actief, Wright soleert
Het team van Thorwald Veneberg toonde die ambities de gehele koers; elke keer als een groep rensters wegreed, zat een Nederlandse erbij. In de openingsfase toonde vooral Lucinda Brand zich actief. Vlak voor halverwege koers had een groepje met daarin Brand, Lisa Klein, Nadia Quagliotto, Juliette Labous en Sophie Wright bijna anderhalve minuut voorsprong op het peloton. De samenwerking stokte echter, waardoor een hergroepering volgde.

De Brit Wright was echter voor de hergroepering ten aanval getrokken. De pas 19-jarige renster perste vervolgens een indrukwekkende solo uit de benen. Haar voorsprong bedroeg bijna drie minuten met nog zestig kilometer te gaan, maar toen er in het peloton echt gekoerst werd, slonk haar voorsprong snel. Met nog 36 kilometer te gaan was de actieve Sabrina Stultiens de eerste die Wright oppikte. Zij trok stevig door met de Brit in haar wiel. Succes had Stultiens echter niet. Haar poging luidde alleen een spervuur aanvallen in.

Aanval Van der Breggen lijkt beslissend te zijn, Bastianelli verstiert Nederlands feestje
Vaak waren de Nederlanders betrokken bij deze aanvallen: Chantal Blaak probeerde het, evenals Van der Breggen. Van der Breggen probeerde het in de laatste twintig kilometer en kreeg Longo Borghini met zich mee. Eerst sloot Danielle Rowe aan, daarna nog Aude Biannic samen met Floortje Mackaij. De vogels leken gevlogen te zijn totdat het peloton onder leiding van de Nederlanders gevaarlijk dichtbij kwam.

Van der Breggen attaqueerde nog eenmaal en kreeg opnieuw Longo Borghini met zich mee. Deze keer leek de aanval opnieuw definitief te zijn, maar door een gebrekkige samenwerking wist het peloton nog terug te keren. Nederland nestelde zich direct aan kop om Lorena Wiebes naar de zege te piloteren, maar zij kwam er niet aan te pas. Bastianelli klopte vervolgens Vos en verstierde zo het Nederlandse feestje.

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
5 augustus 2018 17:34
@nickdt
Heb je wel gezien hoe anna ZELF heeft gereden de laatste kilometers?
5 augustus 2018 17:39
Ach ja @ jkjustin sommige mensen zijn zo verward geraakt dat ze het zelf ook niet meer zien ;) Van der Breggen trok nog vol de sprint aan voor Wiebes, dat is niet bepaald onenigheid.
5 augustus 2018 17:41
Wat een blamage alle dames er naast zetten en een nieuwe ploeg rond van Vleuten.
Nederland hoort op dit moment tot de top maar dit is echt waardeloos.
5 augustus 2018 17:45
@dave
Gelijk heb je!
Bij de NOS had de commentator ook geen idee meer waar ie het over had...
5 augustus 2018 17:54
Mackaij ging de sprint aan voor Wiebes. Van der Breggen wil zelf winnen en dat mag ook, maar dan moet je niet de aangewezen topvrouw in de weg rijden/insluiten.
5 augustus 2018 18:04
v.d. Breggen trok volledig de sprint aan vanaf 550m. tot 250m. voor de streep, niks eigen belang. Mackay was niet echt scherp meer om over te nemen en Wiebes kwam te kort. Vos reed een eigen sprint en kwam nog dichtbij.
5 augustus 2018 18:08
De kritiek op deze site vind ik wel erg overdreven. Vaak winnen de vrouwen wel. Toch vind ik het raar dat Anna het zelfvertrouwen niet had om het zelf af te maken. Was dit een instructie van Venenberg of heeft ze dat zelf aangegeven????
5 augustus 2018 18:14
@laatste man
Kijk de beelden maar terug op 250m van de streep zorgt van der Breggen dat Wiebes er niet uit kan, dan ben je te weinig met je taak bezig en teveel met jezelf.

@Jacco
Er waren geen oortjes dus ik neem aan dat ze zelf besloot niet door te fietsen.
5 augustus 2018 18:22
Is het bij de Nederlandse dames niet vaker een tactiek van ieder voor zich? Vorig jaar met vd Breggen en Van Vleuten die elkaar bestookten op het WK in de laatste ronde was hetzelfde liedje. Dat Blaak er toen bijzat was hun redding, aan de teambuilding was het iig niet te danken.
5 augustus 2018 18:29
Het zag er dom uit op tv inderdaad, maar de interviews van Vos en Van der Breggen geven wel wat meer inzicht. Van der Breggen had aangegeven dat Rowe te gevaarlijk was in de sprint, waardoor Nederland achteraan ging rijden. Uiteindelijk reed ze dan alsnog weg met alleen Longo Borghini, maar dat wisten ze in het peloton niet direct, maar daarmee durfde ze het wel aan in de sprint. Daarna is kennelijk Italië voor de sprint gaan rijden. Van der Breggen had geen idee hoe ver ze voor lag omdat er geen tijdsverschillen waren, en geen overzicht op het parcours, waardoor het peloton alsnog terug kwam. En Wiebes had kramp in de sprint.
5 augustus 2018 18:33
Maar waarom dan nog op kop rijden, als Rowe is teruggepakt? Ze weten welke 2 dan nog op kop zijn en wie normaal gesproken dan wint.
5 augustus 2018 18:35
Te heet voor mij om zelf te fietsen :-( , 1e keer ik keek naar dameswielrennen dit jaar lol.
5 augustus 2018 18:40
@Imbatido
1. Waarom rijdt mackij dan naar dat groepje met Rowe toe, ipv op kop rijden in het peleton?
2. Waarom gaan de 2 dames in de kopgroep op kop rijden? wanneer ze weten dat Rowe sneller is?
5 augustus 2018 18:40
Knap, 3 Nederlandsen bij de eerste 3, toch een overwicht tov de andere landen.
5 augustus 2018 19:03
@ Mavi,
v.d. Breggen deed een prima lead-out van meer dan 300 tot vlak voor de finish. Er was ruimte voor Mackay en Wiebes, beide kwamen er niet overheen.
5 augustus 2018 19:06
Het is een spuuglelijke trui, dus niemand in het nederlandse kamp wil hier de rest van het seizoen en begin volgend seizoen in rondrijden.
Vindt ik persoonlijk wel begrijpelijk.
On; aparte tactiek, maar het is meer het gunnen aan Wiebes (die het vandaag niet heeft/had) dan gaan voor eigen kansen buiten de afspraken om, dat het feestje versjteerd.
Verder wel knappe uitslagen en een aantrekkelijke wedstrijd voor team NL.
5 augustus 2018 19:11
Heet ze echt Wiebes? Kan ze geen minister worden?

De beste renster mag niet winnen. Ongelooflijk.
5 augustus 2018 19:23
Sommige dingen zijn te verklaren door geen oortjes. Maar waarom vdb zich liet inlopen?
Heeft de bondscoach (venenberg) dit bedacht? Absurd
5 augustus 2018 19:28
Dank imbatido verklaard een hoop.
Wel suf dat vdb niet het vertrouwen had om rode eraf te rijden op de heuveltjes. Zij kan toch iedereen er ongeveer afrijden (als acv er niet is dan).

Lekker hypocriet van veel reaguurders. Veel mensen willen hier op het forum geen oortjes. Dat betekent dat dit soort amateurisme vaker voor gaat komen.
5 augustus 2018 19:57
En dan willen ze de lonen van het vrouwenwielrennen gelijk trekken met dat van de mannen? Zie hier waarom je dat beter niet moet doen... Man man man, bij de nieuwelingen koersen ze nog met meer verstand.
5 augustus 2018 20:04
wedstrijd niet gezien, maar zo te horen heeft Daniel Martin de oranje ploeg gecoached: alles dichtrijden om zo de tegenstand te helpen.
5 augustus 2018 20:04
Altijd spannend die vrouwenwedstrijden.
5 augustus 2018 21:17
@detekloppenman
Sneu commentaar over geld zeg.
Mollema reed gisteren trouwens minstens zo dom, als je voor de overwinning koersen als uitgangspunt neemt.
5 augustus 2018 21:24
@Mwielerfan Mollema had geen enkele andere kans, de 2e plaats was zijn beste optie.
Van de Breggen had gewoon door moeten rijden, daar is niks moeilijks aan, anders had ze ook niet met "Lamborgini" weg moeten springen..
5 augustus 2018 23:18
@belasco, Daniel Martin was niet vrij, Robert Geesink heeft het dan maar overgenomen.
Ik heb wel genoten van de koers,had een hoge drama waarde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.