Marthe Truyen: “Vanaf nu wordt de weg voor mij een hoofddoel”

Marthe Truyen: “Vanaf nu wordt de weg voor mij een hoofddoel”

Foto: Cor Vos

donderdag 18 augustus 2022 om 10:00
Interview

Toptalent Marthe Truyen (22) verlegt haar focus van het veldrijden naar het wegwielrennen. Die beslissing neemt ze na een succesvolle wegcampagne tussen mei en juli. “Waar vroeger de weg altijd mijn voorbereiding was op de crosswinter, wordt het nu andersom”, vertelt Truyen aan WielerFlits.

Marthe Truyen, lang deed die naam alleen een belletje rinkelen als groot talent onder de Belgische crossdames. Zowel bij de junioren als de beloften kroonde ze zich tot Belgische kampioene. Maar kijk, anno 2022 ontdekt de Kempense nog een nieuw facet van zichzelf. Na nog geen twintig koersdagen op de weg, heeft ze plots elf top 10-plaatsen bij de profs te pakken.

“Totaal onverwachts”, reageert Truyen. “Toen ik in februari mijn crossseizoen beëindigde, zag ik de weg alleen maar als voorbereiding op de volgende crosswinter. Maar vanaf ik mijn trainingen weer hervatte in maart, voelde ik meteen dat ik sterker was dan de jaren voordien. En dat terwijl ik net twee weken had gerust. Het ging opeens supergoed, dus kreeg ik van onze ploeg meer wedstrijddagen. En hoe beter je rijdt, hoe vaker je ook wordt uitgespeeld.”

Truyen leefde plots in een droomwereld. “In de Baloise Ladies Tour zat ik mee in de vlucht met grote namen als Ellen van Dijk en Lorena Wiebes. Een fantastische ervaring. En in Nijlen (de Spar Diamond Tour, red.) werd ik tweede na Chiara Consonni na een wedstrijd waarin we elf keer voorbij mijn voordeur reden. Dat had ik een paar weken terug nooit durven dromen.”

Foto: Cor Vos

Drastische beslissing
Haar progressie op de weg doet de Kempense een drastische beslissing nemen. “Waar vroeger de weg altijd mijn voorbereiding was op de crosswinter, wordt het nu andersom. Ik ga voortaan overschakelen naar meer competitie op de weg. Natuurlijk blijf ik crossen, maar beperkter, laagdrempeliger. Om dan van het wegseizoen mijn hoofddoel te maken.”

“Die beslissing is nog redelijk vers, van in juli. Mijn entourage weet het, maar voor de rest is het nog een verrassing. Het is duidelijk dat ik op de weg wél de resultaten kan rijden waarvoor ik in de cross te kort kom. Pas op, in het wegwielrennen behoor ik ook nog niet tot de top. Maar de kans is groter dat ik ooit iets kan presteren tussen de toppers en voor resultaten kan gaan. Koersen draait daar ten slotte toch om.”

Zit het voorbije crossseizoen daar ook voor iets tussen? “Misschien wel. Ik was nochtans wel tevreden, want top 20 in de wereldbekers is niet slecht. Maar anderzijds is dat nog heel ver van de top 10. Het kan ook zijn dat ik volgend jaar de stap richting de top 10 zet, maar dan ben je nog ver van de top 5. En al helemaal van de overwinning. Op de weg zit ik dichter bij meedoen voor overwinningen dan in de cross, en dat motiveert mij in mijn beslissing.”

Langer bij Plantur-Pura
Wat de combinatie cross-weg betreft, kan Truyen bij Plantur-Pura (de damesploeg van Alpecin-Deceuninck, red.) niet beter zitten. “Dat denk ik ook. Daarom heb ik mijn akkoord gegeven om nog drie jaar bij de ploeg te blijven. We zetten als ploeg gigantisch grote stappen, en ik kijk er naar uit om mee met de ploeg te blijven groeien de komende jaren.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone