Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege
Foto LaPresse/Gian Mattia D'Alberto
zaterdag 7 april 2018 om 17:45

Eindwinst Roglic in Ronde van het Baskenland, Mas boekt eerste profzege

Enric Mas heeft in de slotetappe van de Ronde van het Baskenland zijn eerste profzege geboekt. De Spanjaard van Quick-Step Floors hield op de slotklim de klassementsrenners knap achter zich. Primoz Roglic moest door de aanvallen van Nairo Quintana en Mikel Landa lossen op de slotklim, maar hield genoeg voorsprong over om zo de Ronde van het Baskenland op zijn naam te schrijven.

Slechts één etappe was leider Primoz Roglic verwijderd van de eindzege in de Ronde van het Baskenland. Deze laatste rit in de Baskische etappekoers was tevens de zwaarste rit in de ronde. Liefst acht gecategoriseerde beklimmingen kreeg het peloton voor de kiezen. De twee minuten voorsprong van Roglic op Mikel Landa leken misschien geruststellend, maar Landa en Movistar kondigden voor de etappe oorlog aan.

Roglic komt ten val, maar sluit snel aan
Toen er vier kilometer afgelegd was, leek Roglic zijn klassementsambities en Movistar zijn strijdbijl te moeten begraven. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam ten val en moest in de achtervolging. Een achterstand van één minuut moest door de Sloveen goedgemaakt worden op het peloton. Het lukte Roglic met verve, al moest later nog blijken of de renner tol moest betalen voor deze vroege krachtsinspanning.

Vroege vlucht met tien renners
Ondertussen werd er vooraan in de koers een kopgroep met daarin zes renners gevormd. Tao Geoghegan Hart (Sky), Jesper Hansen (Astana), Enric Mas (Quick-Step Floors), Gregor Mühlberger (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Mitchelton-Scott) en José Joaquin Rojas (Movistar) waren de zes vooruitgeschoven pionnen. Later sloten Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Chris Hamilton (Mitchelton-Scott), Carlos Betancur (Movistar) en David Lopez (Sky) aan bij de koplopers. Zij wisten een voorsprong van drieënhalve minuut te verwerven.

Vier man, met daarin Ilnur Zakarin en Gorka Izagirre als grooste namen, zwommen lang tussen het peloton en de kopgroep, waar Trek-Segafredo zijn verantwoordelijkheid nam om Mas terug te halen, die op dat moment virtueel tweede in het klassement stond, en Julian Alaphilippe, die gelost was, verder op achterstand te rijden. Uiteindelijk sloten de vier achtervolgers aan in de kopgroep, waar de voorsprong alleen maar slonk.

Roglic weerstaat aanvallen Landa en Quintana
Op de voorlaatste klim van de dag staken Nairo Quintana en Landa de lont in het kruitvat als poging de kranig werende Roglic op achterstand te zetten. Mollema werd even op achterstand gereden, Roglic gaf echter geen krimp.

Hierna werd duidelijk dat het de Sloveen was die de Ronde van het Baskenland op zijn naam zou schrijven. Op de slotklim naar Arrate bleef Mas als laatste renner over van de vroege vlucht. Mas zag zijn voorsprong groeien van twintig seconden naar vijftig seconden op het peloton en twintig seconden op de achtervolgers De Gendt en Quintana, die als springplank fungeerde voor Landa.

Roglic en Mas houden stand op slotklim
Met nog vier kilometer te gaan deed de Bask een ultieme poging om Roglic te lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reageerde niet op Landa en reed op eigen tempo naar de streep om zo de schade te beperken. Landa breidde zijn voorsprong op Roglic rap uit, maar kwam niet meer bij de volhardende Mas. Met een tweede plaats in de daguitslag en algemeen klassement besloot de coureur van Movistar zijn Ronde van het Baskenland.

Roglic kwam 42 seconden later dan Landa binnen, maar zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen. Mollema, die de dag als vijfde begon, moest lossen op de slotklim en zag in het klassement Patrick Konrad, Emanuel Buchmann en Quintana over zich heen komen.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
7 april 2018 19:37
@t731.. Zeker een punt, maar de financiële ruggensteun van TLJ is gewoon niet van dien aard om knechten aan te trekken die niet zouden misstaan als kopman in de kleinere koersen. Je moet dus de overige kopmannen (Kruijswijk, Bennet, Gesink) zover zien te krijgen hun eigen ambities overboord te gooien. Bij deze drie zie ik gewoon niet de killersmentaliteit (en het talent) van Roglic. Alleen moet je als ploegleiding wel de ballen hebben die knoop door te hakken. Zonder die drie wordt het namelijk heel moeilijk voor Roglic om in de top 3 van een grote ronde te eindigen. Die ego's moet je dus heel subtiel breken. Doe je dit te resoluut, dan verkassen ze naar een andere ploeg. De kaarten zijn nu geschud bij TLJ. Van de weekkoersen gaan ze nu met Roglic het accent verleggen naar de grote rondes. Het is nu aan de overige kopmannen om te buigen of te barsten.. Roglic is dé man , en nu maar zien hoe diplomatisch de ploegleiding van TLJ dit weet over te brengen..
7 april 2018 19:39
De team geeft op de site aan dat de ploeg echt heeft moeten vechten om Roglic terug te brengen na zijn val omdat de andere ploegen vol gas hebben gegeven. Dat heeft echt krachten gekost... natuurlijk waren het vooral jonge gasten die hem hier hebben moeten ondersteunen maar ze hebben denk ik hier gezien wat koersen is op WT niveau... hier worden ze echt wel weer beter van. Respect voor de jongens en Roglic heeft de overwinning echt niet gestolen... mooie prestatie.
7 april 2018 19:42
@ fort: zo kijk ik er ook tegenaan. 'In het hol van de leeuw' met een jonge ploeg in ondersteuning van je (zeer getalenteerde) kopman de hoofdprijs weghalen vind ik meer dan knap.
7 april 2018 19:47
Respect voor de TLJ ers, maar geen van hen heeft uitgereden vgs de uitslag, da’s toch ook wel bijzonder. Des te meer respect voor Roglic. Ook van Sunweb overigens maar twee finishers.
7 april 2018 19:47
En stel.. ze hebben de knechten die voor 'betere' ondersteuning zorgen. Dan krijg je Sky/Movistar achtige ploegen. Dat is ook niet wat je wilt zien.

Alles bij elkaar is dit een prima prestatie als ploeg/renner ook gezien het budget.
7 april 2018 19:49
@xistnc
De ondersteuning was vandaag ook top. Ik denk dat iemand zijn fiets heeft afgestaan want rond de 25-30km kwamen er 2 jongens terug aansluiten en hebben ze direct een fietswissel gedaan. Die 2 brachten Roglic weer terug. Ook geweldige timing van de teamleiding om het op dit moment te doen want daarna is het niet meer stil gevallen. De kritiek is vooral op het aantal klimmers in de selectie en wie er opgesteld worden, en dat is al jaren een probleem. Gaat er vandaag na kilometer 40 ook maar iets mis dan verlies je deze ronde terwijl je verreweg de beste renner in koers hebt.
7 april 2018 19:49
Teuns klimt met de dag beter. Vandaag 4e en net geen top10 in de eindstand.
Lambrecht netjes. 48e in Abu Dhabi, 28e in Catalonië en nu al 18e in de eindstand.
Ook de Tier knap gereden. Het gaat steeds beter met klimmend België.
7 april 2018 19:55
Wel vies zeg. De gele trui valt en ploegen gaan rijden. Gelukkig heeft de ploeg hem uitstekend terug weten te brengen
7 april 2018 19:56
@NDI22
Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. En ja, dan heeft TLJ niet de mannen (en overigens ook niet de status) om veel recht te zetten, tenzij ze het hele jaar overal hun sterkste selectie op kunnen stellen. Maar dat is utopisch.

Vandaag hebben ze laten zien dat ze wel degelijk iets recht kunnen zetten. Als ze vandaag die klimmer wél hadden gehad, hadden ze misschien weer net het mannetje tekort gekomen om Roglic in het begin terug te brengen. Diezelfde klimmer was bovendien in alle andere etappes nutteloos geweest, want echte bergen waren er niet.
7 april 2018 20:10
Oh wat een geweldig knappe overwinning van het klassement van Roglic, wat een heerlijke renner is dat toch, tikje onvoorspelbaar en er wil nog wel eens wat 'mis gaan' maar dat maakt het alleen maar spannender en leuker als het lukt! Fijn dat de ploeg hem terug heeft kunnen brengen en hij heeft het geweldig knap afgemaakt tegen zo'n Movistarblok! Ook mooi van Mas!
7 april 2018 20:10
Waar is Alaphilippe gebleven? Ik zie hem niet terug in het klassement!
7 april 2018 20:12
Inderdaad, TLJ heeft niet de mannen. Het is een matig team in vergelijking met de meeste andere WT teams, qua knechten bergop.
Gegeven dat, hebben ze het vandaag prima gedaan lijkt me.
7 april 2018 20:12
Team Sky heeft een veel groter budget en eentje op plaats negen en de anderen op grote achterstand. Dus gied werk TLJ.
7 april 2018 20:16
Ik heb begin niet gezien maar vind het buitengewoon knap dat Roglic hier stand houdt. Hij heeft me met name afgelopen twee dagen erg verrast.
Daarnaast lijkt me dat TLJ gereden heeft naar zijn mogelijkheden. Het is bovendien een heel mooie ervaring voor toch een onervaren team dat de renners mee kunnen nemen in hun carrière.
7 april 2018 20:21
Niet de middelen, en wellicht toch ook keuzes gemaakt. Herinner de Giro met Kruijswijk en de edities daarvoor. Destijds hebben ze juist op de zwakte van Kruijswijk ingespeeld door 'm meer op het vlakke van dienst te zijn. Wie weet hebben ze hier hetzelfde gedacht. Al was het verder ook erg jong natuurlijk.
7 april 2018 20:26
Dit is gewoon erg netjes van roglic. De kop niet gek laten maken en gewoon op eigen tempo omhoog op de slot klim.

En de personen die hier menen dat TLJ in de breedte niet sterk genoeg is qua ondersteuning, buiten het feit dat ze hard hebben moeten werken om hem terug te brengen, eens moeten beseffen dat deze ploeg door een diep dal is gegaan qua voortbestaan en dat ze in opbouw zijn. Ze hebben genoeg jonge renners met potentie en die zullen alleen maar sterker worden met de kms in de benen... deze ploeg heeft oa met de commitment van de sponsoren de weg naar boven ingeslagen en we gaan nog erg genieten van deze gasten de komende jaren
7 april 2018 20:36
@ lalsacien
Uitslag op procyclingstats is nog onvolledig
Alaphilippe 90ste op bijna 18 minuten
Zie https://www.itzulia.eus/Classification/1/6
7 april 2018 20:36
Mooie prestatie van het hele team. Maar in de slotfase stond Roglic er (weer) helemaal alleen voor. Dat is een groot risico, hoewel het vandaag prima afliep. Gelukwensen voor een sterke Roglic ! Ik vrees dat hij aan zijn laatste seizoen voor TLJ bezig is !
7 april 2018 20:46
Roglic heeft net zijn contract met twee jaar verlengd.
7 april 2018 20:51
@sooike
Dat zou bijzonder zijn aangezien hij een contract heeft t/m 2020.
7 april 2018 20:55
Contractuele feiten zijn voor Prins Carnaval alleen interessant, als ze hem goed uitkomen.
7 april 2018 20:56
The one man show with.... Primoz Roglic !
7 april 2018 20:58
Misschien een beetje voorbarig, maar als ik Mollema met Roglic vergelijk denk ik bij Bauke.. 'Man, ga toch lekker voor mooie dagzeges nu het nog kan' Roglic zit amper vier jaar op (semi)professioneel op een fiets en heeft nu al een palmares waar een paard de hik van krijgt. Bauke zegt na een schitterende etappe overwinning in de Tour 'Ja, maar volgend jaar gewoon weer voor het klassement'
Zodra een goed klassement voor Mollema in zicht komt (ook nu weer na de tijdrit) begint het drama.. Lekker koersen voor een mooie dagzege (zoals Gesink) want zodra het om het echie gaat zit er ineens pap in de benen.
7 april 2018 20:58
@MDKIWD Helemaal met je eens. Op dit forum veel TLJ-kritiek. Ze hebben ook zeker niet de beste formatie en ook zeker niet het hoogste budget en ondanks dat doen ze qua overwinningen goed mee dit jaar. Er zijn rijkere formaties die het met minder moeten doen. Nu ook weer een mooi succes dat voor vertrouwen zal zorgen, wie weet...morgen vervolg via Timo Roossen?
7 april 2018 21:03
Mooie zege voor Roglic en TLJ. Het werd op het einde toch nog een beetje spannend, maar Roglic loste het prima op.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.