Patrick Lefevere: “Crisisoverleg gehad over ons gebrek aan prestaties in de klassiekers”
Foto: Cor Vos
zaterdag 13 april 2024 om 09:13

Patrick Lefevere: “Crisisoverleg gehad over ons gebrek aan prestaties in de klassiekers”

Soudal Quick-Step kwam er dit voorjaar – ondanks een uitstekende Tim Merlier in de sprintkoersen – in de topklassiekers niet aan te pas. Dat is ook ploegmanager Patrick Lefevere niet ontgaan. “Afgelopen dinsdag heb ik een vergadering belegd. Voor wie het zo wil noemen: een crisisoverleg”, schrijft hij in zijn column in Het Nieuwsblad.

“Het is geen geheim dat we er ook in Parijs-Roubaix niet aan te pas gekomen zijn. De centrale vraag van onze meeting lag dus voor de hand. Waar komt het gebrek aan prestaties vandaan? Er komen dan best veel verschillende pistes op tafel. Ligt het aan het materiaal? Al zeker niet aan onze Specialized-fiets, want dat is volgens mij nog altijd de beste van het peloton. Over tubeless-banden hebben we langer gediscussieerd, maar volgens mij reed Jordi Meeus met exact hetzelfde type van dezelfde producent wél top 10.”

En dus bracht Lefevere ook zelf enkele pistes op de agenda. “Moeten voorjaarsrenners op hoogtestage gaan, zoals onder meer Yves Lampaert, Julian Alaphilippe en Casper Pedersen in februari hebben gedaan? De renners die scoren in het voorjaar achter Mathieu van der Poel zijn degene die in februari kleine voorjaarskoersen rijden, zoals de Ster van Bessèges en de Coupe de France-wedstrijden. Wij rijden daar niet om dat er te veel renners op stage zijn om selecties rond te krijgen.”

“We moeten de situatie niet dramatiseren. Op dit moment hebben we nog altijd dertien koersen gewonnen. Alleen UAE Team Emirates en Visma-Lease a Bike doen beter. Mijn sponsors hanteren de helikopterview en mikken sowieso vooral op het buitenland. Remco in Portugal en Landa in Spanje maakt hen zeker gelukkig. Het zijn de Vlaamse fans en media die een fixatie op klassiekers hebben.”

Ardennen
In het Ardennendrieluik kan Lefevere geen Remco Evenepoel inbrengen, die de afgelopen twee jaar nog het voorjaar van de ploeg redde door Luik-Bastenaken-Luik te winnen. “Zoals de Brabantse Pijl duidelijk maakte: ook in de Ardennen is de slagkracht van de ploeg beperkt. In de Waalse Pijl gaan we woensdag Ilan Van Wilder opstellen. Een beetje tegen zijn zin, want hij zit in een trainingsblok richting Ronde van Romandië. Ik snap zijn standpunt volledig, maar training alleen is een privilege dat we ons op dit moment niet kunnen veroorloven.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.