Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix
zondag 10 april 2016 om 16:58

Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De renner van Orica-GreenEDGE kwam op de velodroom van Roubaix na een enerverende wedstrijd als eerste over de finish door Tom Boonen in de sprint te kloppen. Ian Stannard mocht mee op het podium, Sep Vanmarcke viel er net naast.

Na het startschot in Compiègne ontstond er een felle strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag. Meerdere aanvallen werden in de kiem gesmoord. Boy van Poppel waagde samen met Elia Viviani en Alexander Porsev een poging, maar na zeventig kilometer werden zij weer opgeslokt door het peloton.

Zestien vluchters
Zestien renners wisten wel te ontsnappen. De vlucht van de dag bestond uit de Fransen Sylvain Chavanel (Direct Energie), Johan Le Bon (FDJ), Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM) en Maxime Daniel (AG2R La Mondiale), de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), de Slovenen Marko Kump (Lampre-Merida) en Borut Bozic (Cofidis), de Oekraïner Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), de Australiër Hayman (Orica-GreenEDGE), de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), de Italiaan Salvatore Puccio (Sky), de Spanjaard Imanol Erviti (Movistar) en de Denen Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE) en Michael Mørkøv (Katusha).

Laatstgenoemde viel door een lekke band weg uit de kopgroep. Ook Wallays moest zijn medevluchters laten gaan. De voorsprong bleef lang beperkt, maar groeide uiteindelijk uit tot meer dan drie minuten. De Nederlanders kregen onderweg af te rekenen met de nodige pech. Lars Boom kende problemen met zijn materiaal en Niki Terpstra was betrokken bij een valpartij.

Machtsgreep op honderd kilometer het einde
Nog voor het Bos van Wallers veroorzaakte een valpartij een splitsing in het peloton. Een groepje met onder meer Boonen, Rowe en Vanmarcke kreeg daardoor een voorsprong van een minuut op een groep met Sagan, Cancellara, Terpstra en Kristoff. LottoNL-Jumbo was met zes renners vertegenwoordigd.

Op de kasseistrook van Haveluy trok Tony Martin goed door, waarna de groep stevig uitdunde. Zes renners bleven over: Martin, Boonen, Stannard, Boasson Hagen, Durbridge en Wagner. Vanmarcke had door materiaalproblemen de slag gemist. Op tachtig kilometer voor het einde wist hij met een groepje aan te sluiten bij de groep-Boonen. De groep met Cancellara en Sagan verkleinde met name dankzij beulswerk van Jasper Stuyven de voorsprong.

Sky en Cancellara onderuit
Op 63 kilometer van het einde kwamen de achtervolgers bij de oorspronkelijke koplopers. Op de kasseistrook van Orchies plaatste Cancellara een versnelling. Aanvankelijk konden enkel Sagan en Ramon Sinkeldam volgen, maar later wisten meer renners aan te sluiten. Sky voerde vervolgens het tempo in de kopgroep op. De voorsprong op de groep-Cancellara nam toe, totdat er enkele Sky-renners in een bocht onderuit gingen.

Op de modderige kasseien van Mons-en-Pévèle ging Cancellara zelf onderuit. Hij nam Terpstra mee in zijn val, Sagan wist dankzij de nodige acrobatiek een val te ontwijken. Aan kop van de wedstrijd ontstond er na een versnelling van Vanmarcke een nieuwe kopgroep van zeven renners, die later uitgroeide tot tien man. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

Aanval Vanmarcke
Op Le Carrefour de l’Arbre plaatste Vanmarcke een demarrage. Er ontstond een spannend duel tussen de Belg en zijn vier achtervolgers. Met slechts vier tellen voorsprong verliet hij de strook. Vanmarcke vergrootte aanvankelijk zijn voorsprong, maar onder aanvoering van Stannard kwamen de achtervolgers met nog twaalf kilometer te gaan terug.

De vijf probeerden vervolgens om een sprint te voorkomen. Vanmarcke probeerde het nog even op de kasseistrook van Hem, maar werd door Boasson Hagen bijgehaald. Een poging van Stannard was evenmin succesvol. Met nog vier kilometer te gaan probeerde Hayman het, maar hij werd teruggepakt door Vanmarcke. Boonen wachtte de sprint niet af, maar kwam niet weg. Een poging van Stannard leek meer succes te hebben, maar werd ingerekend door Boonen, die er daarna zelf weer vandoor ging. In de straten van Roubaix sloot Hayman terug aan, die daarna brutaal zelf probeerde weg te rijden. Boonen kwam in het wiel en de twee reden gezamenlijk de wielerbaan op.

Hayman wint sprint met vijf
Vanmarcke slaagde er alsnog in om de oversteek te maken, net als Boasson Hagen en Stannard vlak voor de laatste bocht. De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad weet de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn carrière te boeken.

RIDE Magazine
205 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 9
10 april 2016 16:59
Wow wat een heerlijk einde met een perfecte winnaar.
10 april 2016 16:59
Zonder laserbehandeling aan zijn botbreuk stond hij hier niet eens aan de start.. Niet te geloven, wauw. Prachtig.
10 april 2016 17:00
Heroïsche editie!
10 april 2016 17:00
MOOISTE ROUBAIX DIE IK OOIT ZAG.

Matthew Hayman!! WAUW!! Gewoon winnaar van PR!!! En ook nog eens de sterkste in de finale!!
10 april 2016 17:00
Perfect omdat ie boonen klopt.azijnpisser
10 april 2016 17:00
Heh hehehehehe
Ik zit hier met een enorme grijns op mijn tronie!
10 april 2016 17:00
Geweldige koers. Jammer dat Sep is teruggepakt maar wat heeft ie gereden vandaag zeg
10 april 2016 17:01
Wat een geweldige wedstrijd gezien zeg!
Heerlijke winnaar ook! Zeer goede Vanmarcke gezien ook weer, en Boonen toch ook nog altijd sterker dan ik had gedacht.
Jammer dat Sagan en Fabian kansloos waren door die valpartij, maar toch heb ik continue zitten genieten!
10 april 2016 17:01
Hayman held. Zn mama zal trots zijn vanuit de nacht in Australie. Prachtig verhaal is dat.

Vanmarcke de sterkste, helaas reden Stannard en Boonen het gat dicht.
10 april 2016 17:01
Wat een winnaar
10 april 2016 17:01
Fantastische koers! Koers van begin tot eind. Hayman heeft de overwinning niet gestolen, Sep misschien wel de sterkste man in koers (althans op de kasseien), maar daarmee win je nog niet. Geweldig editie.
10 april 2016 17:01
Wow, geweldig. Holy shit wat een wedstrijd. Hayman, wat een baas.
10 april 2016 17:01
Sprakeloos. Vanaf km 1 tot finish genoten. Helden. Allemaal.
10 april 2016 17:01
@Purito+1.
10 april 2016 17:01
Dit was de hele dag op het puntje van mijn stoel genieten van deze editie! Mooiste wedstrijd van het jaar!
10 april 2016 17:01
Mooiste Rvv en P-R achter elkaar. Hoe kan hij dit winnen. Dit kan gewoon niet waar zijn. Vanuit de vroege vlucht, ongelofelijk.
10 april 2016 17:01
"Het is als een zak met ijsklontjes over het hoofd van alle landgenoten...." mooie quote van Sporza
10 april 2016 17:01
Wat een schitterende koers zeg!
Die verbaasde kop van Hayman na de finish, ik moest er bijna een traantje van laten zo mooi.
10 april 2016 17:02
Wat een prachtzege joh. Fantastisch gewoon. Jammer voor Boonen en Vanmarcke, die over de hele koers genomen waarschijnlijk de sterksten waren, maar Hayman was wel erg sterk in de finale.
10 april 2016 17:02
Mooi voor Hayman! Maar vergeet niet Boonen is voor mij nu ook echt een Held net als Sep!!!
10 april 2016 17:02
wow wat een koers ongelovelijk spannend tot het einde
alle 5 zaten steen kapot
10 april 2016 17:02
Schitterende editie van P-R met alles wat wielrennen mooi maakt, inclusief dramatiek aan het einde.
10 april 2016 17:02
Holy Hayman!!! Mooiste P-R in jaren, wat zeg ik, mooiste P-R die ik ooit heb gezien.

Geweldige winnaar en zeker niet gestolen.!!!!!!!!!!
10 april 2016 17:02
Heb helaas alleen de laatste 60 kilometer kunnen kijken, maar wat een formidabele koers. Ongelofelijke winnaar en helaas pakt Vanmarcke hem niet, want je gunt het hem toch en hij was heel sterk vandaag, en op de kasseien de beste...
10 april 2016 17:02
NIETS GAAT BOVEN PARIS ROUBAIX!!!! WAT EEN GEWELDIGE KOERS GEZIEN! WAUW!
1 2 3 9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.