‘Mathieu Van der Poel beter dan Eddy Merckx in eerste voorjaar op de weg’

dinsdag 23 april 2019 om 09:30
‘Mathieu Van der Poel beter dan Eddy Merckx in eerste voorjaar op de weg’

foto: Cor Vos

‘Merckxiaans’ is een van de superlatieven waarmee het rijden van Mathieu van der Poel het afgelopen voorjaar is uitgedrukt. En onterecht is het gebruik van die term volgens Het Nieuwsblad niet: volgens de Belgische krant doet MvdP het in zijn eerste voorjaar op de weg het zelfs beter dan Eddy Merckx.

De afgelopen weken reeg de Nederlandse kampioen op de racefiets, de mountainbike en de crossfiets de goede resultaten aaneen. Met winst in de GP de Denain, Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race haalde hij vier wedstrijden van de World Tour of de buitencategorie binnen. Daarnaast behaalde hij nog etappezeges in de Ronde van Antalya en het Circuit Cycliste Sarthe. Verder werd hij vierde in Gent-Wevelgem én de Ronde van Vlaanderen.

Merckx en De Vlaeminck delven onderspit
En dus vindt de Belgische krant het na deze indrukwekkende reeks prestaties wel op z’n plaats om een vergelijking met vedetten uit het verleden te maken. Allereerst doken ze de archieven in om de uitslagen van de grootstet wielrenner aller tijden erbij te pakken, die zijn eerste voorjaar op twintigjarige leeftijd afwerkte: “Eddy Merckx won in 1966 Milaan-Sanremo en werd derde in de toenmalige Omloop Het Volk.”

En ook Roger De Vlaeminck moet het onderspit delven volgens het dagblad. De Vlaeminck greep in zijn allereerste voorjaar op de weg de zege in de Omloop Het Volk. Daarnaast werd hij in 1969 tweede in Milaan-Sanremo, derde in Gent-Wevelgem, vijfde in Parijs-Roubaix, zesde in de Waalse Pijl en derde in het Kampioenschap van Zürich. “Ook Edwig Van Hooydonck, Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy kunnen dit soort adelbrieven niet voorleggen”, schrijf de krant tenslotte.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair