Van der Poel buigt hoofd voor Coquard in Noorwegen

vrijdag 16 augustus 2019 om 17:42
Van der Poel buigt hoofd voor Coquard in Noorwegen

foto: Cor Vos

Bryan Coquard heeft de tweede rit van de Arctic Race of Norway op zijn naam gezet. In Svolvær bleef hij Mathieu van der Poel voor in de massasprint. Christophe Laporte eindigde op de derde plaats. Van der Poel blijft wel aan de leiding van het algemeen klassement.

In de openingsetappe wist Mathieu van der Poel de concurrentie op meerdere lengtes te zetten met een indrukwekkende versnelling, waardoor de Nederlander zijn eerste wegkoers won sinds de Amstel Gold Race. Hij begon daardoor ook als leider vandaag aan de tweede rit over 164 kilometer, die de renners van Henningsvær naar Svolvær leidde. Daarmee was dit de kortste etappe van deze rittenkoers door het noorden van Noorwegen.

In de eerste tien kilometer vormde zich de lange ontsnapping met daarin de Noren Hakon Aalrust (Coop), Henrik Evensen (Joker Fuel of Norway) en Erik Nordsaeter Resell (Uno-X) en de Deen Tobias Kongstad (Riwal Readynez). De vier vluchters reden een stabiele voorsprong van drie minuten bijeen. In het peloton controleerden de ploegmaats van Van der Poel samen met de ploegen van de sprinters, die hun zinnen hadden gezet op deze tweede etappe.

De vier jonge vluchters – Eversen was met zijn 24 jaar de oudste van het stel- vormden geen gevaar voor de leiderstrui van de Nederlander; na een dag koers bedroeg hun achterstand al ruim een kwartier. Met Resell was wel de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad voor beloften van 2018 mee geschoven in de lange ontsnapping. Bij het ingaan van de laatste zestig kilometer begon het peloton de duimschroeven langzaamaan aan te draaien.

foto: Cor Vos

In de laatste twintig kilometer was het verschil al teruggeschroefd tot een minuut, waarop Aalrust en Resell even later wegreden bij hun medevluchters. Op acht kilometer van de streep ging Resell solo verder, maar ploegmaats van Christophe Laporte, Andrea Pasqualon en Danny van Poppel roken bloed. Alexey Lutsenko poogde naar Resell te springen in een poging bonificatieseconden te pakken aan de tussensprint, maar Corendon-Circus herstelde de orde.

Resell werd bijgehaald bij de tussensprint op vijf kilometer van de streep, waarna zijn ploegmaat Markus Hoelgaard het nog even solo probeerde. Ook de Noor bleek niet opgewassen tegen het peloton, waarin Danny van Poppel werd uitgeschakeld toen hij in de nervositeit het gras instuurde. Laporte zette als eerste zijn sprint in, maar de Fransman werd voorbijgesneld door zijn landgenoot Bryan Coquard. Van der Poel zat in het wiel, maar kwam er niet meer overheen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.