Mathieu van der Poel gaat in Noorwegen gewoon door met winnen

donderdag 15 augustus 2019 om 17:28
Mathieu van der Poel gaat in Noorwegen gewoon door met winnen

foto: Cor Vos

Voor Mathieu van der Poel is de Arctic Race of Norway zijn eerste wegwedstrijd sinds de Amstel Gold Race, maar de Nederlander was desalniettemin de beste in de openingsetappe naar Leknes. De Nederlander wist met een indrukwekkende sprint late aanvaller Steve Cummings in extremis bij te halen. Danny van Poppel eindigde als tweede.

Adembenemende vergezichten, een gevarieerd parcours en (vooral) Mathieu Van der Poel andermaal aan het vertrek. De Arctic Race of Norway belooft een prettig wielerspektakel te worden in het hoge noorden. De vierdaagse rittenkoers begon vandaag met een etappe tussen vissersdorp Å en Leknes. De renners koersten vandaag over de prachtige Lofoten, een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland.

Grote kopgroep krijgt de ruimte 
De 181 kilometer lange openingsetappe voerde over meerdere heuvels, gevolgd door een vlakke finale naar aankomstplaats Leknes. Het wonderschone landschap inspireerde de renners blijkbaar om eens ouderwets te koersen, want na vijftig kilometer was er nog altijd sprake van een compact peloton. Niet veel later wist een groep van maar liefst 33 renners weg te rijden. Het peloton (of wat er nog van over was) probeerde het verschil beperkt te houden.

De omvangrijke kopgroep – foto: Cor Vos

Het verschil bleef enige tijd schommelen rond de minuut, maar in de finale werd de voorsprong alsmaar groter, waardoor de winnaar toch vooraan moest worden gezocht. In de laatste tien kilometer probeerden verschillende renners een gaatje te slaan, maar niemand kreeg de ruimte. Zo werd de Franse kampioen Warren Barguil weer ingerekend na een late aanval.

Cummings strandt in zicht van de haven, Majestueuze Van der Poel 
Op vijf kilometer van de finish zagen we plots een versnelling van een renner van Dimension Data. Het was oudgediende Steve Cummings die een gaatje sloeg, op weg leek naar de zege, maar de streep kwam tweehonderd meter te laat. De Brit werd voorbijgereden door Van der Poel, die de concurrentie met een imponerende versnelling op meerdere fietslengtes wist te sprinten.

Voor Van der Poel is het alweer zijn zevende overwinning van dit wegseizoen. Eerder won hij natuurlijk al Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. De kopman van Corendon-Circus bleef uiteindelijk zijn landgenoot Van Poppel en de Italiaan Andrea Pasqualon voor. In het klassement heeft Van der Poel een voorsprong van drie seconden op de Kazach Alexey Lutsenko.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

1 Reactie

Carbonara 15 augustus 2019 om 19:55

Fenomeen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.