Van der Poel geeft wereldtitel glans met zege in Maldegem

woensdag 6 februari 2019 om 15:56
Van der Poel geeft wereldtitel glans met zege in Maldegem

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft in de Brico Cross van Maldegem zijn regenboogtrui van extra elan voorzien. In de voorlaatste ronde besliste de Nederlandse veldrijder de wedstrijd door in het zand met een handige manoeuvre Toon Aerts voorbij te steken. Daarna kon hij ongestoord naar de winst rijden.


Mathieu van der Poel had de beste start om vervolgens het stokje over te geven aan broer David. Die schroefde vervolgens meteen het tempo op. In de tweede ronde sloegen zij meteen een gaatje samen met Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Ook Belgisch kampioen Toon Aerts en Lars van der Haar sloten even later aan.

In de eerste helft van de cross ontpopten zij zich tot de hoofdrolspelers van deze cross. Wout van Aert, die zijn laatste cross van dit seizoen reed, kende een stroeve start en was dan aangewezen op achtervolgen. Hij zou de koers uiteindelijk beëindigden op de achtste plaats.

Van der Poel neemt afstand
Kersvers wereldkampioen Mathieu van der Poel wilde zijn regenboogtrui meteen tonen en nam in de vijfde ronde voor het eerst afstand. Het verschil leek gemaakt, maar een slippertje van de Nederlander en een sterke fase van Michael Vanthourenhout zorgden dat de Belg kon terugkeren vooraan.

Ook Lars van der Haar en Toon Aerts sloten weer aan. Aerts pakte dan in de zevende van negen ronden een kleine voorsprong en zag Van der Poel meesprinten. De Nederlander profiteerde vervolgens van een moeizame zandstrook van Aerts en stuurde behendig om de Belg heen. Hij sloeg een gaatje en diepte zijn voorsprong steeds verder uit.

Onbedreigd naar de winst
De strijd om de zege was daarmee beslist en Van der Poel kon onbedreigd naar de winst rijden. Vanthourenhout sprintte naar de tweede plaats, voor Aerts die derde werd. Ook Van der Haar deed lang mee voor het podium, maar een val in de laatste bocht schakelde hem uit; voor de Nederlander restte plaats vier.

flag-be Brico Cross Maldegem
Uitslag elite-mannen
1. flag-nl Mathieu van der Poel in 56m37s
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 15s
3. flag-be Toon Aerts op 15s
4. flag-nl Lars van der Haar op 25s
5. flag-nl David van der Poel op 38s
6. flag-be Eli Iserbyt op 38s
7. flag-cz Michael Boros op 1m10s
8. flag-be Wout van Aert op 1m21s
9. flag-be Tom Meeusen op 1m35s
10. flag-es Felipe Orts op 1m46s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.