Mathieu van der Poel: “Geen reden om me zorgen te maken”
©Photopress.be
vrijdag 2 november 2018 om 13:41

Mathieu van der Poel: “Geen reden om me zorgen te maken”

Interview Ondanks zijn offday op de Koppenbergcross, stond Mathieu van der Poel gisteren na de wedstrijd uitgebreid de pers te woord. Met engelengeduld beantwoordde hij alle vragen die op hem werden afgevuurd. Conclusie: Van der Poel gaat er gewoon vanuit dat hij zondag in Rosmalen met succes zijn Europese titel kan verdedigen. 

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Eenentwintigste, op meer dan vier minuten van de winnaar. Dat is niet zomaar een mindere dag.
“Het liep voor geen meter. Ik heb ook niet afgezien. Mezelf pijn doen, was niet eens een optie. Ik voelde het al bij de eerste honderden meters. In de start zakte ik er al wat door op de kasseien van de Koppenberg.”

Waarom heb je toch nog uitgereden?
“Omdat ik met het klassement van de DVV Trofee in mijn achterhoofd zat. Ik wil dat niet zomaar opgeven. Een opgave had me vijf minuten achterstand in het klassement opgeleverd. Nu slechts 4’12”. Vorig seizoen kon ik in theorie de slotwedstrijd in Lille laten vallen omdat mijn voorsprong meer dan vijf minuten bedroeg. Het kan dus nog. Al besef ik dat het heel moeilijk wordt. Maar je weet nooit. Misschien zijn die 48 seconden binnen een paar maanden cruciaal in de eindafrekening.”

Wat betekent dit voor het EK van zondag?
“Ik trek hier geen conclusies uit. Het is niet mijn eerste offday uit mijn carrière. Telkens bleef het bij die ene wedstrijd. Een paar dagen later liep het gewoon weer zoals voorheen. Denk maar terug aan de Europese kampioenschappen in Glasgow in augustus. Op het EK MTB gaf ik op. Vijf dagen later pakte ik zilver op de weg. Ook nu doe ik gewoon verder. Het zal zondag in Rosmalen wel beter zijn. Slechter kan ook niet, hé.”

Hoe valt die offday te verklaren?
“Ik heb hier absoluut geen verklaring voor. Ik denk ook niet dat dit voortekenen van ziekte zijn. Ik maak geen koorts, ik ben niet verkouden, heb geen last van buik- of darmpijn… Ja, ik tastte wel een paar keer naar de rug. Maar dat heb je altijd, hier op die hobbelige weide. Daar heb ik vaker last van, maar het was zeker niet dramatisch.”

©Photopress.be

Het is ongetwijfeld geen toeval dat dit op de Koppenberg gebeurt. In het verleden liep het hier ook al drie keer fout. Dat terwijl je nochtans een goede klimmer bent.
“Klopt. Een keertje bij de junioren, een keertje als belofte en twee jaar geleden bij de profs. En van dat hoogteverschil moet ik nochtans geen schrik hebben. Dat merk ik ook in het mountainbiken. Dat dit niet mijn favoriete rondje is, weet ik ondertussen. Maar dat is geen excuus om zó slecht te zijn.”

Je vader vertelde dat je al niet happy was toen je vanmiddag in Oudenaarde aan kwam…
“Omdat ik hier niet zo graag kom, zeker. Dat kan wel een beetje psychologisch zijn. In Ruddervoorde bijvoorbeeld ben ik altijd goed en dat geeft vertrouwen. Ik was vandaag nochtans gemotiveerd, hoor. Maar het is wel anders. Jullie vinden dit een geweldig parcours, ik vind er maar niets aan.”

Té zwaar?
“Nee, absoluut niet. Té zwaar, dat bestaat niet in mijn ogen. Maar die hobbelende weide vind ik gewoon niet leuk. De locatie is prachtig. Mocht het hier een paar dagen aan een stuk regenen, krijgen we ongetwijfeld een heel ander en veel mooier parcours. Ach, het is al van bij de jeugd dat ik hier niet graag kom. Maar nog eens, ik wil dit niet als excuus inroepen, want vorig jaar kon ik hier wel winnen.”

Dit is ook niet de tol van een paar zware trainingsdagen in functie van het EK? Zoals Van Aert in Ruddervoorde meemaakte na zijn arbeid op stage?
“Zeker niet. Ik periodiseer ook niet zoals Wout doet. Ik wil er een hele winter staan. Het is vandaag (gisteren, red.) niet gelukt, maar ik blijf aan dat principe vasthouden. Ik win liever twintig crossen in een seizoen dan er een paar uit te kiezen. Ik had vooraf overigens ook aangegeven dat ik hier goed wilde zijn. En de conditie is wat ze moet zijn. Ruddervoorde is nog maar vier dagen geleden, hé!”

Lees alles over het EK veldrijden in onze uitgebreide voorbeschouwing

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.