woensdag 15 mei 2024 om 14:11

Mathieu van der Poel kiest voor Tour en olympische wegrit in Parijs, geen mountainbike

Video De kogel is door de kerk. Wereldkampioen Mathieu van der Poel kiest deze zomer voor de dubbel Tour de France en wegrit op de Olympische Spelen en gaat niet mountainbiken. “De meest logische keuze. Het zorgt ervoor dat ik iets meer tijd heb en me dus langer en beter kan voorbereiden”, aldus Van der Poel via de kanalen van Alpecin-Deceuninck.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Volgens de wereldkampioen was het een lastige puzzel om te leggen. “Enkel de wegrit? Alleen mountainbiken? Of beide? Al dan niet in combinatie met de Tour de France, die ik persoonlijk beschouw als de best mogelijke voorbereiding op de Spelen”, geeft hij aan.

‘Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk’
“Laat ons zeggen dat ik voor het meest logische gekozen heb. Mijn eerste seizoenshelft was best lang”, blikt Van der Poel terug. “Eerst het veldritseizoen en na een korte break hervatte ik de trainingen in functie van het voorjaar en die campagne trok ik door tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Als ik nu vol wil focussen op het mountainbiken en perfect voorbereid zijn, moet ik volgend weekend al van start in Nove Mesto, de Tsjechische manche van de Wereldbeker MTB.”

“Dus heb ik in overleg met de ploeg gekozen voor een iets langere rustperiode, waarna ik zonder tijdsdruk kan opbouwen naar de Ronde van Frankrijk en de Olympische wegrit. En het mountainbiken? Wie weet wat er nog kan in 2028 in Los Angeles? Dat is nog lang, maar ik zal dan in een andere fase van mijn carrière zitten. Misschien kan ik dan een keer alles op dat mountainbiken zetten. Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk”, stelt MVDP.

“Dat ik momenteel in de regenboogtrui rijd, heeft onrechtstreeks ook wel een beetje een rol gespeeld. Het is een speciaal jaar. Als wereldkampioen rijd ik graag zoveel mogelijk in dat shirt. Dus mis ik liever ook de Tour de France niet. En die is vorig jaar een goede voorbereiding gebleken, toen richting het WK.”

Geen wedstrijden in aanloop naar Tour
Opvallend genoeg gaan we Van der Poel pas weer in actie zien in Florence, als de Ronde van Frankrijk van start gaat in buurland Italië. Hij rijdt geen voorbereidingswedstrijd op de Tour en zal ook het NK wielrennen overslaan. “Ik vertrek een weekje later dan de rest van onze Tourkern op hoogtestage naar La Plagne. Daarna werk in nog wat individuele trainingen af tot de start van de Tour in Firenze.”

“We hebben intussen voldoende ervaring opgedaan om te weten dat ik, eenmaal in competitie, vrij snel de goede vorm te pakken heb. In de Tour hoop ik opnieuw ploegmaat Jasper Philipsen bij te staan in zijn jacht op ritzeges en een eventuele groene trui. En het doel is om dit jaar ook zelf een etappe te winnen. Vorig jaar werd ik ziek toen zich een aantal ritten aandienden waarin ik kansen had. Hopelijk blijf ik daar in deze editie van gespaard.”


Wedstrijdprogramma

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.